Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I stało się :) W piątek jestem umówiony na oględziny

http://allegro.pl/show_item.php?item=2634698457

Sprzedawca szczery (3 dłuuugie rozmowy telefoniczne). Nic nie ukrywa, dokładnie opisuje wszystko. Jestem zdecydowany, ale ponieważ mam 400km w jedną stronę, zapytuję Was - co sądzicie, na co zwrócić uwagę i co ewentualnie jest niespójne. Samochód będzie oglądany, ale nie w ASO tylko w serwisie Boscha zatem moje oko musi być mega wyczulone.

Wasza pomoc jest dla mnie bardzo ważna, z góry dzięki za wszelkie uwagi i sugestie.

Piotr

Opublikowano
Ostatni fragment doprowadził mnie prawie do łez. Po co ludzie wypisują takie idiotyzmy jako powód sprzedaży. Po prostu sprzedaje bo taki ma kaprys i po ptokach. Ale do rzeczy. Skoro samochód był uszkodzony w Niemczech powinny być zdjęcia, ale pewnie ich nie ma, nawet na pewno ich nie ma, tak że co do opisywanych wydarzeń podejdz ostrożnie. Druga sprawa KS i telefon do serwisu w celu ustalenia faktycznych uszkodzeń.
Opublikowano

Ale gaduła....

Auto bardzo fajne, sam bym się chętnie na ten model zamienił. Jeśli nie zagada Cię przy oględzinach tekstami o swej uczciwości i jedyne o czym będziesz marzył to ucieczka z miejsca zamieszkania sprzedającego, przed dokładnymi ogledzinami....to chyba warto.

Opublikowano

Składanie Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAUE51000PZ23551

Kod typu UE51

Typ 118I UL (EUR)

Typoszereg E E87 (MUE)

Seria 1

Rodzaj konstrukcji SH

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik N43

Pojemność skokowa 2.00

Moc 105

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor PATAGONIAGRUEN METALLIC (A71)

Tapicerka STOFF NETWORK/ANTHRAZIT (AUAT)

Data prod. 2007-09-27

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selektion COP relevanter Fahrzeuge

S1CCA AUTO START STOP FUNKTION Auto start/stop function

S1CDA BRAKE ENERGY REGENERATION Brake Energy Regeneration

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S2KNA LM RAEDER V-SPEICHE 255 BMW light alloy wheel, V-spoke 255

S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S4B3A INTERIEURLEISTEN ALU AKZENTSCHLIFF Listwy wewnętrzne alum. szlif akcent.

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S507A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control z tyłu (PDC)

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S540A GESCHWINDIGKEITSREGELUNG Tempomat

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S5DCA FONDKOPFSTUETZEN KLAPPBAR Zagłówki w siedzeniu tylnym składane

S704A M SPORTFAHRWERK M Podwozie sportowe

P7RPA ADVANTAGE PAKET Pakiet Advantage

P7RTA PAKET DYNAMIC + COMFORT Pakiet Dynamic + Comfort

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S8SCA LAENDERSPEZ. TELESERVICEFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CBA CO2 UMFANG Zakres CO2

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

Opublikowano
Nie jest to śmierć żony ani potrzeba lansowania się na dziewuchy VW New Beetlem czego musiałem posłuchać jadąć 500km obejrzeć E90, ale czujność wzmóc co do tych opowieści :)
Opublikowano

Witam serdecznie,

byłem, widziałem, jechałem tym autkiem.

Wnętrze - zadbane, brak widocznych śladów użytkowania (zastanowił mnie lekko wystający prostokąt na desce od strony pasażera - poduszka?).

Blacharsko lakierniczo - robione zgodnie z tym o czym wspominał użytkownik (ciekawostka: prawe nadkole w dwóch miejscach - miernik pokazał, że jest poza skalą, ale na reszcie nadkola - było w normie).

Mechanicznie - do wymiany klocki z tyłu, ale - widoczne upocenie na skrzyni (to możliwe w aucie z przebiegiem deklarowanym 52 000?! - koszt podobno ok. 250zł?!) i stary wyciek z silnika lekko zakurzony (podobno 2000km temu wymieniany był olej, a w tym czasie samochód był przechylony tylko na jedną stronę żeby wyciekł stary olej).

