Skocz do zawartości

316i Wysokie spalanie (brak katalizatora)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie serdecznie się przywitam i dopiszę iż jestem kompletnie zielony z mechaniki samochodowej

Zakupiłem tydzień temu moje ukochane auto

E46 316i 1895cm 77kw

Mam problem gdyż komputer pokazuje spalanie 11,5 a w rzeczywistości 12,5l a naprawdę jeździłem bardzo spokojnie.(strach jak bardziej przycisnę )

Byłem u mechanika na kontroli i nie wykazuje żadnych błędów oprócz immobilizer.(podłączył jakieś urządzenie ale jakiś taki diagnostyczny tylko chyba).

Auto chodzi bardzo równo i w sumie nie ma z nim żadnego problemu.

Teraz tak rano czuje tak jakby nie spalona benzynę

Najważniejszy problem jest taki iż ktoś wyciął katalizator z tego co czytałem nie przeszkadza to w niczym (oprócz zajechania środowiska) (czytałem forum i relacje są sprzeczne :( )

Więc zapytam się was czy jest możliwość iż przez brak katalizatora jest większe spalanie (dodam iż mam 2 sondy lambda przed i za katalizatorem.....jakby był ).

Pytanie 2 ktoś mi powiedział iż powinienem podłączyć auto pod jakiś konkretny komputer i pojeździć z nim i spr jak pracuje silnik (jakieś wykresy) i ewentualnie komputerowo ustawić dawkowanie benzyny.Czy to prawda i jak to się nazywa ?

Możecie mi polecić jakiegoś speca od bmw w trójmieście a najlepiej z Gdańska

Pozdrawiam Poldek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak, ale masz coś co oszukuje drugą sonde?? Bo druga sonda nie widzi oczyszzonych spalin, tylko takie jakie widzi pierwsza sonda...

A grzeje się norlanie silnik. Tam jest sterowany elektrycznie termostat, on ma trzymać 105 stopni. A jeśłi pada to trzyma ok 90 to też bedzie rzutować na spalanie.

PZDR>

Opublikowano

Coś co oszukuje sondę ?? Nie wiem o czym piszesz ale chyba nie

Czy warto kupować gdzieś używany katalizator , jakiś zamiennik czy pozostaje tylko oryginał ??

Jak jakiś zamiennik to można prosić link ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy dwóch sondach, pierwsza jest regulująca, druga za katem spradza tę pierwszą. Jeśli spaliny za katem nie są oczyszczone odpowiednio przez niego, to ta druga sonda odczytuje żę jest coś nie tak...dlatego montuje sie cośw stylu emulatora sondy, by oszukiwać ECU. PO podpięciu pod kompa powinna jednak cos wyjść...

Lepiej szuka OEM używki w dobrym stanie.

PZDR>

Opublikowano

A czy będę musiał iść na podłączenie komputera by coś ustawiać ?

I czy spalanie spadnie bo ja błędów żadnych nie mam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najpier się dowiedz czy jest ten emulator czy nie. Usówałeś sam tego kata czy na warsztacie? Czym diagnozowałeś Bawarkę. Inpa, Disem czy jakimś uniwersalnym testerem??

PZDR>

Opublikowano

W aucie nie mam emulatora

Kata już nie było.

Moja bunia była sprawdzana takim chyba ogólnym gdyż pokazało tylko błędy i ew co możne być przyczyną. (oprócz błędu immobilizera nie ma żadnych)

Ważne dzwoniłem do tego typa co mi sprzedał i poinformował mnie ze 4mc temu wymieniał przepływomierz na zamiennik.

Dodam po raz kolejny iż chodzi tylko o spalanie by się zmniejszyło

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te silniki nie trawią zamienników, tylko bosch.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BMW to taki typ, ze zamienniki średnio działają, a uniwersalne testery są do duszy. Podjedź do kogoś, kto ma DIS-a, sprawdzisz dokładnie jakie parametry ma przepływka, sondy i termostat. Nie ma jednoznacznej diagnozy na spalanie. Moze być kilka elementów, które mozna stwierdzić tylko dokładna diagnoza. DIS lub Inpa są najodpowiedniejsze do tego. Znajdz na forum kogoś z Twojej okolicy, może akurat ma który z tych programów, to się dowiesz dokładnie.

Znajomemu zaczął plić dużo jak padł zawór od odpowietrzania silnika, taki palstykowy na kolektorze ssącym. Wymiana tego spowodowała spadek zuzycia o jakieś 2L. Ale wyszło dopiero po podpięciu pod INPE.

PZDR>

Opublikowano
tak jak poprzednicy piszą: sondy, przepływka, termostat to podstawa... warto też sprawdzic czy hamulce sie nie blokują :)
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Na dniach wymienię przepływke na bosch i się zobaczy.

Zastanawiam sie skoro nie mam kata to czy instalować ten emulator zanim sie zaświeci kontrolka ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, nie wymieniaj na palę, tylko daj komuś kto zna się na beemkach i dobrze zdiagnozuje problem. Bez sensu wydawać kasę tym bardziej ze dobra przepływka to 450-500 złotych.

