Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wyskoczyły mi następujące kontrolki :

1. Zółta od ręcznego

2. Zółty trójkąt w kółku ze strzałką.

Nie mam pojęcia co to może byc.

W ksiązce tylko tajemniczy zwrot :

Awaria systemów regulujących stabilnośc jazdy i wskazanie nieprawidłowego ciśnienia w oponach.

Opony obejrzałem, wszystkie niby OK choc mam Run Flat wiec nie wiem jak one wyglądaja po przebiciu, jeszcze mi sie nie zdarzyło :D

Nie świeci sie żadne DTC wiec nie bardzo kumam co mogło iśc z systemów. Czyzby jakis czujnik ABS ??

Ktos z was miał podobnie ?

P.s. wczoraj wymieniałem klocki w tyle, ale wszystkie czujniki podłączone prawidłowo, czujnik zużycia jest nowy. Błąd wyskoczył po 2 dniach - nie od razu po wymianie.

Opublikowano

Dodam tylko że przy pokazywaniu błędu najpierw wyświetla się kontrolka trakcji, potem kontrolka od ciśnienia kół i na końcu jest kontrolka trakcji z wykrzyknikiem.

Gdy próbuje skasować błąd z poziomu komputera pokazuje sie kwadracik ale nie da sie go zaznaczyc tj odfajkować.

Przy sprawdzeniu poprzez "check" gdy na błędzie przytrzymam reset wyskakuje błąd CC ID-24

Jakieś pomysły ?

Opublikowano (edytowane)

Popatrz w moich postach :-) Wypisz/wymaluj chyba podobne historie.

Podlaczales auto pod komputer?

Pamiętam, że ja wtedy trochę googlalem, i podobne objawy się powtarzaja u ludzi. Problemy z ladowaniem? Akumulatorem? Jakieś zwarcie? U mnie było to ostatnie... Podłącz pod komputer i odczytaj błędy - coś powinno się wtedy wyjaśnić.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez amsnake
v40 -> s60 -> s40 -> s60 -> wrx -> e90 ->A6
Opublikowano

Kurcze, przeglądnąłem wszystkie posty na szybko i nie umiem znaleźć.

Możesz podpowiedzieć ?

Akumulator wymieniany niecały rok temu wiec to raczej nie to.

Opublikowano

Hmm... to był mój jedyny problem z tym autem, a wiele tutaj nie pisałem :-)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Witam,

Wyskoczyły mi następujące kontrolki :

1. Zółta od ręcznego

2. Zółty trójkąt w kółku ze strzałką.

Na początek:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=pl&safe=off&sclient=psy-ab&q=bmw%20e90%20handbrake%20light%20staying%20on&oq=&gs_l=&pbx=1&fp=e4026184674fe1d9&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1680&bih=935

Tutaj jest duzo o świecących sie na stałe tych kontrolkach, o ktorych piszesz.

U mnie było tak, jak w wskazanym wątku - kontrolka trakcji czasem zapalała sie na chwile, potem gasła. Dosc czesto. Zdarzało sie rownież, ze kontrolka ręcznego i DCS nie gasła dopoki nie wyłączyłem i włączyłem auta. Pomyslalem, ze jakis czujnik od trakcji. Przejechałem sie z podłączonym komputerem, ale wszystkie czujniki działały prawidłowo. Okazało sie jednak, ze w momencie, gdy te kontrolki sie zapalają i nie gasną (ten bardziej ekstremalny przypadek, sprawdzone po wskazaniu przebiegu) w kompie pojawia sie z czapy cała masa roznych błedów, w tym cos o przeładowaniu ponad 18V. Zajrzałem najpierw do akumulatora - i okazało sie, ze kabelek od klemy pirotechnicznej sobie "dyndał" i aku miałem niedokrecony. Naprawiłem kabelek, dokreciłem aku, zresetowałem błedy - i od tamtego czasu SPOKOJ! :) U mnie było to ewidentnie zwarcie.

Generalnie jak sie zaczynaja problemy z elektronika to - jesli nie jest sie dosc dobrym mechanikiem-elektronikiem - troche ciezko samemu dojsc o co biega. Ja mialem szczescie - a w tematach naprawy auto to raczej słaby jestem :) Podstawa to najpierw zobaczyc, jakie dokladnie błedy siedzą w komputerze.

Opublikowano

Mój problem jest całkiem inny - na 100% to nie to

Po pierwsze mi nie świeci sie abs, po drugie mam kontrolke nie typowego dtc tylko strzałka plus wykrzyknik.

Zanim jednak to się pojawi wyświetla sie najpierw kontrolka recznego a potem przebicia opony.

Dziś odpaliłem auto - znów sie wyświetliło, ujechałem 30 metrów i wszystko zgasło.

Nie dało mi spokoju, oglądnąłem opony - w jednej była wbita śruba ale powietrze nie uciekało.

Pojechałem i zrobiłem to w Norauto - zobaczymy czy sie bedzie świecić - jeśli tak obstawiam ze coś z czujnikami abs - nie styka lub przy wymianie klocków coś mi uwalili.

Opublikowano (edytowane)

Jakieś 15kkm temu miałem coś takiego: https://www.dropbox.com/sh/83pcnwwlwi2jr8w/retN2bS-9J (chyba to samo?). Było to kilka dni po zakupie, więc :mad2:

Pojawiło się podczas powrotu do domu - dość stromy podjazd po 'kamienistej drodze', czasami mruga kontrolka jak ślizgnie kołem po np. kamieniu (ale to normalne) - błędy pokazały sie dopiero przed samym wjazdem do garażu.

Przjechałem się troche, kilka razy na postoju próbując 'zresetować ciśnienie w kołach' (fn. [ ] RESET), 3-4 razy się nie dało, ale za kolejnym poszło i choinka znikła (możliwe że wtedy wył/wł sinik też). Do dziś jest spokój :D

Dodam że, miałem kilka błędów od DSC (mniej więcej z tego okresu), ale wtedy jeszcze nie wiedziałem jak je odczytać, bo za każdym razem miałem brak komunikacji z DSC (i PDC) w DIS'ie. Później okazało się, że podczas komunikacji musi być zapalony silnik.

Może jakiś kamień uderzył w czujnik/kabel, komputer błędnie odczytał dane np. z 'poślizgu' po kamieniu, itp/itd.

Jeżeli masz kanał lub możlwość podjechać do kogoś kto ma, to może lepiej by było przed wymianą czegokolwiek samemu zobaczyć czy np. jakiś kabelek nie 'wisi'?

Edytowane przez Kibab
Opublikowano

Kibab - mam dokładnie to co ty - te same ikonki - identiko.

Tak jak pisałem, dziś rano, samo, po przejechaniu 30 metrów wszystko znikło - nie ma nic. Check - ok

Zrobiłem dzis 50km i cisza

Będe obserwował a na kanale przy okazji wymiany oleju zerkne po kabelkach

Dzieki