Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio zauważyłem że są dostępne części do przedniego zawieszenia a konkretnie chodzi mi o wymienne sworznie bez kupowania całego wahacza. Moje pytanie jest tego typu czy tylko w wahaczach "Mayle HD" można wymienić te sworznie czy też w innych np. Ruville, Trw, czy też Lemforder.
Opublikowano
Kolego to zależy :P niby wymienne nie są. Natomiast już czytałem relacje z wymiany sworzni w wahaczach z niewymiennymi niby. Ale te meyle od razu są opisane chyba jako możliwe do wymiany.
szukam
Opublikowano

W Lemforderach, Febi, TRW są niewymienne. Oczywiście zależy o jaką wymianę Ci chodzi, zgodną z zaleceniami producenta czy w ogóle da się to jakoś wymienić. W tych wahaczach firm co wymieniłem wg. producenta są niewymienne. Wg producentów podwórkowych wystarczy dobra umiejętność operowania prasą i pomysłowość :D Tak więc niby da się wymienić i niektórzy tak wymieniają.

Ja mam pytanie odnoście sworzni w wahaczach Meyle HD. Do wymiany sworzni też trzeba używać prasy, czy jakoś to jest tak skonstruowane, że da się zrobić Plug&Play? Chcę wymienić swoje wahacze na Meyle i przyda mi się ta wiedza na przyszłość :)

Opublikowano
W Lemforderach, Febi, TRW są niewymienne. Oczywiście zależy o jaką wymianę Ci chodzi, zgodną z zaleceniami producenta czy w ogóle da się to jakoś wymienić. W tych wahaczach firm co wymieniłem wg. producenta są niewymienne. Wg producentów podwórkowych wystarczy dobra umiejętność operowania prasą i pomysłowość :D Tak więc niby da się wymienić i niektórzy tak wymieniają.

ori wahacz ze sworzniem myle hd

http://imageshack.us/a/img18/3720/minqfb.jpg

Opublikowano

Ja mam pytanie odnoście sworzni w wahaczach Meyle HD. Do wymiany sworzni też trzeba używać prasy, czy jakoś to jest tak skonstruowane, że da się zrobić Plug&Play? Chcę wymienić swoje wahacze na Meyle i przyda mi się ta wiedza na przyszłość :)

No właśnie czytałem że niby sie da wymienić ale jeżeli ktoś wie na 100% to miło by było żeby tą wiedzą się podzielił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ori wahacz ze sworzniem myle hd

http://imageshack.us/a/img18/3720/minqfb.jpg

Ten 'myle hd' to wersja pod 'm-pakietowy' wahacz gdzie w oryginale sworznie mają inny kąt pracy? :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Meyle HD nie robi wahaczy ani sworzni pod M Pakiet.

Zastosowanie takich sworzni w wahaczu mpakietowym zrobi z niego wahacz mpakietowy taki jak wcześniej?

Opublikowano

Nie wiem. Mówię tylko, że Meyle HD nie robi wahaczy M-Pakiet. W ich ofercie są wahacze i sworznie do standardowego zawieszenia. Co do geometrii i charakterystyki pracy, musisz zapytać kogoś innego bo się na tym nie znam. Choć ogólnie definicja zawieszenia M-Pakiet jest ciężka bo nikt nie wie co obejmuje M-Pakiet, a co sportowe dostosowanie podwozia czy to i to na przemiennie.

A co do pytania jak się montuje sworznie jest proste wyjaśnienie, nie jestem mechanikiem i jeśli nie wiem czegoś to się nie mądrze tylko pytam tych co mogą coś wiedzieć na ten temat. Dużo osób mówi, że wprasowanie tych sworzni w oryginalny wahacz jest bardzo ciężkie, a wymiana sworzni w wahaczach Meyle odmienia ich życie, więc myślałem, że producent jakoś banalnie to rozwiązał.

Kolego K3m0T1989 jeśli nie masz ochoty odpowiadać na banalne dla Ciebie pytania to nie odpowiadaj. Kolejny raz spotkałem się z takim Twoim podejściem. To tak jak ja bym Ciebie męczył o konstrukcje budowlane i inżynierskie i mówił Ci jakie to wszystko jest banalne i jak można tego nie wiedzieć.

Opublikowano
Nie wiem. Mówię tylko, że Meyle HD nie robi wahaczy M-Pakiet. W ich ofercie są wahacze i sworznie do standardowego zawieszenia. Co do geometrii i charakterystyki pracy, musisz zapytać kogoś innego bo się na tym nie znam. Choć ogólnie definicja zawieszenia M-Pakiet jest ciężka bo nikt nie wie co obejmuje M-Pakiet, a co sportowe dostosowanie podwozia czy to i to na przemiennie.

Czyli że się da wymienić same sworznie w wahaczach Meyle HD bo mają w sprzedaży wahacze i sworznie do tego modelu wahacza. A czy to będzie proste czy ciężkie w wymianie to już mechanika w tym głowa od tego jest żeby troszkę się pomęczyć heh.

Opublikowano
Ranger... brawo :cool2: Też u siebie będę zmieniał same sworznie więc dam znać o efekcie. Kumpel wprasował w oryginalne wahacze E46 sworznie z E36 i był bardzo zadowolony z ich działania.