Skocz do zawartości

320d - Ile wam oszukukuja komputery w spalaniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zrobilem 200km w trasie - krajowa 19. Jechalem czasem 80, za tirami, czasem 130. Ogolnie 100km robilem w godzine. Pzoniej chwile krecilem sie po 300tysiecznym miescie, i wracalem do domu. U siebie zrobilem 45km tak w cyklu mieszanym, trcohe po iescie, troche bylo prostych.

Srednia z tej jazdy na komputerze to 4.4, choc w rzeczywistosci wyjdzie ok 6 litrów.

To norma ze spala 6 litrow? i oszukuje na 1,5 litra?

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
To norma ze spala 6 litrow? i oszukuje na 1,5 litra?

Tak. Wynik bardzo zbieżny z moimi, ten sam rocznik i silnik :wink:

Można też i tak:

yyyy niestety nie wiem jak wkleić filmik.... :) ale jest na nim nagrany BC i mamy takie wartości:

dystans od tankowania 102,1km

średnia prędkość 62,4 km/h

godzina 18:36

temperatura 2 stponie celsjusza

spalanie 3,6 l/100km

pozostały zasięg 1440km

dane autentyczne z mojego BC, zima, opony 205. Udało mi się jechać z takimi wskazaniami przez ok 1,5h :cool2: więc jest to możliwe, ale bardzo trudne i zrobiłem to w ramach testu/ciekawości :wink: :cool2:

Opublikowano
no ja posiadam samochod z konca 03 jak ty i juz 6 biegowa skrzynia. Troche to irytujace, bo patrze na BC morda sie cieszy, tankuje to cos nie tak :)
Opublikowano
Mi pokazuje teraz 7.7 (niezerowane wskazania resetuje po 1000km) a spaliła 13 litrów gazu.
BMW E46 320i
Opublikowano
E46 328Ci przekłamanie kompa w granicach 0,5 litra oczywiście na moją niekorzyść:P wiec nie jest źle:)

U mnie tez jest tak samo E46 328i. Wskazanie na kompie było 9,1l a po 300km rzeczywiste ponad 9,5l.

Opublikowano
przez C0 PAT » 09 Wrz 2012 14:57

zenek_koksownik napisał(a):E46 328Ci przekłamanie kompa w granicach 0,5 litra oczywiście na moją niekorzyść:P wiec nie jest źle:)

U mnie tez jest tak samo E46 328i. Wskazanie na kompie było 9,1l a po 300km rzeczywiste ponad 9,5l.

to 9.5 to chyba w trasie? bo w mieście 9 + 5 = 14 :D

U mnie 8.7-10 w mieście (odcinki krótkie 4-5km), na trasie 5.5 - 6.5 - rozmawiałem z innymi właścicielami 150tek i jest podobnie. A ci co piszą, że im pali mniej szczególnie w mieście to fantaści.

Opublikowano
przez C0 PAT » 09 Wrz 2012 14:57

zenek_koksownik napisał(a):E46 328Ci przekłamanie kompa w granicach 0,5 litra oczywiście na moją niekorzyść:P wiec nie jest źle:)

to 9.5 to chyba w trasie? bo w mieście 9 + 5 = 14 :D

U mnie 8.7-10 w mieście (odcinki krótkie 4-5km), na trasie 5.5 - 6.5 - rozmawiałem z innymi właścicielami 150tek i jest podobnie. A ci co piszą, że im pali mniej szczególnie w mieście to fantaści.

~5km do obwodnicy ~25km obwodnicą przy ok 110km/h i zjazd ~7km do pracy i z powrotem to samo.

Opublikowano
~5km do obwodnicy ~25km obwodnicą przy ok 110km/h i zjazd ~7km do pracy i z powrotem to samo.

To masz naprawdę rozsądne spalanie jak na 2.8 w benzynie.

Opublikowano

W piatek rano tankowalem, i dzisiaj musze znowu jechac do CPN, i obliczylem spalanie.

TAk jak pisalem wczesniej zrobilem 200km w trasie, i teraz troche ponad 100 w cyklu mieszanym.

Spalanie rzeczywiste to 5,6 litra. Spalanie na BC to 4,6litra, czyli przeklamanie o litr. Ale jestem z tego wyniku zadowlony. W trasie dawalem nawet mocno (wyprzedzanie na 5tego czasem).

