Skocz do zawartości

320D M47 Wymiana bagnetu oleju. Miarki oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem na forum ale odpowiedzi nie znalazłem. W moim m47 leci olej z rurki bagnetu w miejscu gdzie wchodzi w miskę olejową. Na allegro znalazłem używkę ale teraz nie wiem czy mozna wyciągnąć rurkę bez spuszczania oleju? Czy olej na zimnym silniku znajduje sie poniżej otworu na bagnet? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej wymień też odmę bo jeśli jest nie drożna to właśnie tak się dzieje jak u Ciebie.
Opublikowano
ale czemu chcesz wymienić bagnet? Ja miałem ten sam problem, ciekło mi z tego miejsca gdzie rurka wchodzi w miskę, po operacji wymiany silnika. Wymiana oringu na nowy i przestało cieknąć. Co do wymiany to trzeba olej spuścić. Jeśli potrzebujesz ten bagnet to mam go z poprzedniego silnika, więc możemy sie dogadać
Opublikowano

Co do wymiany odmy to wymieniłem jej filtr miesiąc temu przy wymianie oleju i filtra oleju. Niestety poprzedni właściciel raczej sie tym nie interesował bo siedział tam filtr od nowości.

Jeśli chodzi o wymianę bagnetu to tak jak kolego piszesz być może wystarczy zmienić oring, jeszcze nie kupiłem nowego bagnetu, głownie chodziło mi właśnie o to czy można go wyjąc bez spuszczania oleju. Teraz już wiem co muszę przygotować. Ogólnie nie ma tragedii, jakoś strasznie nie leci ale wolałbym to zrobić.

Opublikowano
musisz spuścić olej wcześniej, przekonałem się o tym jak byłem z tym u mechanika, nie spuścił oleju i wyciągnął tą rurke z miski :mrgreen: miałem darmową wymiane oleju bo z 3 litry znalazły się na podłodze :D
Opublikowano

Olej koniecznie trzeba spuscic jak mowia koledzy.

Ja tez mialem akcje z bagnetem jak demontowlem klapki kolektora. Juz przy skladaniu wszytskiego rurke przykreca sie srubka pod jakis chorym kątem do kolektora. Chcialem sobie pomoc i troche ja podciagnac zeby sie lepiej wkrecalo... i zostala mi a rekach :a garaz uj***** na maksa :)

Po zamontowaniu uzywanego i tak cieklo, wiec prawdopodobnie ten oring jest jendorazowego montazu. W ASO jakies grosze kosztuje.