Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Chcę założyć webasto. Najlepiej aby było to ogrzewanie montowane w moim modelu. Czy dużo trzeba przerabiać? Czy znacie kogoś z okolic w-wy kto jest w stanie to zrobić i zakodować? Przejrzałem już wszystkie wątki i zawsze staje na tym że nagrzewnica jest ok, coś trzeba zakodować a potem wątek się urywa. Mam opcje przewietrzania z timerem wiec zakładam że dużych przeróbek robić nie trzeba. Z góry dzięki za wypowiedzi znawców tematu, lub kogoś kto coś takiego robił. Za wypowiedzi "przejrzyj forum" albo "wg mnie powinno pasować" dziękuje.

Pozdrawiam,

Psyborg

Opublikowano

Hej!

Podepnę się pod temat, bo wydawało mi się, że mam webasto a po Twoim poście mam wątpliwości. Mam opcję w menu INDEPENDENT HEAT i ustawienia czasu (swie możliwości). Czy to jest ogrzewanie czy tylko przewietrzanie? Ewentualnie jak to działa?

Co do Twojego pytania to w serwisie przed zakupem auta orientowałem się czy jest możliwość założenia webesta i uzyskałem informację, że sporo tego montuje się w autach po wyprodukowaniu w serwisie właśnie i nie ma problemu ze współpracą z i-drive. Natomiast kto potrafi zamontować i zaprogramować poza ASO nie mam pojęcia!

Opublikowano

Wydaje mi się że podobnie jak ja masz INDEPENDENT MODE a nie INDEPENDENT HEAT. Przewietrzanie kabiny nie jest problemem - dokodowanie opcji nagrzewania to jest właśnie problem. Jedni twierdzą, że dystarczy zakodować, drudzy, że trzeba dokłądać pompke obiegu wody a inni że to wogóle mission impossible (np. Zakład w w-wie na Ojcowskiej). Dlatego też chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto to zrobił u siebie, ew. wie kto może to zrobić. Z góry dzięki - oszczędzicie mi skrobania i zmarzniętego tyłka :)

Psyborg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie,

Czy znacie kogoś z okolic w-wy kto jest w stanie to zrobić i zakodować?

Zadzwoń sobie do tego serwisu, gość zajmuje się tylko BMW i jest jednym z najlepszych w W-wie. AUTO-SEW Krzysztof Seweryn ul.Żyzna 5, Warszawa (Zacisze) tel.606 536 527 lub 022 679 93 25

Ps. Koledzy z forum "cdxa" i "jacek720328" dokładali webasto do swoich e60 to możesz zapytać.

Opublikowano
Jak najbardziej da się zamontowac webasto, najlepiej użyć fabrycznych komponentów, tj. pieca, mocowanie, pompy, elektrozaworów i węży. Generalnie montaż tego niewiele odbiega od montazu uniwersalnego zestawu, trzeba dorobić instalacje elektryczna itp. Na koniec trzeba też zakodowac, ale to chyba najprostsze do zrobienia. Tak przy okazji, webasto w fabrycznej konfiguracji E60 na na postoju nie nagrzewa silnika a jedynie kabinę, w dieslu istnieje możliwośc uruchomienia grzania kabiny i silnika, ale tylko podczas jazdy.