Skocz do zawartości

Problem z pracą silnika m50b25 z vanosem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem tutaj nowy ale mam nadzieje że pomożecie mi, a mianowicie mój problem polega na tym że silnik ma problemy z odpalaniem na zimno silnik długo kręci zanim odpali i jeszcze czuć benzynę w wydechu a jak już odpali to przy mocno wciśniętym gazie się krztusi itd. natomiast jak leciutko dotykam pedał gazu tak nie robi. Dolot jest szczelny, wąż podciśnienia pod kolektorem też jest w porządku. Wczoraj chciałem sprawdzić czy to może nie pompa więc odkręciłem przewód paliwowy od listwy (koło regulatora ciśnienia) i przekręciłem na zapłon, słychać że pompa pracuje natomiast nic nie leci. Założyłem z powrotem i na zapłonie poczekałem ok minuty po czym silnik odpalił bez problemu, i teraz się zastanawiam co to może być czy pompa czy filtr paliwa czy może jeszcze coś gorszego,musze jeszcze przyznać ze odpiąłem dla testu przepływomierz i bez niego chodzi lepiej. Dodam że mam instalacje gazową i na gazie chodzi bez zastrzeżeń. Jeżeli wiecie co to może być lub mieliście podobny przypadek to proszę o pomoc:) Z góry dzięki:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podjedz do mechaniora i niech sprawdzi jakie ciśnienie daje pompa.Tylko trzeba tam wpiąć trójnik i obserwować ciśnienie na pracującym silniku.To że paliwo nie pokazało się od razu może oznaczać że cofa się do zbiornika.Ciśnienie możesz sprawdzić samemu jeżeli jesteś trochę kumaty z mechaniki.Potrzebny trójnik i manometr.Wpinasz się do listwy od strony chłodnicy.Swoją drogą wymiana filtra paliwa na pewno nie zaszkodzi jeśli nie wiesz kiedy ostatnio był wymieniany.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy jak jest za małe ciśnienie na wtryskach to podczas próby odpalania będzie czuć benzyne z wydechu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz ciśnienie gdybanie nic nie wniesie do tematu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.