Skocz do zawartości

[E36] 316i nagle grzechotanie pod maska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio odpalając samochód usłyszałem dziwny dźwięk grzechotania na wolnych obrotach, jak dobrze się przysłuchać to można stwierdzić ze źródło znajduje się w okolicy rozrządu, ale zniżając głowę do wysokości świateł hałas jest niesiony przez chłodnice, i tu moje pytanie czy pompa wody możne tak hałasować? Nie ma różnicy czy silnik zimny czy ciepły, choć na ciepłym jest trochę ciszej. Zastanawiające jest to ze dzień wcześniej była cisza, żadnego grzechotania, auto nie jest katowane, obroty trzyma równo, olej to valvoline maxlife 10W40. silnik 1.6 m43
Opublikowano
Problem rozwiązany, okazało się ze to wisco tak hałasuje, trzeba wstawić nowe bo te już nie trzyma na rozgrzanym silniku i ma luz bodajże na łożysko (chyba ze jest osadzone na czymś innym), pompa chodziła w miarę cicho ale ja tez wymieniłem, bo po oględzinach stwierdziłem ze długo nie nachodzi, widać było jak jeden element który uszczelniał ze środka został wypchnięty przez sprężynę która znajduje się w pompie, i domyślam się ze łożysko było zalane woda, na tej pompie zrobiłem ok 55tys km, wiec jeśli ktoś nie wie kiedy była zmieniana, radze ja w miarę szybko wymienić, koszt nie jest duży ok 100- 150 zl, i samemu można ja bez problemu wymienić, nie potrzeba żadnego kanału ani podnośnika :cool2: