Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie nie wiem czy jest ten temat opisany bo nic nie moglem nic znalesc ale gnebi mnie problem a mianowicie wszedzie znalazlem dane i opinie ludzi ze na zime felgi 19 i opony 255/50 .

A ja mam pytanie czy konfiguracja taka jak felgi 19 przod 255/50 i tyl 285/45 czy taka opcja jest dobra na zime ?

Może jedna zmienić na zimę zestaw na 18" ?

Dzieki serdeczne

Opublikowano
Aha no to super nie moglem sie zdecydowac jaka konfiguracje wybrac teraz mam wiecej pewnosci co do wyboru dzieki
Opublikowano

Ok dla waszej informacji jezeli chcecie zostac przy kolach RunFlat to niestety zostaje opcja 255/50 na przod i tyl. Troche poszukalem i niestety jedynie jedna firma Pirelli robi 285/45 r19 runflat ale cena jest po prostu zbyt wysoka wiec racjonalne jest zalozenie 255/50 na zime z racji takiej ze np ja wybralem opony Nokian ktore sa rewelacyjne pod kazdym wzgledem Pirelli niestety nie wychodzi zbyt dobrze w stosunku jakosc do ceny

Takze dziekuje za zainteresowanie

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

podepnę się pod stary temat bo nie mam jasności...

za kilka dni odbieram moje X5 40d z pakietem sportowym, które ma założone opony:

255/50 R19 przód

285/45 R19 tył

myślę jak dobrać koła zimowe; chciałbym mieć wszystkie 4 koła w jednym rozmiarze 255/50 R19 albo nawet 255/55 R18 i zakładam zakup 4 nowych, takich samych felg.

czy muszę na tył dawać jakieś dystanse?

nie wiem jak to dobrać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dystansow z pewnoscia nie musisz zakladac; nie jestem pewien czy przy tych kolach, ktore bedziesz mial, plastikowe nadkola (nie wiem jak to sie dokladnie nazywa) sa poszerzane czy nie (z pewnoscia sa one szersze przy 20 calowych kolach); jesli masz poszerzane, to wezsze kola moge wygladac troche nienaturalnie - to tylko kwestia kosmetyki

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Przy 19 nadkola nie sa szerokie

Wiec zimowe 18 nie zgina w nadkolach

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżę temat bo mój zniknął i nie otrzymałem odpowiedzi:

czy X5 dobrze jeździ się w zimie na oponach 19:

285/45 R19 tył

255/50 R19 przód

Czy lepsze byłyby 18?

Nie chodzi mi o komfort jazdy bo wiadomo , że na 18 będzie lepiej a o prowadzenie po śliskim, śniegu- czyli warunkach zimowych. Czy szerokie 19 nie będą pływać , wpadać w poślizg, czy X5 prowadzi się świetnie zarówno na 18 jak i 19?

Mam zamiar kupić drugie felgi i mam dylemat , bo ze względu na żonę jestem skłonny kupić 18 jeśli auto będzie się na nich lepiej zachowywać. To będzie pierwsza zima z iXem stąd moje pytania.

Opublikowano

Jesli sie jezdzi po drogach asfaltowych, to rzeczywiscie szkoda zmieniac na 18. Jesli jednak plany są

jezdzenia po gorach I snieznych zaspach, to 18 dają lepszy comfort jazdy (bardziej miekko) po nierownosciach.

Opublikowano
Jezdzić będziemy po asfalcie, czasem po mniej uczęszczanych drogach zawiewanych śniegiem- mam nadzieję że 19 dadzą radę.