Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 320d touring e46 136KM z roku 2000 po lifcie, więc zdecydowałem się zarejestrować na forum.

Autko sprawuje się znakomicie jednak ma parę mankamentów.

Prośba dotyczy takich rzeczy jak:

- dopóki nie zamknę drzwi świecą się ringi, a raczej świeciły - ostatnio już tego nie robią i nie wiem dlaczego i czy warto wymienić ledowe na ccfl?

- przy 60km/h jest bicie na kierownicy - przy niższej i wyższej prędkości jest ok

- podczas hamowania przy prędkości ok 100km/h i wyższej również coś bije na kierownicy

- auto zostało sprowadzone i nie wiem na jakim oleju jeździł poprzedni właściciel - czy istnieje możliwość sprawdzenia tego jeśli nie ma żadnej plakietki przy silniku np. w ASO?

- jakie felgi stalowe na zimę, dokładnie jakie ET przy 15" i szerokość oraz profil opony

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze nie było 320 136km po lifcie..tym bardziej 2000r..więc albo coś namieszałeś, albo masz auto po dzwonie i ktoś wstawił przód z polifta..nawet był taki egzemplarz ostatnio na otomoto :roll:

Odnośnie oleju zawsze pełen syntetyk - 5W30/40 wedle uznania i nie słuchaj magików, którzy będą wciskać 10W :duh:

Odnośnie bicia przy 60km/h - koła (opony, felgi, ogólnie wyważarka), zapieczony tłoczek hamulcowy (sprawdź po jeździe, czy któreś koło nie grzeje się bardziej), ewentualnie łożyska.

Odnośnie bicia przy hamowaniu - tarcze, zawieszenie (tuleje tylne przednich wahaczy, drążki kierownicze), ewentualnie zapieczony tłoczek jak wyżej.

Odnośnie felg - średnica 15 cali, szerokość 6,5 cala, et42, opony 195/65/15.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Możliwe, że coś namieszałem z tym liftem.

Dziękuję za info. Pytanie tylko czy jeśli zastosuje pełen syntetyk - 5W30/40 a wcześniej był stosowany inny to czy się nie zważy olej, chcę wymienić cały olej ale zawsze coś zostanie w silniku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można zastosować jakąś płukankę, ale wg mnie nie ma sensu. Jeśli nie jeździł na 5W, to pewnie na 10W, więc problemu z przejściem nie będzie, bo nie sądzę, żeby ktoś zalał 15W :duh: skąd masz auto? Jeździło w kraju?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
z tymi ringami to możesz mieć gdzieś jakieś zwarcie sprawdź jak są one podłączone mi pyłgają jak włączę zapłon przez pierwsze około 5 sekund też mam ledy i sądze że ładniej świecą niż ccfl więc bym nie wymieniał
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lej 5W30 lub 5W40 i od razu odczujesz poprawę jak jeździł na gęstszym. Nie zapomnij o wymianie kpl. odmy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie. Czy lepiej jeździć do ASO czy jakiegoś dobrego warsztatu, który prawdopodobnie policzy trochę mniej za usługi?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy..nie każdy warsztat ogarnie jakieś problemy z silnikiem, ale to z czym masz problem załatwisz u pana kazia w przydomowym garażu a nawet sam przy odrobinie chęci. Ja mam zaprzyjaźniony warsztat i nawet jak nie robili czegoś wcześniej, po wcześniejszym rozeznaniu przeze mnie, ogarniamy razem temat, oni czegoś się nauczą i ja oszczędzę parę groszy :8) aso to dla mnie ostateczność, ale kto bogatemu zabroni :mrgreen:

Kolega mnie uprzedził, bo za bardzo się rozwinąłem :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Od jutra zaczynam pełne oględziny i wymiany