PZDR>

Opublikowano

A komu mam dać każdy gdyba i strzela więc strzelam i ja.

Diagnosta http://www.bimmerretrofit.pl/ powiedział ze nie jest w stanie spr na kompie czy przepływka działa prawidłowo.I kazał najpierw ja wymienić.

Kolega exeq napisał iz miał identyczny problem i właśnie wymienił przepływomierz w tym temacie :

viewtopic.php?f=69&t=197858&p=1440861#p1440861

Najlepiej by było pożyczyć od kogoś na dzień i sprawdzić ale kto pożyczy takie coś :P

Ku...a jak zawsze moje marzenia się spie....liły.Więcej irytacji niż miłej spokojnej jazdy :/

Opublikowano
Przeplywke mozna sprawdzic prosto. jak jechalem wymienic tego krafta nieszczesnego co kupilem, chcialem wlozyc stara przeplywke i dojechac na niej do sklepu - po wlozeniu jej auto ledwo trzymalo jakiekolwiek obroty.wlozylem spowrotem krafta na ktorym jezdzilo sie okej ale telepalo rano silnikiem. po wymianie z krafta na nowego boscha bez czyszczenia adaptacji (map paliwowych czy jak to sie nazywa) nic nie prychalo i nie strzelalo. co wskazuje na to ze kraft podawal takie same lub zblizone informacje jak bosch. a stara przeplywka musiala byc juz faktycznie do niczego bo podawala zupelnie inne informacje przez co silnik chodzil jak traktor :) Poldek mamy takie same silniki sluze pomoca, ja wloze twoja przeplywke i zobaczymy jak sie bedzie silnik zachowywal - jezeli bedzie prychal to chyba bedzie wiadomo ze przeplywka do wymiany (nie jest to jakis pewnie super test ale zawsze da jakis poglad na stan przeplywki, tak mi sie wydaje)
Opublikowano
W BMW E46 316Ti Compact 2002 spalanie w mieście miałem na poziomie 11-12 Przy spokojnej jeździe w mieście max udało mi się zejść do 10. Te silniki są dość paliwożerne i palą podobnie jak silniki o większej pojemności. Zimą dochodziło nawet do 13,5l/100km.
Opublikowano

Tylko ze ja przy bardzo spokojnej jeździe nawet nie widziałem 100km/h i muleniu za autami mam 12,5l - 13l

Do tego dochodzi zapach nie spalonej benzyny szczególnie rano i rano jak wciskam lekko gaz potrafi zgasnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Muszkat, nie przesadzaj, Mój 3 generacje starszy silnik, na zwykłym gazie mieści się w okolicach 12 litrów po Sosnowcu i to same krótkie odcinki. Nowszy silnik powinien trochę mniej palić mimo tego ze auto może trochę więcej ważyć niż moj dziadek. Znajomy jeździ w tej samej okolicy e46 Turas 318i i mieści się latem w 10 benzyny, zimą do 11.

PZDR>

Opublikowano
Zgadzam się z kolegą KRIS85, nie są to zbyt oszczędne jednostki ale nie popadajmy w skrajności, taki wynik spalania jest niedopuszczalny no chyba że z każdych świateł jest ogień.
Opublikowano

Panowie to ja mam najwyraźniej jakiś prototyp silnika m43tub19 - zamieszczam wykres średniego spalania odkąd posiadam to auto. Zawsze tankowane pod korek. Na niebiesko realne spalanie a na czerwono to co pokazał komputer. Jazda po Katowicach i okolicach. 6x duża trasa. Powyżej 9 wyszedł jak zaczęło być za oknem -30. Nie miewam kryzysów osobowości za kółkiem. 13 litrów na 100 km to jest spalanie niedopuszczalne w tym silniku i na bank jest coś nie tak no chyba że właściciel wszędzie dojeżdża na trójce.

http://zapodaj.net/903b43f63c6be.jpg.html

Opublikowano
MastaFantasta, miasto miastu nie rowne. skad jestes? moja pali wg komputera 8.2 litra, po przeliczeniu kalkulatorkiem wychodzi jakies 9 litrow a nie jezdze zbyt oszczednie, robie krotkie odcinki, i 90% miasto (ostatnio jadac z gdyni do helu spalila mi 7.5 litra :)) a na poprzedniej zepsutej przeplywce to spalanie wychodzilo jakos 10-12 litrow ... :duh:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miasto, miastu nie równe. Kolega napisał że Katowice. Wiece nie jest to jakośrewelacyjnie przejzdne miasto...Tak samo jak sosnowiec. 13 w mieście to takim M43 to jak z każdej krzyzówki but, i bez równej jazdy, tylko przyśpieszenie lub hamowanie.

PZDR>

Opublikowano

Ostatnie sto specjalnie jechałem jak ostatnia łajza ze w niedziele mnie mochery tico brały :d

Wiem ze jest coś nie tak tylko szkoda że nie da sie tego spr na kompie tylko trzeba wymieniać no ale cóż warto obniżyć te 2l na sto bo i tak się w końcu zwróci