Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich fanów oraz miłośników BMW:)

Mam jakiś dziwny problem lub zagadkę jak kto woli, chodzi mi o to, że jeździłem autem normlanie używając navi i wszystko było ok. Dzisiaj chciałem włączyć navi, biore ostatnie adresy i wybieram adres. Navi pokazuje jakiś dystans w granicach 244km gdzie ja na inną ulicę mam może 4..5 km. Bez względu na to czy wpisuje inny adres czy wyjmuje płytę albo gaszę i odpalam ponownie auto jest to samo. Tak jakby widzi ulicę itp ale nie kiruje do celu jak kilka dni wcześniej. Nie sądze iż może to być jakaś awarja jednak postawiłbym na to że może coś wcisnąłem albo coś przestawiłem.. Jest w stanie ktoś mi pomóc/powiedzieć o co chodzi...? Navi mam przerobioną na Polski język.

Dzięki za sugestie, zależy mi na navi bo jestem po przeprowadzce do innego miasta i bardzo często z nije korzystam.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ta plyta smigala jak trzeba.Wyjalem ja i wlozylem druga bo mialem plyte z mapami do niej a jak kupilem auto to dostalem od goscia tez plyte z mapami i jest to samo:/
Opublikowano
Tak tzn no stop smigalem byli git.dzisiaj wlacYlem navi i sie tak dziwnie cos zrobilo.Generalnie pokazuje mi jakis dziwny dystans do danej ulicy i mowi "jedz zaplanowana trasa"....a ja przeciez zadnej trasy nie zaplanowalem a jak wpisze adres to mowi ro samo jedz zaplanowana trasa.pokazuje. Strzalke ale tylko taka zeby jechac np na polcnoc...lub poludnie.jak ustawie "polaz trase" to nie ma wyznaczonej trasy na bialo....sam nie wiem czy czegos przypadkiem nie wcisnalaem....:/nie nazwe tego awaria ale raczej ze cos wcisnalem i stad to dziwne zachowanie:/
Opublikowano

Wiec płyta pierwsza do sprawdzenia w innym aucie i ew. wymiany

Potem jeśli to nie pomoze update softu w navi proponuję

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Moderatorzy
Opublikowano
Płyta raczej nie ma nic do rzeczy, nawi widzi satelity?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jak widzi to spróbuj nowego softu na początek bez PL.
Opublikowano
Kurcze ale czy moglo sie tak zrobic bez powodu?wszystko jeszcze w pt bylo ok, i dzisiaj nagle by sie cos zrobilo?...nikt tam nie grzebal ani nic...
Opublikowano

No ma prawo niestety się tak po prostu popsuć.Takie problemy były już opisywane na forum i jednemu pomogło po wymianie płyty a drugiemu po sofcie

Musisz popróbować

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Zaarz sie ogarnę i pójde do garażu powalczyć z tą navi bo ledwo co spałem;/ popróbuje jdną i druga płytę wsadzić itp;]

W każdym bądź razie dzięki za sugestie:)

Pzdroooooo

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, byłem dziś w garażu, bawiłem się cudowałem i kombinowałem i nic;/ Prawda jest taka ,że NAVI nie widzi satelit. W prawym górnym rogu zamiast napis GPS jest strzałka, która pokazuje zdaje się północ. Generalnie na powiększeniu mapy widać miasto Olsztynek a tam tym autem nigdy nie byłem...i to mnie zastanawia. Jeśli np w Warszawie chcę wyszukać jakas ulicę pokazuje mi jakieś 244km, i to prawdopodobnie od tego miejsca Olsztynek, nie widzi mojej pozycji gdzie jestem. Zdecydowałem się przejechać autem i porobić wszystko na otwartej przestrzeni ale nic...Moje pytanie brzmi gdzie może leżeć przyczyna? Czy może to być wina anteny? Czy może wypięła się wtyczka, albo może kabel się połamał, przetarł bo z tego co wiem jest w klapie...Albo w spojlerze...

Ma ktoś jakieś propozycje?

P.S. Zna ktoś może jakieś speca z Warszawy co ogarnie mi ten temat? Albo może kogoś z forum...?

Edytowane przez Matias-e90
Opublikowano
Według mnie problem leży w sygnale z anteny, albo wtyczka złapała wilgoć i zaśniedziała albo padł wzmacniacz do GPS albo jakiejś masy brakuje. Podłącz pod komputer a dowiesz się czy wzmacniacz ci nie padł. Jak masz sedana to rozbierz podsufitkę z tyłu auta tam jest wzmacniacz i kable do anteny, wypnij i wepnij ponownie i sprawdź.
Opublikowano
TAk myslałem że widzi satelity ale prawdopodobnie się pomyliłem....Softów nic nie robiłem, nic nie ruszałem, a co myślicie o odpięciu czytnika na kilka minut? Tak jak pisałem jest może ktoś z Wawy kto się na tym zna i mi to ogarnie? Nie chcę sam grzebać żeby czegoś nie popsuć...;/
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli nie widzi satelit to zostaje antena lub wzmacniacz.

Najczęściej przyczyną jest wzmacniacz a ten w MK3 i 4 znajduje się wewnątrz czytnika, rzadziej pada antena.

Sprawdzałeś czy antena jest podłączona?

Dokładnie parametry możesz podejrzeć w menu serwisowym.

W W-wie możesz podjechać do kolegów BMW_NAVI_GARAGE, myślę że zdiagnozują po znajomości z forum :)

Opublikowano

Yyyyy

Nie wiem czemu ale wydało mi się ze rozmawiamy o navi CCC Professional a nie o MK3 czy MK4, przecież kolega ma napisane że ma E87 i E60 !!!!!!

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak to jest jak nie tytułuje się właściwie :)
Opublikowano
Kurde dziwna sprawa, bo już 2 czy 3 razy zmieniałem podpis pod profilem i widze, że coś jest nie tak. Posiadam E46. Dokładnie nie wiem jakie navi ale na czytniku mam DVD napis. To jest MK3 czy MK4? Odpiąłem niedawno czytnik w bagazniku, odczekałem z 10 min podłączyłem antene tak jak bylo wszystko i jest bez zmian... Gdzie szukać anteny?...Widziałem na allegro używki są po ok 50zł..
Opublikowano
Jeśli nie widzi satelit to zostaje antena lub wzmacniacz.

Najczęściej przyczyną jest wzmacniacz a ten w MK3 i 4 znajduje się wewnątrz czytnika, rzadziej pada antena.

Sprawdzałeś czy antena jest podłączona?

Dokładnie parametry możesz podejrzeć w menu serwisowym.

W W-wie możesz podjechać do kolegów BMW_NAVI_GARAGE, myślę że zdiagnozują po znajomości z forum :)

Można się u nich powołać na kogoś czy wystarczy powiedzieć że się jest użytkownikiem forum bmw-klub.pl?

Rozumiem że jeśli wzmacniacz padł to musze wymienić cały czytnik?....A jesli antena to gdzie jej szukac?..

http://allegro.pl/wzmacniacz-antena-gps-nawigacja-bmw-e39-e46-e38-x5-i2588403996.html

to będzie dobre?:)

Opublikowano

Dzięki już sie umowiłem na czwartek, mam nadzieje że to pierdółka:)tanio i szybko będzie zrobione.

Dzięki wielkie za wszelka pomoc:)