Skocz do zawartości

325i vanos LPGII strzał w kolektor i kaput wtf?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem i potrzebuję pomocy, parę dni temu wracając do domu hamując silnikiem auto dostało strzał w kolektor ssący i zgasło po odpaleniu trzęsło całym silnikiem i obr wariowały, bez dodania gazu auto gasło. Odpaliłem i trzymając auto na wysokich obrotach jakoś dojechałem do domu 15km. Auto ma zamontowane grzybki anty wystrzałowe i jakąś klapkę przy przepływomierzu. Napiszę co udało mi się zdiagnozować:

1. Sprawdziłem gumy dolotu ta od przepustnicy była pęknięta, wymieniłem na nową,

2. Pomyślałem że może padł przepływomierz, pożyczyłem od kumpla identyczną przepływkę nic to nie dało, dodam że po odłączeniu kostki przepływomierza auto wchodzi na około 2tyś obr i "jakoś tam" sobie chodzi ale jak tylko podłączę kostkę auto zaczyna się dusić, wchodzi na chwilę na obr i zaraz spada do zera a dzisiaj nawet zaczęło coś walić w górę silnika :shock: ale ustaliłem że to te grzybki od gazu strzelają co chwilę słychać jak walą. Oczywiście wszystko to dzieje się na benzynie.

Nie wiem za co się zabrać? co jeszcze sprawdzić, czy rozsadziło gdzieś kolektor? a może czujnik przepustnicy? Przed tym strzałem wszystko chodziło cacy auto śmigało w pełnym zakresie obrotów. Będę wdzięczny za wszelkie rady :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Znam przypadek,gdzie właśnie w wyniku strzału został uszkodzony kolektor.Wystrzał mógł uszkodzić jak wspominałeś przepływkę,gumę ale też samą przepustnicę lub krokowca.Dobrze byłoby podpiąć auto pod komputer ale na sam przód sprawdź jeszcze wszystkie wężyki ciśnieńiowe silnika,mogło któregoś wypiąć.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
teraz właśnie grzebię i gdy dobrze zaglądnąłem z drugiej strony kolektora to wyleciał ten wąż z takim plastikowym złączem co wchodzi do przepustnicy czyli mogłem wsadzić palce do przepustnicy i po otwarciu klapki je zobaczyć. Nie wiem tylko teraz jak to wsadzić trudny jest tam dostęp, muszę wyjąć przepustnicę? czy odkręcić kolektor cały?
Opublikowano
odkręciłem przepustnicę włożyłem to ustrojstwo ale czy to ma jakąś blokadę? bo jak lekko weszło tak i lekko wychodzi
Opublikowano

kolego szkoda kasy na lpg 4 generacji zakladacje siano a poznjej ciagle problemy

duzo pali obroty szaleja itp...nie ten glupi co sam siebie przecenia tylko ten co prosi o pomoc kolegow i

ja dostaje i nic nie robi

kuzwa wiem ze myslenie nie boli :cool2: :P

jedynakk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tego gazownika co na plastykowy kolektor daje II generacje to powinien dożywotni zakaz prowadzenia interesu.

A Tobie kolego po wystrzale, to radzę szybko jechać wmienić to gówno na sekwencję i spradź stan świec....

PZDR>