Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po pobieżnym przeszukaniu nie znalazłem wątku na forum wiec zakładam nowy.

Chodzi o dostępnosć w nawigacji informacji drogowych w czasie rzeczywistym. Otóz byłem niedawno w kilku krajach europy zachodniej i ogromnie pomocne okazały sie informacje które nawigacja wyrzucała o utrudnieniach na planowanej trasie, podawane w czasie rzeczywistym. Pozwalało to omijać korki, remonty, lub jak czas oczekiwania był krótki, godzić się na te opóźnienia.

Nie wiem na czym to polega ale na pewno nie na łącznosci internetowej - bo roaming w sparowanym z BMW telefonie miałem wyłączony. Musiał brać ten sygnał ze stacji radiowych (czarny trójkącik wyświetlał się przy polu informacji RDS).

Pytanie - być może do dealerów lub ekspertów - czy jest możliwe uruchomienie takiej usługi w Polsce i od czego ono zależy? czy to jest system własny BMW - i u nas nie wdrożony, czy też stacji radiowych (ale działa też we Włoszech za neapolem) wiec tam Antenne Bayern nie dochodzi :D .

Uważam ze to poważny mankament Nawigacji BMW w Polsce - gdy ta usługa nie działa - nie mówiąc już o zacofaniu map i braku zasadniczych dróg zbudowanych nawet przed 2009 (w wersji nawigacji z 2011!).

Opublikowano (edytowane)

TMC ma u nas wejść w 2014 roku ( działa w oparciu o radio ) - informację tą uzyskałem od sprzedawcy z BMW Inchcape podczas niedawnej jady próbnej...

Tymczasem nawigacja ORANGE z abonamentem doliczanym do rachunku (około 25zł miesięcznie) bije wszystkie inne systemy na głowę...

Po pierwsze jest nawigacją online... Gdy jedziesz pierwszego dnia nowo otwartym odcinkiem obwodnicy to ten znajduje się już na tej mapie :cool2:

Po drugie omija korki i naprawdę robi to świetnie... Auto mapa którą uważałem za bezkonkurencyjną jest w tej kwestii gorsza.... pzdr

Edytowane przez arnold
Opublikowano
Witam - dzieki za porade, 25z nie rujnuje budzetu - ale pytanie -czy to da sie wgrać/nałozyc/ upgreadować na wbudowanym ekraniku auta - po to go kupowałem, nie żeby wozic dodatkowe pudelka.