Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie , powiedzcie jak sprawdzic czy wszystkie kontrolki na liczniku dzialaja, wiadomo po przekreceniu kluczyka czesc sie zapala ale jak patrze pod swiatlo to widac jeszcze kilka kontrolek ktore sie za mojej kadencji nie swicily i teraz niewiem ? nie swieca bo nie musza czy sa powyjmowane zarowki lub przepalone, moze jest jakis sposob bez rozbierania tablicy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawostką jest, że niektóre kontrolki się nie zapalą, np ładowanie, ciśnienie oleju, ABS.

Przynajmniej mi na teście ich nie pokazało, za to świecą się takie których nie ma, np NIVO, RDC.

Opublikowano
Mi w teście też nie świeci ciśnienie oleju, ale ono wogóle nie świeci nie wiedzieć czemu :cry2:
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To lepiej sprawdź czemu nie świeci, może lampka się spaliła, może auto nie trzyma ciśnienia po rozgrzaniu na niskich obrotach i ktoś kontrolkę odłączył.

W każdym razie, nie bagatelizuj tego.

Opublikowano

No tak to kupiłem rok temu, jakoś sie nad tym nie zastanawiałem, zrobiłem autem tak ponad 20tyś km bez problemu, ale zaczyna mnie to irytować

Jak sie dostać do tych zegarów podobnie jak w E34?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że najpierw musisz zdjąć ten plastik dookoła, jakieś śrubki powinny być pochowane pod listewkami ozdobnymi, 2 są chyba od góry, a potem pewnie będziesz miał na widoku jakieś mocowanie samych zegarów.

Tylko nie wiem czy one wyjdą bez demontowania kierownicy, w e34 z tego co pamiętam był z tym problem.

Opublikowano

W E34 szło wyciągnąć.

I tu też mi się udało. Wyciągłem licznik , ale poddałem się bo nie wiem jak się do niego dostać żeby nic nie połamać.

Pozatym wydaje mi się, że tam nie ma żaróweczek tylko diody a one raczej nie przejdą.

Prędzej obstawiam na uszkodzenie czujnika pod autem bo to podobno nie bylo trudno uszkodzic w silnikach M52

Opublikowano
Ja pamiętam na giełdzie kiedyś facet sprzedawał auto i co zauważyłem, to po przekręceniu kluczyka zapalały się kontrolki na zegarach wszystkie, ale również wszystkie gasły naraz :duh: Ale chętny kupiec chłopak z mama tak byli zafascynowani alusami i czarnymi szybami, że nawet tego nie zauważyli i kupili :D
Opublikowano
W tym sęk że ja wiedziałem od początku a auto przyjechało z niemiec osobiście go kupiłem i przyjechałem nim ponad 1100km bez przerwy. Wiec gdyby to był problem silnika to moim skromnym zdaniem po przejechaniu już 22tyś od tamtego czasu coś by już wyszło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Krys, też się spotkałem z czymś takim, jak szukałem pierwszego auta, po włączeniu zapłonu wszystko świeci, i nic nie gaśnie, po odpaleniu połowa kontrolek gaśnie z kontrolką ładowania, a druga połowa z tą od ciśnienia oleju - mimo wszystko samochód ktoś kupił. :roll:
Opublikowano
No i lipa , czeka wymiana licznika, bo sobie styki dału ferie. Panowie wiecie czy jak zmienie zegary to czy bedzie pokazywal moje km czy nowego licznika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przebieg wyświetlany jest zapisany w zegarach, więc pokaże ten drugi.

Musisz je przekodować, żeby pasował przebieg i vin.

Opublikowano
Przebieg wyświetlany jest zapisany w zegarach, więc pokaże ten drugi.

Musisz je przekodować, żeby pasował przebieg i vin.

Dodam, że w przeciwnym razie będzie Ci świecić kropeczka w zegarach :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kropeczka to tylko info że coś się nie zgadza, albo vin, albo przebieg, albo obydwoje.

Ale np z powodu niezgodności vinu są problemy z kodowaniem różnych gratów, przerywa połączenie, itp.

Opublikowano
Kropeczka to tylko info że coś się nie zgadza, albo vin, albo przebieg, albo obydwoje.

Ale np z powodu niezgodności vinu są problemy z kodowaniem różnych gratów, przerywa połączenie, itp.

No zgadza się dlatego będzie koledze świecić jak tylko włoży i zostawi tak jak jest :D