Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc:)

mam kilka pytan dotyczacych wtryskow wiec:

1. jakie sa objawy niesprawnego wtryskiwacza (1 lub kilka)? to ze wieksze spalanie to wiem:) ale co jeszcze??

2. czy jak jest wtryskiwacz nowy, to czy słychać jakas jego prace po otwarciu maski?

3. czy robiac sama korekcje, wyjdzie w 100 procentach ze wtryski sa ok, czy nie?

4. mniej wiecej przy jakim przebiegu moga dawac o sobie znac?

\dzieki za ew. odpowiedzi:)

Opublikowano

1. cykanie, stukanie, dudnienie, syczenie, nieszczelność, uszkodzenie cewki elektromgnesu - brak rezystancji.

2. nie, ponieważ zespół pracuje również w fazach dotrysku i wychwycenie pracy JEDNEGO wtryskiwacza nie jest możliwe.

3. Nie. Należy sprawdzić na specjalistycznych maszynach symulacyjnych obciążenie.

4. Nie jest to zależne od przebiegu, a od jakości paliwa i dbałości o wymianę filtra paliwa.

Opublikowano
dzieki, kolego przegladajac forum mozna stwierdzic po twoich wpisac, ze ty to masz łeb :clap: wlasnie dzisiaj zauwazylem takie cykanie u siebie, mysłe ze to te cholerstwo, ale nie wiem dlaczego mogło by pasc, leje zawsze na orlenie Verve filtr co roku wymieniany :think: moze to nie to? korekcje robilem wszystko jest na poziomie od -0,3 do +0,3 wiec wedlug mnie jest korekcja w pyte tylko te cykanie, a czy jak jest 1 uszkodzony to wystarczy 1 zregenerowac czy od razu trzeba 6??? a i ui mnie te cykanie tylko slychac na jalowym, przy otwartej klapie, podczas jazdy tego nie slysze, takze podczas ''butowania'';) na postoju... tylko takie ciche cyk cyk cyk....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wystarczy jeden :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
no dobra, miejmy nadzeje ze bedzie 1 o ile to to, a znajac moje szczescie to napewno.... jest u mnie w miescie nowo otwarty serwis od wtryskow jutro moze tam skocze zobacze co trukną, i dam znac:)
Opublikowano
tylko nie daj się namówić na regenerację , kup nowy ...

ta kup nowy, tylko ze jak patrzylem na realOEM sztuka 1600zł, wiec nie jest tanio, a jak bedzie trzeba powiedzmy 6 :worried: to lepiej niech se cyka;)

Opublikowano

Wlasnie jestem po regeneracji wtryskow (4 szt.) Zrobilem to przed wyjazdem na urlop, gdyz cykanie, dymienie oraz korekta na 1 wtrysku ponad +5,2 nie dawala mi spokoju. Co wiecej, 2 lata temu rowniez robilem regeneracje, tankuje zawsze na statoil, filtr paliwa wymieniany co 20tys. Tym razem wtryski zalatwilo rok temu chorwackie paliwo, gdzie po zatankowaniu auto zaczelo mulic, dymic i bylo co raz gozej.

Regeneracja polegala na wymianie koncowek oraz uszczelnienie wtryskow. Jednego nie dalo sie uratowac, poszedl nowy. Na maszynie testowej wyszlo ze malo ktory mial pelna dawke biegu jalowego oraz pelnej mocy. Jedynie 2 szt byly szczelne w 100%. Po regeneracji auto pracuje rowno, nie cyka, nie dymi, radosc z jazdy. No i odzyskalo troche mocy :)

Naprawa zrobiona w Bosch Service, Bialystok

Opublikowano
tylko nie daj się namówić na regenerację , kup nowy ...

Mówisz to z własnego doświadczenia? Czy przeczytałeś na elektordzie albo usłyszałeś od kolegi sąsiada znajomego?

Regeneracja wtryskiwaczy CR to nic innego jak wymiana zapchanych końcówek oraz uszczelniaczy oraz chemiczne i ultradźwiękowe czyszczenie...

Oczywiście robi się to w bosch service więc nie u "kowalskiego" na imadle ;)

Polecam regenerację, bo znam osobiście sporo osób, którym auta służą już po klika ładnych lat od regeneracji i nic się nie dzieje...a oszczędności spore zostały. Koszta regeneracji za CR to w zależności od zakładu 250-400zł/ sztuka, koszta nowego wtrysku - 1500zł

Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
Opublikowano
Nie cwaniakuj bo nie o to tutaj chodzi , poprostu jeśli przy regeneracji wtrysku nie zostanie nadany nowy kod IMA wtryskiwacza to ta regeneracją jest nic nie warta ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Jaki jest sens kupowania albo regenerowania jednego wtrysku? Wtryskiwacz jak każdy podzespół ma swoją żywotność, a to oznacza, że skoro jeden się wysypał to i w najbliższym czasie pozostałe też się posypią.

http://www.lastfm.pl/user/lolcatiero - aktualnie słucham:

http://lastlabs.pl/musicbar.php?username=lolcatiero&color=red&unicode=no

Pozdrawiam, Michał.

