Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co się naczytałem nie można jednoznacznie określić, który termostat padł jeśli silnik się nie dogrzewa. Zacznij od termostatu egr, bo mniej roboty (jeśli go masz), wyjmujesz, dmuchasz i jak przepuszcza to do wymiany (dobry tylko delikatnie przepuszcza), pomachaj nim jeszcze, bo też grzechocze jak jest uwalony, jeśli będzie ok to bierz się za główny, bo to będzie jego wina.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dokładnie tak jak kolego wyżej napisał nie da się jednoznacznie określić który ulega uszkodzeniu. Ja dziś wymieniałem znajomemu termostat EGR i razem byliśmy świecie przekonani że będzie wadliwy gdyż główny był wymieniany jakieś 20 tys. temu a tu jednak ten główny padł.
Opublikowano

Hmmm, termostat EGR jak padł to auto się będzie długo nagrzewało ale potem będzie trzymać temp.

Jak główny trochę padł, to na postoju się na grzeje a w jeździe nie.

Jak mocno padł w pozycji otwartej to nawet na postoju się auto nie nagrzeje.

Opublikowano
Ja tak właśnie miałem że silnik się nie dogrzewał podczas jazdy ale na postoju się przegrzewał. Kłóciłem się z mechanikiem od BMW że to wina głównego termostatu i mi nie wierzył.
Opublikowano
Hmmm, termostat EGR jak padł to auto się będzie długo nagrzewało ale potem będzie trzymać temp.

Jak główny trochę padł, to na postoju się na grzeje a w jeździe nie.

Jak mocno padł w pozycji otwartej to nawet na postoju się auto nie nagrzeje.

Stanowczo nie zgodzę się z Tobą kolego. Zarówno ten pierwszy jak i drugi jeśli są wadliwe to auto nie będzie trzymać temperatury. Przerabiałem to wiele razy a ostatnio nawet i na swojej BM'ce. Jeśli auto nie dogrzewa a wahania temperatury są widzialne to zaczynamy diagnostykę od głównego termostatu. Następnie sprawdzamy termostat EGR który jeśli działa poprawnie kiedy przez niego dmuchniemy powinien naprawdę bardzo minimalnie przedmuchiwać (naprawdę minimalnie!) Auto ze sprawnymi termostatami będzie trzymać 90~92C podczas jazdy a na postojach w ciepłe dni temperatura może nawet dochodzić do 100C. Ja jestem po wymianie obydwu termostatów, pompy, płynu i czujnika temp. i mam cały czas 91C.

Opublikowano
Auto ze sprawnymi termostatami będzie trzymać 90~92C podczas jazdy a na postojach w ciepłe dni temperatura może nawet dochodzić do 100C. Ja jestem po wymianie obydwu termostatów, pompy, płynu i czujnika temp. i mam cały czas 91C.

To do ilu ci się maks nagrzeje na postoju w ciepły dzień? Do 100 czy do 91?

Opublikowano
Pamiętam że jak auto było w warsztacie po wyminie uszczelki pod głowicą, po wszystkich testach i trasie ok. 30 km. stało tam jakieś 2 godzinki na słońcu przy temp. 21C na włączonym motorze (aby sprawdzić ciśnienie układu chłodniczego). To wtedy podchodziło pod 100C. Po czym od razu włączał się wentylator i zbijał do 94~95 i ponownie po jakiś 20 minutach 100C i dół bo po to ten nawiew właśnie tam jest. W codziennym użytkowaniu dziś temperatura podczas jazdy to 91C max 92C w korkach. Tak jest u mnie. I jestem święcie przekonany że wszystko jest w 100% sprawne i działa jak ma być. Jedyny problem u mnie to cały czas włączona ( a aktualnie wyłączona na kablu ) pompka nagrzewnicy z którą nie mogę się uporać.