Kolejny ciekawy motyw, to książka serwisowa - oczywiście jest, ale jest wpis o wydaniu pojazdu (wraz z pieczątką), ale przy pierwszym i jedynym przeglądzie przy 21000 nie ma pieczątki, jest tylko data i przebieg (wałek? mechanik powiedział, że na serwisie nie podbijają książek, tylko w biurze i jak ktoś o tym zapomniał to i wpisu nie ma...).

Co sądzicie o tej historii? Autkiem jechało się dobrze, wygląda dobrze, wszystko działa jak należy, ale powyższe mnie niepokoi. Finalizacja zakupu ma nastąpić ewentualnie jutro...

Z góry dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A telefon do aso w celu sprawdzenia historii serwisowej był? :roll: bo chyba nie..jak nie chcą podać, to próbuj gdzie indziej a jak to nic nie da, to wycieczka do aso z właścicielem i dowodem rejestracyjnym, jeśli nie zrezygnowałeś, bo ja bym był mocno zniechęcony.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeden detal na zdjęciach utwierdza mnie w przekonaniu, że sprzedający może należeć do niewielu normalnych prawdomównych ludzi.

Może to pokrętne myślenie ale ilu znacie użytkowników samochodu którzy mając dzieci jeżdżące w fotelikach mają założone osłony ochronne na fotele z tyłu?

Patrząc na to wcale mnie nie dziwi opis sprzedaży zawierający wpisy o problemach z dojazdem po dziurawej drodze.

Koleś ma takie 'schizy' jak i ja i pewnie nie tylko, jak szukałem swoje E46 to pierwszy problem jaki się pojawił to czy m-pakietowy zderzak nie porysuje się w zimie na dojeździe do domu który gmina odśnieża jak ma dobry dzień w skutek czego powstają czasami głębokie koleiny.

Zapytaj sprzedawce jak z nim się spotkasz gdzie kupił takie fajne ochraniacze na fotele, sam potrzebuje komplet ;) Na razie mały po załadowaniu w fotelik jeździ bez bucików.

Opublikowano
Maniek ma rację, nie słuchaj bajek dopóki wszystkiego nie potwierdzisz. ale jak nie przeszkadza ci prawdopodobny wałek z KS i wypowiedz mechanika idioty, to możesz zaryzykować skoro według ciebie, wszystko jest ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwszy serwis 21kkm to jeszcze pewnie gwarancyjny w niemczech, jaki wałek. :duh: Zresztą i tak już pewnie po ptokach bo samochód jest zaliczkowany.
Opublikowano
Nie twierdzę, że akurat jest w tym przypadku, ale fotelik dziecięcy już występował jako "gadżet" i nie raz był jedynym pozytywnym elementem prezentowanego auta. Ja akurat bym go zdemontował, aby pokazać środek tak jak faktycznie wygląda. Akurat to zdjęcie jest tak zrobione, żeby nie pokazywało nic innego jak fotelik. Ale to jest detal.
Opublikowano

Witajcie,

a więc tak - to co było możliwe do zdalnego sprawdzenia przez ASO (historia wizyt, przebieg etc.) - pokrywa się z tym co mówi sprzedający i z historią auta.

Co do fotelików, to raczej nie gadget - sprzedający ma dzieciaki, byłem u niego w domu etc.

Mając na uwadze wszystko to co wiem o aucie, to jak zostało sprawdzone i co zostało stwierdzone (prawie wszystko pokryło się z historią prezentowaną przez sprzedającego), zdecydowałem się kupić auto.

Ewentualnych wad ukrytych i tak - z definicji słowa "ukryte" - nie jestem wykluczyć. Przejechałem autem ponad 50km (na różnych nawierzchniach, przy różnych prędkościach) i wszystko było ok.

Nie żyjemy w jakiejś afrykańskiej dżungli, gdzie prawo jest takie jak lokalny szaman sobie wymyśli. Pewien parasol ochronny (nie wątek o jego skuteczności) w przypadku umów kupna - sprzedaży używanych aut - istnieje.