Opublikowano

wcześniej sprawdzając spalanie obliczone wg dystrybutora i wg kompa pokladowego różnica wynosiła ok 0,2l

dziś sprawdziłem znowu po zrobieniu 945km zatankowałem "pod korek" 55l ON

Wg kompa spalanie powinno wynieść 6,2l/100km a w rzeczywistości wynosiło 5.8l/100km

trasa 500km reszta wokół komina :cool2:

Opublikowano

To masz naprawdę rozsądne spalanie jak na 2.8 w benzynie.

Rozsądne spalanie przy rozsądnej jeździe. Jak przycisnę to spalanie jest tak jak pisałeś wcześniej:P

Opublikowano
wcześniej sprawdzając spalanie obliczone wg dystrybutora i wg kompa pokladowego różnica wynosiła ok 0,2l

dziś sprawdziłem znowu po zrobieniu 945km zatankowałem "pod korek" 55l ON

Wg kompa spalanie powinno wynieść 6,2l/100km a w rzeczywistości wynosiło 5.8l/100km

trasa 500km reszta wokół komina :cool2:

Chyba srenia z BC podales ktorej nie kasowales od roku. Ja jak mam navi MK4 to mam dwa srednie spalania, i pierwszej nie kasuje nigdy, druga kasuje jak wylatuje gdzies lub po zatankowaniu. Pierwsza pokazuje mi 6.1, a druga 4,6.

Opublikowano
bezel141 no nic na to nie poradze ze u mnie aż tak mocno nie oszukuje :cool2: szczególnie na trasie podaje bardzo zbliżone wyniki :cool2:
Opublikowano

320d, 2002r, tył 245/40, przód 225/45, trasa 1500 km, wskazania kompa 5.3l realne wyszło 6l, przy prędkości 130km/h no czasem 200 :P

Wysłane z mojego HTC Legend

Opublikowano

Przedwczoraj udało mi się sprawdzić ile u mnie pali wg. dystrybutora. Po zatankowaniu do pełna skasowałem licznik i jeździłem kilka dni tylko w cyklu miejskim, tylko krótkie odcinki (do pracy i z pracy do domu). Tak najechałem około 43km. Na początku weekendu trafil się dłuższy odcinek. Tz. pojechałem zawieźć brata nad Zegrze. Przelot Wałem Miedzeszyńskim - Modlińską - Płochocińską. Oczywiście jakieś tam światła po drodze zaliczając itp.

Dojechałem i się jeszcze trochę wróciłem i wybiło okolo 100km przelotu od zatankowania a więc zjechałem na Shella aby zatankować. Komp w nawigacji pokazywał coś około 14,7l na 100km. Dystrybutor to odbicia "wykasłał" około 13,5l paliwa. :o - skasowałem licznik

Wróciłem do domu i następnie w niedziele pojechałem braciaka przywieźć. Tankowałem ponownie na tym Shellu z tym że na liczniku tym razem miałem 113km. Zatankowałem do odbicia 12,6l paliwa a na kompie średnia 13,7l/100km.

Czy komuś podobnie komp zawyża(?) spalanie?

Opublikowano

Nie sprawdzaj spalania na podstawie przejechania 100km drogi. Nawet tankowanie na tym samym dystrybutorze nie gwarantuje że pistolet odbije w identycznym momencie (odpowietrzenie baku).

Staraj się mimo wszystko przejechać cały bak i ponownie zatankować do pełna.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano
w mnie wdlug kompa na jednym po przejechaniu 3 tys km pokazuje 6.2 a tym drugim ktore kasuje co 100km pokajuje mi 5.1jak jade delikatnie przez 100km jak srednio 6.5 a jak ostrzej to 7.2 i max 8.4 litra na 100 km ale nigdy nie tankowalem na pelno i nie sprawdzalem ile osukuje komputer bo wole nie wiedziec jesli pokauje 6.2. a naprawde jest 7.5
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie. Dziwna sprawa ale najwyraźniej rozwiązałem (pośrednio) problem. Oddałem auto do fleszowania silnika na najbardziej aktualny soft. I tak sobie jeździłem po tym 2-3 miesiące i tyle ile pokazuje na zegarach tyle pali (+- 0.1). Silnik to M43TUB19. Wersja old part no. of progr.ECU 1430725 na New part no. progr. ECU 7510899. Wyszło by na to że uwzględnili wtopę ze spalaniem w nowszym sofcie. Jak zawsze zegar oszukiwał po 1 - 1,5l tak teraz wzorcowo. Jak ciekawostkę podam że wskazania ekonomizera tez się zmieniły. Akcja sprawdzona na dwóch autach z tymi samymi silnikami prawie (118 i 105)KM. Ma ktoś podobnie?