Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
To nie jest wina odmy. Po jakimś przebiegu czyli około 200tys.km ten silnik zaczyna brać olej w tempie litra na 3000km, taki stan utrzymuje się przez kolejne 50-100tys.km, a potem zanim się obejrzysz będzie brać litr na 100km i trzeba robić remont silnika, konkretnie - wymiana pierścieni na tłokach. U ciebie faza "normalnego" spalania oleju już się zaczęła, czyli za jakiś czas będzie brał jak stary polonez.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
trzeba robić remont silnika, konkretnie - wymiana pierścieni na tłokach

Z ciekawości - jak można sprawdzić czy winne są pierścienie, czy może coś innego, np. tylko uszczelniacze zaworowe?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano (edytowane)

Cały dzień zabawy w garażu przyniósł następujące informacje :

- zawór disa był w stanie idealnym, został wyczyszczony

- odma do wymiany, już zamówiony cały komplet wraz z wężami - stare zapchane

- bagnet wyjęty z miski olejowej, nie był zatkany, jednak został profilaktycznie przedmuchany

- silniczek krokowy wymoczony i dokładnie oczyszczony, "języczek" lata luźno, tak jak powinien

- przepustnica oczyszczona, było trochę nalotu

Wszystko używając tylko benzyny ekstrakcyjnej.

Edytowane przez reithan
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odma wymieniona, ile roboty było, to nawet nie chce mi się mówić - pierwsza przygoda z rozbiórką silnika BMW. :)

Dam znać za jakiś czas jak wygląda sprawa z ubytkiem oleju po wymianie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwsze 500 km po wymianie odmy - BRAK ubytku oleju. Jestem naprawdę zadowolony, bo kolega wyżej straszył remontem silnika...

Zobaczymy dalej, jednak jestem dobrej myśli, wcześniej na takim dystansie ubytek byłby już zauważalny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Przejechane 1800 km po wymianie odmy, dolane 200 ml oleju i to po "raidzie" z Nissanem 350z (swoją drogą nie do objechania, może przez 335i...), gdzie Bunia była kręcona ciągle bardzo wysoko przez około 15 minut. Dopóki traktowałem ją spokojnie, do 4 tys. RPM, nie wzięła nic, co mógłbym zauważyć.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ładne auto, felgi małe, dziwny zderzak przedni jakby od sedana - twoja bunia była strzelona.

Możesz podać więcej szczegółów na temat instalacji gazowej? No i czy rano po przełączeniu na LPG występuje zwłoka (przydławienie) po depnięciu w gaz?

Felgi 17, na większych się nie da jeździć po naszych wspaniałych drogach...

Zderzak może wydawać się nietypowy bo w wersjach 3.0 jest inna kratka, i z tego co mi się wydaje, zawsze w kolorze srebrnym, bez względu na kolor nadwozia. Ja do swojej 2,0d założyłem taką kratkę ale najpierw przemalowałem na czarny (auto mam carbonschwarz).

Swoją drogą świetny pomysł na felgi :cool2: Zgadzam się także że po naszych drogach większe nie dają rady. No może i dają ale wymagają innej zawiechy a to już ciężki temat po naszych "szosach".

DLU to Lubin?

Opublikowano

Z kratką jest dokładnie tak, jak mówisz.

Co do felg - dziękuję, mnie też się podobają - ale jesteśmy w mniejszości. :cool2:

DLU - dolnośląski Lubin, obok Legnicy. :)

Opublikowano

Tak się składa, że pracuję w hurtowni artykułów lakierniczych, więc dobierzemy co tylko sobie zażyczysz, a i rabacik jakiś się znajdzie. :)

Także zapraszam ze wszystkimi tematami związanymi z artykułami blacharsko-lakierniczymi!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Znam wiele lepszych sposobów wydania gotówki. A co do zdjęć, to lubię mieć udokumentowane właśnie w ten sposób + FV wydatki związane z samochodem, choćby dla przyszłego właściciela, jeśli kiedyś przyjdzie mi sprzedać Bunie. Myślę, że to się ceni. :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W fazie przemyśleń również kompletne lakierowanie na białą perłę, a może kameleona - Silver Universe z Mobihela po zimie. :)

Ani mi sie waż! Moja bunia jeszcze wroci w moje rece ;D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj megaporządne sprzątanie - wszystkie plastiki wyczyszczone, skóra wyczyszczona i zakonserwowana, odkurzone, dywaniki wyprane, szyby umyte, tłumik i klosze lamp wypolerowane (tłumik udało się doprowadzić do takiej igły, że można się w nim przeglądać :)) + myjnia. Mam nadzieję, że z pogodą będzie już tylko lepiej i podobny zestawik wtedy w każdą sobotę, gdyż w zimie było to niestety bezcelowe.

Pod koniec tygodnia wpadną letnie buty na normalnej feldze (zimówka niby '17 enzo, ale wygląda jak od vectry...co ori to ori).

Ponadto od wymiany oleju (pod koniec stycznia) przejechane 2 tysiące km, a jakiegokolwiek ubytku nie stwierdziłem - z czego jestem najbardziej zadowolony. :)

Z minusów, niestety pojawiło się kilka nowych odprysków od kamyków na masce i zderzaku, co zaczyna powoli mocno dokuczać, gdyż jestem pedantem...

Opublikowano
Pierwszy post uzupełniony o specyfikację LPG, chętnie usłyszę opinię kolegi Qwet, gdyż chyba sam jest gazownikiem (? :)), a ja się w temacie orientuję tylko "tyle o ile". ;)