Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio przy przekraczaniu 3000 tys. Obrotów na wszystkich biegach od dwójki wzwyż słychać dziwny odgłos takie buczenie, ale nie jest to dźwięk grzechotki.Na pewno nie jest to turbina ponieważ nie jest to gwizd tylko taki basowy odgłos.Na niskich obrotach nic dziwnego nie słychać, co to może być?Auto przy tym zachowuje się normalnie, nie ubywa mocy,nie gaśnie itp.

Wyslane z mojego iPada przy użyciu

Tapatalk

Pozdrawiam
Opublikowano

Pierwsze to sprawdź poziom oleju w tylnym moście

Podpowiem ci jeszcze jedno: buczenie moze powodowac wiele czynników nawet takich jak łożysko koła ,tuleje tylnego mostu,łacznik elastyczny,podpora wału

Zobacz też cos takiego: wyjmij koło dojazdowe i zobacz czy jest dalej ten dźwiek.

W jednej tak miałem a wymienione było tyle czesci ,że szok :mad2: :mad2: i dopiero jakiś magik przypadkiem to sprawdził i okazało się ,iz obudowa dojazdówki to taki plastikowy badziew i dostaje w pewnych momentach drgań i buczy basowo :mad2:

Wymieniona na nową i teraz cisza

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mechanik twierdzi ze trzeba wymienić olej dyferencjalu :CASTROL OLEJ PRZEKŁADNIOWY SAF-XJ i powinno ustąpić.Czy to jest właśnie ten olej w tylnym moście?

Tapatalk

Pozdrawiam
Opublikowano
Dyfer to nie jest buczenie jakieś takie jak tłumikowe.Dyfer bardzo słychać :cool2: ale olej możesz wymienić .Nic nie zaszkodzi a koszt niewielki .Jak nie pomoże to szukaj dalej.W mojej jednej po wszelkich wymianach chyba wszystkiego co się dało w podwoziu :mad2: okazało się,iż to katalizator i co ciekawe buczenie tak się niosło po podwoziu,ze bardziej na tyle było słychać :duh:
Opublikowano
CASTROL OLEJ PRZEKŁADNIOWY SAF-XJ i powinno ustąpić.Czy to jest właśnie ten olej w tylnym moście?

Tak to ten oleum tylko teraz jest już nastapca popularnego przez woiele lat castrola SAF-XJ - syntrax LS ( LIMITED SLIP)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Będę wymieniał ten olej , czy trzeba kupić coś jeszcze oprócz oleju jak np.filtr, uszczelkę?Czy ten nowy olej pasuje do 2.0d 2004 ? Edytowane przez Romanesku
Pozdrawiam
Opublikowano
Tak jak kolega napisał tylko olej ew. podkładkę mechanik wymieni ale to myślę,iż wie :D I olej pasuje jak najbardziej :cool2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Olej wymieniony , dziwny odgłos zniknął.

Tapatalk

Pozdrawiam
Opublikowano
No to masz fart kolego :cool2: bo to problem jest spotykany bardzon często w BMW i sama wymiana oleju rzadko pomaga
Opublikowano

Może ten problem czesciej utrzymuje sie w autach z większym przebiegiem,ja mam teraz 120 tys. Potwierdzone w aso.

Tapatalk

Pozdrawiam
Opublikowano

Pewnie ze to kwestia i przebiegu ale mój znajomy na 70 tys i buczy az miło :D ale moze to odosobniony przypadek :mrgreen:

U mnie buczało przy przebiegu 150.000 :D ale patrząc na to zjawisko,które nie dotyczy tylko X-ów to jest to coraz większy problem