Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam BMW 525 TDS z 1998 roku , Kupiłem go nie dawno . Od miesiąca jest taki problem, że gdy mocniej go się przydusi 130/180km to się grzeje momentalnie i przez zbiorniczek wyrzuca płyn.(Jak jedziesz do 90 na tempomacie, bo sprawdzałem nic sie nie dzieje). Jak doleje mu się płynu i odpali sie go na otwartym korku i pochodzi około 5min , to normalnie mozna dalej jezdzic .

Wymieniałem, termostat i chłodnice (Jak narazie nic nie pomoglo) .

Prosze pomozcie, bo moi mechanicy juz wysiedli a nie chciałbym sie narażać na nie potrzebne koszty .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Ci Twoi mechanicy wiedzą, że trzeba i jak się odpowietrza układ chłodzenia w BMW?

Może to w tym tkwi przyczyna, że jest w układzie jakiś pęcherzyk powietrza....

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Gdyby był zapowietrzony to niezależnie od pred.temperatura szłaby na czerwone pole.

Zrób test na obecnośc CO w układzie chłodzenia-aby potwierdzic lub (lepiej) wykluczyc wine głowicy.

Jak wygląda sprawa obiegu i pompy wodnej? Jest strumyk w zb.wyrównawczym?

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

Fontanna czyli wywala płyn czy chodzi o strumień, że jest?

Co wy wszyscy z tą głowicą. Jak by była to przy mniejszych prędkościach też by się przegrzewał. Nie można odrazu mówić że głowica albo uszczelka padła. Ciśnienie w układzie jest ok 2bar. W TDS chyba trochę mniejsze, ale nadal jest to sporo i gumowy wąż ciężko jest wtedy zgnieść.

Ogrzewanie działa? Sprawdź też czy chłodnica na całej powierzchni jest gorąca. To, że tds się sam odpowietrza nie znaczy że może jakaś bańka w układzie siedzieć. Napisz dlaczego wymieniałeś chłodnicą i termostat. Przez to grzanie się? W korkach jest w porządku? Jaką masz dokładnie temp? Wskazówka dochodzi aż do czerwonego pola? I najważniejsze. Węże robią się twarde od razu po odpaleniu czy stopniowo w miarę nagrzewania twardnieją?

Opublikowano

Do zbiorniczka, to jak się zagrzeje to wywala płyn dopiero.

Ogrzewanie działa , Chłodnicę wymieniałem ponieważ poprzedni właściciel uderzył dosyć mocno w krawężnik i zniekształcił starą chłodnicę z tąd też kupiłem nową . Termostat wymieniłem, ponieważ mój mechanik mi powiedział że to może też być wina termostatu że się zawiesza. W Korkach wszystko jest Okej , jak pisałem jadę do 100km (Nie Agresywnie) to jest wszystko w porządku, jak chcę agresywnie już jeździć powyżej 120 to momentalnie wskazówka idzie na czerwone pole (Nie powoli, lecz momentalnie się znajduje na czerwonym polu). A Co do węży twardnieją tylko gdy łapię teperaturę przegrzania .

Opublikowano

A chłodnica to oryginał? Głowicę masz moim zdaniem ok bo nie działo by to się tylko przy dużych prędkościach i po odpaleniu węże by momentalnie robiły się twarde.

Jeśli to jakiś zamiennik chłodnicy to może nie radzi sobie z odprowadzaniem ciepła. Visko sprawne? nawet przy dużych prędkościach i sile pędu visko wspomaga chłodzenie. Płyn wywala bo już zaczyna wrzeć i jest to normalne zjawisko. Jeśli wyeliminujesz wrzenie nie będzye wywalania płynu ze zbiorniczka.

Opublikowano

A kolego powiedz mi jak to wyeliminować, bo ja już zielonego pojęcia nie mam co to może być .

Byłem u mechanika który TYLKO specjalizuje się w naprawach BMW, i mowi mi że to jest albo Uszczelka lub Głowica.

Opublikowano
Tak jak koledzy Ci radzą jedź na test CO2. Albo wyeliminujesz głowicę albo będziesz miał odpowiedź. Test u mnie w mieście kosztuje 20zl więc drobnostka, a może pomóc. Mi pomogła przy kupnie auta :D Powodzenia :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
zród jak ci pisza wczesniej, jedż na test CO2, bo jak węże twarde jak kamień to na 100% uszczelka pod głowica albo pęknięty blok