Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Z góry przepraszam jeżeli się powtórzyłem z tematem...

Mój problem polega na tym iż do niedawna bluetooth działał mi bez żadnych zastrzeżeń, niestety do czasu...

Opcja Bluetooth przestała mi działać. Generalnie działa ale przez krótką chwile, ale po chwili gaśnie i przy opcji tel pojawiają się dwie kreski jakby brak było BT. Zauważyłem także, że jak wciskam przycisk menu to opcja tel pojawia się na moment i znika. Poza problemem z BT radio zaczęło mi świrować - muzyka(sygnał) z radia czy z CD jest przerywany na ułamek sekundy z częstotliwością co około 10-15 sekund. Nie wiem jak sobie z tym poradzić? Gdzie leży problem- po stronie modułu czy radia? A może to jakaś pierdoła. Czyściłem już pod kierownicą złączkę od światłowodu ale to nic nie pomogło. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Opublikowano

Uszkodzony moduł TCU pod podłogą bagażnika w przedniej części. Jeżeli nie chcesz mieć problemów z funkcjonowaniem radia, musisz odłączyć ten moduł. Trzeba wypiąć światłowód (jest podwójny, jednym sygnał jest odbierany, drugim nadawany dalej). Stracisz jednak również zmieniarkę, TV (jeżeli posiadasz tą funkcję) oraz dźwięk, jeżeli posiadasz nagłośnienie Logic 7 (Harman Kardon). Magistrala multimedialna zbudowana jest w oparciu o topologie ring, przerwanie magistrali w jednym miejscu spowoduje, że wszystkie podłączone do niej urządzenia przestaną pracować.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
A czy wystarczy, że wymienię go i bedzie po problemie? Znalazłem od e60 i gosc mowi, ze powinien pasowac:

http://m.allegro.pl/przedmiot,bmw-e60-e87-e90-x3-modul-sterownik-tcu-bluetooth,2599224366.html

Dzięki za szybká odpowiedź.

Sama wymiana nic nie da. Moduł musisz zaprogramować, wpisać VIN Twojego auta oraz zakodować.

Jeśli posiadasz sterowanie głosem pamiętaj także o kodzie FSC...

Pozdrawiam

Edytowane przez prmax
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy wystarczy, że wymienię go i bedzie po problemie? Znalazłem od e60 i gosc mowi, ze powinien pasowac:

http://m.allegro.pl/przedmiot,bmw-e60-e87-e90-x3-modul-sterownik-tcu-bluetooth,2599224366.html

Dzięki za szybká odpowiedź.

Ale zawsze możesz wysłać do naprawy, ostatnio kolega wysłał swój moduł do firmy która naprawia takie rzeczy, zapłacił 200 zł i wszystko teraz działa jak wcześniej.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

poniewaz pada mi MULF w E90, dzwonilem do firmy Skanbis z pytaniem o naprawe. Moga sie tym zajac. Modul musze wyslac do nich kurierem. Jednak twierdza, ze bez samochodu nie sa w stanie mi go zaprogramowac.

Wiec mam pytania:

- czy przed wyslaniem do naprawy musze cos zczytac z tego modulu, zeby mozna bylo pozniej go latwiej zaprogramowac?

- czy ktos w Wawie jest mi w stanie zaprogramowac ten modul (tak jak bylo opisywane wyzej: wpisać VIN, zakodować, kod FSC)?