Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nastepujacy problem z napedem dvd w nawigacji bussines w E90 z 2007r.

Po dluzszym postoju (czyli najczesciej rano) naped jakby sie nie uruchamial (sama nawigacja, ekran, radio itd dziala). Jesli w napedzie jest plyta to jej nie widzi (niezaleznie czy to plyta z muzyka czy z mapami). Nie chce tez plyty wypluc.

Jesli nie ma w napedzie plyty, to przy probie jej zaladowania mechanizm nie zabiera plyty, mozna ją recznie wcisnac do srodka, jednak naped zachowuje sie tak, jakby byl odlaczony od pradu. Oczywiscie wcisnietej plyty nie czyta.

Problem ustepuje po kilku minutach, plyta nagle zostaje wypluta, albo wciagnieta, i od tego momentu wszystko dziala poprawnie. Czyta wszelkiego rodzaju plytki, zarowno orginalne jak i nagrywane, mozna tez bezproblemowo plyty zmieniac... az do nastepnego dluzszego postoju....

Czy spotkal sie ktos z podobnym problemem?

Czy mozna gdzies kupic sam naped do wymiany?

Opublikowano
Nie wiem czy to kwestia samego napędu.Stawiałbym na laser.Przeczyść i zobacz czy pomogło i ew. wtedy trzeba wziąć się za wymianę
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Laser niema nic do rzeczy, ja bym sprawdził jak tam stan akumulatora i modulu od jego ładowania, może być tak ze masz odłączane zbędne urządzenia aby odpalić bez problemu i dlatego dopiero po odpaleniu i po chwili napęd się włącza.

Pod kompa i diagnostyka

Opublikowano

Czy po rozebraniu ustrojstwa jest dostep do lasera w celu jego przeczyszczenia?

Choc brudny laser nie powodowalby niecheci do lykania plyty ....

Co do akumulatora to wydaje mi sie ze jest ok. Nie ma zadnych bledow, kreci i pali bez problemu, zreszta cala nava sie odpala normalnie lacznie z wyswietlaczem, a mysle ze to on by w pierwszej kolejnosci poszedl w odstawke w przypadku oszczednosci.....

kombinuje... moze cos zwiazane z temperatura, teraz sie zrobilo troche chlodniej, rano dzis bylo ok 5 stopni, moze cos nie kontaktuje, i lapie kontakt dopiero po rozgrzaniu.....

Opublikowano
Laser niema nic do rzeczy, ja bym sprawdził jak tam stan akumulatora i modulu od jego ładowania, może być tak ze masz odłączane zbędne urządzenia aby odpalić bez problemu i dlatego dopiero po odpaleniu i po chwili napęd się włącza.

Pod kompa i diagnostyka

Czytaj dokładnie sugestie kolegów co maja wiedzę Mister !

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat, ponieważ mam trochę podobny problem. Jakiś czas temu (przed kilkoma miesiącami) żona "wrzuciła" oryginalna płytę z muzyka do odtwarzacza DVD. O płycie zapomniała, słuchała tylko radia, a płyta jest cały czas w odtwarzaczu. W jej autku (e87 LCI) jest jeden napęd DVD, który obsługuje nawigacje i odtwarza płyty CD. Dzisiaj chciałem skorzystać z nawigacji, system poprosił o płytkę z mapami i okazało się wtedy, że napęd DVD się zablokował tzn. nie "wyrzuca" płyty z muzyką. Dodam tylko, że nie można jej też teraz słuchać. W międzyczasie był też wymieniany akumulator na nowy. Poza tym wszystko działa perfekcyjnie.

Opublikowano
Zrób diagnostykę is sprawdź czy nie masz włączonej blokady wyciągania z kieszeni na płytę DVD. Tak zwane DVD Lock
Opublikowano

Dzięki, ale jak i gdzie sprawdzić czy nie mam zablokowanego napędu DVD ? Czy da się to zrobić bez podłączania do kompa ?

Dodam jeszcze, że na wyświetlaczu pojawia się napis EJECTING DISC i nic się nie dzieje...