Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

ostatnio miałem stłuczkę nie z mojej winy... starsza Pani zagapiła się i wpasowała się w mój tylni zderzak... uszkodzeniu uległy zaczepy zderzaka, sam zderzak, oraz amortyzator zderzeniowy (czy jakoś tak) :(

jak mam się zachowywać podczas oględzin rzeczoznawcy??

co lepiej wybrać gotówkę czy rozliczenie bezgotówkowe (warsztat)?? niestety u mnie w okolicy sami lakiernicy-partacze ...

mogę domagać sie nowego zderzaka czy rzeczoznawca bedzie liczył jako uzywkę??

czy mogę domagać sie naprawy w ASO??

pierwszy raz zdarzyła mi sie tak sytuacja wiec proszę o wyrozumiałość i wskazówki :cool2: :cool2:

tak to wygląda, dodam ze auto sprawczyni - honda accord została dość mocno zdewastowana (maska, gril, zdrzak) aż dziw ze beemce tylko tyle sie stało :)

http://images40.fotosik.pl/1767/589e8e2fa5853796med.jpg

http://images36.fotosik.pl/270/3c11b17777ea1f89med.jpg

pozdrawiam

Opublikowano
Podczas wizyty rzeczoznawcy zachowuj sie normalnie :lol: .Bo tak na poważnie to on tylko przyjedzie zrobić fotki, spisać dane i powie Ci kiedy zrobi wycene szkody i sobie pojedzie. A co do spraw finansowych moim zdaniem najbardziej komfortowa była by wymiana zderzaka na używany w tym kolorze .A reszte kaski przeznaczyć na jakieś przyjemności. Oczywiście możesz oddać auto do ASO a zderzak należy Ci sie naturalnie nowy tym bardziej że szkoda będzie likwidowana z OC sprawcy .Pozdrawiam i życze powodzenia :cool2:
Opublikowano

najbardziej zalezy mi by było zrobione jak nalezy ale zobaczymy jak potoczy sie sprawa :D gdybym znalazł zderzak w moim kolorze i idealnym stanie to bym nie pogardził :cool2:

a tak tego to raczej nie ma co ratować mi sie wydaje :(

Opublikowano
Kolego, jak zależy Ci na nowym orginalnym zderzaku, wszystkich spineczkach, ślizgach itp i pożadnej naprawie to oddaj samochód na naprawe bezgotówkową do pożądnego warsztatu, ale nie aso. Jak warsztat będzie pożądny to za to, że naprawiasz bezgotówkowo powinieneś dostać za darmo samochód zastępczy na czas naprawy.
Opublikowano

kolego jak nie chce Ci się bawić samemu to zostawiaj w ASO o ile terminy mają normalne.

z ubezpieczenia OC sprawcy przysługuje Ci naprawa auta do kwoty która nie może być większa od wyceny auta sprawnego (jesli naprawa miałaby chociaż kosztować 1zł więcej to wtedy tylko szkoda całkowita; w Twoim przypadku to odpada na szczęście bo są za małe kwoty)

W ASO dostaniesz nowy zderzak, malowanie, nowy amorek nowe zapinki - wszystko na częściach ORI. Wycena wyjdzie pewnie panom z ASO ze 4kzł ale to nie Twój problem.

Opublikowano

dziękuje wszystkim za odpowiedzi :cool2:

najgorsze jest to ze w mojej okolicy nie ma warsztatu lakierniczego godnego polecenia a ja nie mam czasu by jechać do ASO a Tym bardziej zostawić na okres naprawy:(

kase już mam na koncie z TU (szybko sie ogarneli) :cool2:

w tej cenie zrobie moją becie ze bedzie wszystko jak przed stłuczką a nawet lepiej :cool2: :cool2:

temat można zamknąć