Skocz do zawartości

powiedzcie ze to nie uszczelka pod głowicom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzałem stan oleju okazło sie ze na korku i bagnecie jest taki biały nalot,dodam ze dolewałem płynu do chłodnicy bo było mało (ciekło gdzies od dołu na duzych mrozach) i dolałem tez uczszcelniacza w płynie-po tym przestało cieknać,auto jezdzi na lpg ostatnio robie bardzo małe przebiegi ok 120km na tydzien,auto stoi non-stop na dworze.

szukałem juz na forum ale nikt nie napisał dokładnie co to moze byc :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli to uszczelka to z oleju zrobiły by się gluty ale czy tak czy tak wymień olej i zobacz jak wygląda ten stary może poprostu od mrozów coś się z niego wytrąciło bo zamarzł albo coś.
Opublikowano

biały nalot... :naughty: nieładnie

ale może faktycznie to ten uszczelniacz, choc to i tak świadczy że dostał się z ukł. chłodzenia do oleju :doh:

A gluty jak pisze mały to nie tak od razu - być może właśnie zauważyłeś pierwsze objawy walniętej uszczelki :mad2: - oby nie.

A lałeś coś do oleju? jakiś ceramizer, albo coś w tym stylu?

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Dzisiaj sprawdzałem stan oleju okazło sie ze na korku i bagnecie jest taki biały nalot,dodam ze dolewałem płynu do chłodnicy bo było mało (ciekło gdzies od dołu na duzych mrozach) i dolałem tez uczszcelniacza w płynie-po tym przestało cieknać,auto jezdzi na lpg ostatnio robie bardzo małe przebiegi ok 120km na tydzien,auto stoi non-stop na dworze.

szukałem juz na forum ale nikt nie napisał dokładnie co to moze byc :roll:[/quote

witam.polecam ten temacik przeczytaj może znajdziesz coś dla siebie :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=18606&highlight=bia%B3y+nalot

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Dzisiaj sprawdzałem stan oleju okazło sie ze na korku i bagnecie jest taki biały nalot,dodam ze dolewałem płynu do chłodnicy bo było mało (ciekło gdzies od dołu na duzych mrozac

Z tym wyciekiem z chlodnicy w czasie mrozow to ciekawa sprawa.

Poniewaz bylo kolka takich przypadkow /rowniez u mnie/ to podejrzewam,ze wskutek niskiej temp. skurczyl sie oring uszczelniajacy zbiorniczek wyrownawczy albo jakis inny jesli wystepuje.

Moglby sie ktorys z kolegow podzielic spostrzezeniami w tym temacie?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Hehehe, ja u siebie zauważyłem takie coś.

jak jest ten zółty zbiorniczek i on wchodzi w czarny element chłodnicy, jet tam uszczelka. U mnie lekko ucieka spod tej uszczelki. Zimno jest, nie chce mi się tego rozkręcać więc dolewam płynu. Zrobi się ciepło to to będzie pierwsza rzecz którą zrobie.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA31&mospid=47436&btnr=17_0089&hg=17&fg=05

Część nr.3

Edytowane przez Kyokushin
Opublikowano

Jesli robisz takie male przebiegi to niczym sie nie martw,to jest calkiem normalna sprawa :D

Sprobuj kiedys przegonic ja w jakiejs trasie i to biale cos ci zniknie

Pozdrawiam

2FST4U
Opublikowano

Dokladnie tak jak pisze Darecki. Jezeli autko robi male przebiegi i do tego na niedlugich dystansach to wydziela sie (zwlaszcza o tej porze roku - wysoka wilgotnosc) para wodna, ktora sie nastepnie skrapla i laduje w oleju. Efektem tego jest wlasnie powstawanie bialego osadu (takiego jaki sie tworzy przy uszkodzonej uszczelce). Jezeli nie ma go bardzo duzo to mozesz spokojnie wziasc autko na mala wycieczke (okolo 200km) i zobaczysz ze woda odparuje z oleju i nalot zniknie - choc na korku moze jeszcze jakis czas pozostac.

Pozdro

Opublikowano
to zrobiła sie taka kawa z mlekiem lub cappucino jak kto woli jest na korku no i troche w silniku tj.odrazu obok korka.Jak dwa tygodnie temu sprawdzałem olej nic takiego nie było :roll:auto robi bardzo krotkie przebigi po 6 km w jedna strone i tak co dzienie-ostatnio bardzo malo jezdze
Opublikowano
pojezdziłem troche wiecej autem i ów osadł znikł :roll: wiec chyba to nie uszczelka jak pisali koledzy :)
Opublikowano
Apropos co może miećceramizer do tej dziwnej barwy oleju, ja mam ceramizera i nic sie nie wydziela?

nic nie powinien mieć, ale niektóre z nich mają właśnie taką barwę i konsystencję. Jeżeli prawie nie jeździ a zalał coś takiego to mogło mu się nie wymieszać dokładnie.

Ja też mam zalany i nic takiego nie mam, ale jak zalewałem to właśnie podobnie to wyglądało.

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Dzisiaj sprawdzałem stan oleju okazło sie ze na korku i bagnecie jest taki biały nalot,dodam ze dolewałem płynu do chłodnicy bo było mało (ciekło gdzies od dołu na duzych mrozac

Z tym wyciekiem z chlodnicy w czasie mrozow to ciekawa sprawa.

Poniewaz bylo kolka takich przypadkow /rowniez u mnie/ to podejrzewam,ze wskutek niskiej temp. skurczyl sie oring uszczelniajacy zbiorniczek wyrownawczy albo jakis inny jesli wystepuje.

Moglby sie ktorys z kolegow podzielic spostrzezeniami w tym temacie?

pozdrawiam

u mnie to samo cieknie z pod zbiorniczka!po tych mrozach!