Skocz do zawartości

[E46] 320d -Dziwne dźwięki ze skrzyni biegów? co się kończy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, do jakiegoś czasu zauważyłem niepokojące dźwięki ze skrzyni biegów. E46 320d 2003r silnik M47N. Przy rozgrzanym silniku (przy zimnym dużo mniej) po delikatnym wciśnięciu sprzęgła ze skrzyni wydostają się dziwne dźwięki. Przy dociśnięciu go do końca całkowicie cichną. Nie wiem już sam co to może być, czy dwumasa, łożysko oporowe? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś więcej? załączam filmy na których dokładnie słychać co się dzieje. Pozdrawiam z góry dzięki za podpowiedzi!

Opublikowano
Miałem to samo w mojej po zdjęci skrzyni okazało się że jest to koniec dwumasy.Musisz zrzucić skrzynie i wtedy zobaczysz czy ma duży luz moja wyglądał jak tu na filmie
Opublikowano
No te dzwieki to raczej ze sprzegla... A czy po gasszeniu auta sa jakies odglosy?? Ja mam u siebie takie lekkie gruchotanie jak stoi na begu jalowym, natomias jak wcisne sprzeglo to chalas sie znniejsza. Dodam ze ja posiadam u Siebie jednomase.
Opublikowano
Czy zostało coś w końcu zdiagnozowane??? daj znać jak dojdziesz do sedna sprawy. Dzięki
Opublikowano
Jeszcze nie bylo diagnozy, na dniach udam sie do mechanika zeby sprawdzil. Sluchajcie, gdy po rozebraniu okaze sie ze dwumasa jest jeszcze w miare to jest szansa wymienic same sprzeglo i bedzie gralo czy raczej trzeba komplet wymieniac czyli sprzeglo + dwumasa? Przy gaszeniu nie ma jakis metalicznych stuków. Porownywalem z konczącym sie kolem dwumasowym u kolegi w Vw sharanie i bylo zupelnie cos innego. Czy po prostu u mnie jest jeszcze lepszy stan i ciekawe czy uda sie same sprzeglo wymienic czy bedzie konieczny i dwumas ;/
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany. Wymienione kolo dwumasowe wraz z kompletem sprzegla. Mechanik mowil ze dziwieki byly spowodowane lozyskiem oporowym i kolem dwumasowym. Jednak dalej czuje drgania pedału sprzegła podczas zmiany biegów. Ktos ma jakies pomysły? Jest mozliwosc zlozenia czegos nie tak? nie mowiac juz o tym, ze sprzeglo bierze troche za wysoko (chyba ze juz sobie wkrecam). Dodam jeszcze ze odpowietrzali, z tym ze ciekawe czy skutecznie.
Opublikowano
Postaram sie dzisiaj to zrobic. Powiedzcie mi, skad moga byc te drgania sprzegła? bo juz nie mam pojecia.
Opublikowano

Wstawiam film po wymianie kola dwumasowego i kompletnego sprzegla :

Nadal mam dziwne delikatne tarcie pod pedalem sprzegła przy prawie maxymalnym wcisnieciu. Co to moze byc?