Skocz do zawartości

330i poprzeczne nierówności

feel_x

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Panowie problem. Stuka cos na poprzecznych nierownosciach. Np wjezdzajac na 2 cm kraweznik albo prog zwalniajacy. I przod i tyl chociaz przod bardziej takie uczucie jajkby kolo mialo uskok i luz. Z tylu to odglos jak efekt twardego zawieszenia. Mechanik sprawdzal amory ich mocowanie wachacze i mowi ze wszystko sie dobrze trzyma. Jadac szybko po nierownosciach jest cisza. Mam u siebie sportowe dostosowanie nadwozia S226A (cokolwiek to oznacza) wkurza mnie to pukanie taki gluchy dzwiek. Dzwiek jest tylko jak kolo wjezdza lub zjezdza z jakiegos rantu. Jadac np po muldach jest zupelna cisza.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

Masz opony run flat? Jeśli tak to taki dźwięk wydają właśnie run flaty. Poza tym zawieszenie e90 niestety nie należy do harmonijnych i cichych, Moim zdaniem to największa wada tego modelu. Ale za to na równej drodze przy szybkiej jeździe nie ma konkurenta w swojej klasie.

Generalnie bolączką e90 są też nietrwałe drążki kierownicze, które również stukają.

• Zasłużeni forumowicze
Tak sa runflaty 18 cali. No wlasnie wydaje mi sie ze z tylu to stukniecie moze byc od opon i zawiechy bo jest takie sztywne pukniecie. Natomiast z przodu bardziej jakby cos mialo luz. Jaki jest objaw lacznikow stabilizatora wywalonych?

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

Ja właśnie jestem po zmianie łączników stabilizatora z przodu - stukało np na polnej drodze. Generalnie usterki związane z układem stabilizatora są słyszalne przy przechyłach pojazdu. Diagnoza jest bardzo prosta, wystarczy poszarpać łącznik rękę i od razu wyczujesz luz.

Sprawdź też wspomniane przeze mnie drążki kierownicze. Generalnie wahacze w e90 są bardzo trwałe.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Szarpalem lacznikami i nie uslyszalem stukania. Jednak moge palcami obrocic lacznik lewo prawo (nie duzo ale jednak) :shock: czy to norma ze lacznik mozna lekko przekrecic czy powinien byc twardy ze palcami nie powinien nawet drgnac?

🙃🙃