Znany również jako delano @E46Forum.PL

Opublikowano

ta, jasne ... a bosch serwis to co że ma maszyny itd jak jeszcze muszą nauczyć się dobrze je składać a to że dobrze wychodzi regeneracja w innych samochodach jak i w ciężarowych to nie znaczy że poradzą sobie z wtryskami od CR w bmw

ja regenerację odradzam, ruszony wtrysk to już nie to samo - i nie powołuję się na wypowiedzi kolegów z przed miesięcy że po regeneracji kończyli i tak z nowymi

a cena nowego jak cena - można poszukać z różnych źródeł, kogoś ze zniżkami, jakieś promocje itd

bym może w przyszłości ktoś tak opanuje regenerację że nie będzie potem takich jazd z wtryskami ale póki co jest jak jest, a regeneracja też nie jest tania

Opublikowano
Jaki jest sens kupowania albo regenerowania jednego wtrysku? Wtryskiwacz jak każdy podzespół ma swoją żywotność, a to oznacza, że skoro jeden się wysypał to i w najbliższym czasie pozostałe też się posypią.

mi po wymianie jednego polepszyła się nawet korekcja pozostałych ... nie wiem czy zbieg okoliczności czy tak się zdarza

wymieniłem na używkę, z silnika stojącego u mechanika - chociaż uprzedzał że powinno się kpl wymieniać

Opublikowano

Ja jestem właśnie po regeneracji wszystkich sześciu wtryskiwaczy,regeneracja była robiona w Stalowej Woli w bosch serwis Pawlik.

Po włożeniu wszystkich wtrysków wartosci pokazały sie kosmiczne bo na pierwszym -82,50 drugi 99,88 trzeci -80,82 czwarty -100,00 piaty -0,06 szósty 32,98

Na dzień dzisiejszy auto stoi bo nie da sie nim jeździć i tez nie wiem czy adaptacja wtryskiwaczy pomoże bo BOSCH nie przysłał mi nowych kodów a żeby zaadoptować

wtryski muszę sie udać na serwis bo nie mam czym tego zrobić a teraz jestem w norwegi a tu serwis nie jest tani

może panowie doradzicie coś na ten temat??

Opublikowano
ta, jasne ... a bosch serwis to co że ma maszyny itd jak jeszcze muszą nauczyć się dobrze je składać a to że dobrze wychodzi regeneracja w innych samochodach jak i w ciężarowych to nie znaczy że poradzą sobie z wtryskami od CR w bmw

Tak tylko, czym się różnic CR w BMW od tego z fiata, mercedesa etc?? To koncern fiata pierwszy zastosował wtrysk CR :).

Ale prawdą jest, że mało który serwis ogarnia regenerację i można wpaść na minę. Jednak w większości przypadków w takim wtrysku uszkodzone są końcówki lub zawór przelewowy, co spokojnie można regenerować (jak się umie ...)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

czesc....

No i stalo sie.... W poniedzialek oddalem swoja furke na spr. wtryskow, u siebie w miescie, jako ze trzeba bylo czekac na 2 zaworki ktore gdzies tam lały samochod mialem odebrac dzisiaj, podczas rozmow z tymi znawacami byli w ciezkim szoku ze auto z tego roku a wszystko w tak dobrym stanie, koncowki wszystkie ok, jedynie te zaworki, dzisiaj odbieram samochod, odpalam, odrazu ''rzuca sie w oczy'' drganie calego samochodu, no dobra cos jest nie tak, przyszedl mechanik, ''moze byc zapowietrzone'' zebym sie przejechal, pojechalem przejechalem jakies 5km, nic to nie dalo dodatkowo przy przyspieszaniu, slychac takie glosne ''terkotanie'' i tuman czarnego dymu, auto zostalo znowu na podnosniku :cry: maja jutro je wyciagac i znowu sprawdzac :cry: wszystko niby na tych wydrukach z maszyny jest wporzadku same zielone ''ptaszki'' podlaczyl przy mnie pod kompa: mowie sprawdz korekcje, po prostu najprostsze sprawdzzenie, na jednym bylo +6 reszsta mniej wiecej po 4 zas tylko na jednym 0,93 tyle co pamietam z tego, mowie do goscia ze sa za duze, on na to ze na mnaszynie bylo ok, ze maszyna pokazuje w ml a komp w mg.... jak tego nie zrobia to nie wiem co mam zrobic :cry: moze ktos cos poddopowie.....?

Opublikowano
Dobrze rozumiem auto było w miare ok, cośtam sobie cykało, oddałeś do serwisu dobre bmw a odebrałeś rozwalone? No magia z tymi mechanikami... A ml i mg to nie jest jakaś straszna różnica 10ml=8,3mg.
Opublikowano
tak jak mowisz kolego oddalem w sumie dobre, bylo tylko cykanie tez nie za glosne, bylo je tylko slychac na postoju, jak sie maske otworzylo, no i ciemne kopcenie, ale to tez nie za duzo, po prostu lubil czasem piardnac dymkiem, ale sie chcialo dopiescic i wyszlo :cry:
Opublikowano
Współczuję, ja ci niestety nic nie pomogę. Mogę jedynie poradzić żebyś uważał czy nie chcą cię naciągnąć na regenerację dobrych wtrysków. Miałem taką sytuację że oddałem jednym baranom koła do rutynowego wyważenia a oni panie krzywe jak masakra, możemy wyważyć ale równo to się one nie będą kręcić. Pozakładali ciężarki po 60-70 gramów i kiera latała przy 60 km/h. Rzeczywiście jak założyli na wyważarke to bicie chyba z centymetr. Mówią że akurat mają takie felgi proste na sprzedaż. Do tego końcówki drążków do wymiany. Jak sobie policzyłem to całość ze zbieżnością itp 700 zeta. Pojechałem gdzie indziej, pościągali ten złom z koła to się okazało że felgi prościutkie i nic nie bije, drążki ok. A maszyna na której te barany wyważały jest na pewno dobra bo tak się skalda że kumpel pracował tymczasowo właśnie w tym warsztacie na tej właśnie wyważarce i cyrków nie było, specjalnie źle założyli. Jakbym się trochę nie znał albo był bardziej naiwny to bym był 7 stów w plecy. Także uważać.
Opublikowano
na razie sie wole powstrzymac z publicznym ujawnianiem ktora to pracownia, zainteresowanym moge wyslac wiadomosc na pw.