BTW. konia z rzędem temu, co kupując auto używane wykluczy wszelkie możliwe usterki i kupi "garażowaną, bezwypadkową i bezstłuczkową igłę, od niepalącej kobiety, która jeździła tylko do kościoła i na bazar" ;)) Nie twierdzę, że się nie trafiają, że któryś z Was na takie nie trafił, ale według mnie, takich % takich aut jest nikły.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc okazaną nie tylko w przypadku tego auta. Ze swojej strony będę starał się aktywnie brać udział w dyskusjach na forum, dzielić się z nowymi członkami społeczności, tym czego udało mi się od Was nauczyć :))

Mam też nadzieję spotkać się z Wam na jakim spocie/zlocie i postawić obiecane piwo :)

Opublikowano
Witajcie,

a więc tak - to co było możliwe do zdalnego sprawdzenia przez ASO (historia wizyt, przebieg etc.) - pokrywa się z tym co mówi sprzedający i z historią auta.

Co do fotelików, to raczej nie gadget - sprzedający ma dzieciaki, byłem u niego w domu etc.

Mając na uwadze wszystko to co wiem o aucie, to jak zostało sprawdzone i co zostało stwierdzone (prawie wszystko pokryło się z historią prezentowaną przez sprzedającego), zdecydowałem się kupić auto.

Ewentualnych wad ukrytych i tak - z definicji słowa "ukryte" - nie jestem wykluczyć. Przejechałem autem ponad 50km (na różnych nawierzchniach, przy różnych prędkościach) i wszystko było ok.

Nie żyjemy w jakiejś afrykańskiej dżungli, gdzie prawo jest takie jak lokalny szaman sobie wymyśli. Pewien parasol ochronny (nie wątek o jego skuteczności) w przypadku umów kupna - sprzedaży używanych aut - istnieje.

BTW. konia z rzędem temu, co kupując auto używane wykluczy wszelkie możliwe usterki i kupi "garażowaną, bezwypadkową i bezstłuczkową igłę, od niepalącej kobiety, która jeździła tylko do kościoła i na bazar" ;)) Nie twierdzę, że się nie trafiają, że któryś z Was na takie nie trafił, ale według mnie, takich % takich aut jest nikły.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc okazaną nie tylko w przypadku tego auta. Ze swojej strony będę starał się aktywnie brać udział w dyskusjach na forum, dzielić się z nowymi członkami społeczności, tym czego udało mi się od Was nauczyć :))

Jak tak się ma sytuacja to ok. Najważniejsze jest żebyś był zadowolony. Obejrzałeś, oceniłeś, więc :cool2:

Mam też nadzieję spotkać się z Wam na jakim spocie/zlocie i postawić obiecane piwo :)

Opublikowano
Może by tak założyć taki dział pt. " co się dalej dzieje z autami wrzuconymi do oceny, oraz z jego nowymi włascicielami" Nikt do tej pory nie odezwał się, po zakupie samochodu, jak się sprawuje, czy ocena na forum była pomocna itd. Co o tym myślicie?
Opublikowano

Witajcie,

nie odzywałem się albowiem wyruszyłem po auto :) Parę chwil temu dojechałem nim do domu (400km).

Pierwsze wrażenia - BMW daje naprawdę radość z jazdy. Drogi trzymał się jak przyklejony, spalił mi 5,4/100 (jazda z przepisami z powodu punktów). Wszystko działa, chodzi i pracuje w porządku. Jedyne co muszę sprawdzić to tylne, prawe koło (moja Pani, która jechała za mną, zauważyła, że lekko pracuje w poziomie). Stąd też może być fakt, iż autko delikatnie skręca w prawo przy jeździe na wprost (mam nadzieję, że to nic poważnego).

Jutro auto stawiam do ASO by sprawdzili to, czego na miejscu nie byłem w stanie sprawdzić.

Co do ceny, to zbiłem ją na tyle by zapłacić PCC + zatankować auta na dojazdy do Gostynia.

Wątek "co dalej z autem z ogłoszenia?" - to super pomysł. Jedno to szukać, sprawdzać, kupić, a drugie to weryfikacja tego wszystkiego po kupnie.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
Fajnie sinest, gratuluję zakupu i oczekuję dalszych info co i jak, życzę też jak najmniej problemów z autkiem.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.