Skocz do zawartości

e46 320d 150km gwizd na niskich obroach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. prosze o jakas rade jesli ktos zetknął sie z podobnym problemem, chodzi o samochod jak w temacie od niedawna pojawil sie dziwny dosc silny gwiz dochodzacy z silnika na niskich obrotach. gwizd mozna porownac do startujacego samolotu lecz wcale mnie to nie cieszy. ow dziwny gwizd pojawia sie w czasie od startu do 2000 obrotow potem znika po zmianie biegu tak samo do 2000obrotow slychac ten gwizd. prosze o rade jesli ktos mial cos podobnego. podejrzewam turbine ale z tego co mi sie wydawalo to turbina w moim silniku załancza sie od okolo 2500 obrotow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przejrzyj układ dolotowy, wszystkie węże, bo gwizd to pojęcie względne i może jest nieszczelność. Jak nie to trzeba przyjrzeć się turbinie, która powinna "załączać" się ok 2000 tyś. obr./min.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

turbina się nie załącza. Ona pracuje zawsze od jałowych obrotów. Po prostu od około 1.8tys obrotów zaczyna być odczuwane jej działanie i mocno rośnie ilość wtłaczanego powietrza i czuć wgniatanie w fotel.

Zdejmij rure która idzie od przepływomierza do turbiny i złap palcami za wirnik i zobacz czy ma luz w każdej płaszczyźniej. Jak uda ci się palcami nawet minimalnie ruszyc wirnik to turbina się pewnie skończy niedługo. Od razu zobaczysz jak wygladają łopatki czy są w dobrym stanie.

Jak jest nieszczelność to raczej pojawia się swist powietrza pod maską i są braki w mocy.

Gwizdanie delikatne pojawia się tez jak się usunie katalizatory.

http://cachepoint.co.uk/ebay/bmwleak.JPG

tutaj masz zdjęcie turbo (nie to zaznaczone kółkiem tylko niżej) i zdejmij rure i łap za wirnik. Tylko nie wrzuć tam niczego do środka czasem

szukam
Opublikowano
a tak z innej beczki... to foto co podales i to zaznaczone na tym foto to co to jest? Tam chyba nachodzi waz gumowy? od czego on jest i czy powinien on byc przykrecony czy tylko nalozony ?
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano
całkiem wyzej to z kratką to przepływomierz, a to zaznaczone to wąż odmy. Rura od turbo jest przykrecona do przepływomierza u góry, natomiast na dole do odmy i do turbo jest tylko nasunięta.
szukam
Opublikowano

nie kumam...

odma to nie to co jest w pokrywie zaworow z filtrem ktory wymienialem?

Opublikowano

tak to wymienilem.....

ale jak czyscilem filterki na elektrozaworkach to przy wyciaganiu tego obok turbiny to spadl mi gumowy waz, co byl wlasnie chyba nalozony na taka sklepana rurke to jest zaznaczona na tym pierwszym foto ... i nie wiem od czego on jest i czy tylko ma byc nalozony czy skrecony opaska ...