Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Co trzeba mieć (kupić) aby dokonać przerobienia reflektorów USA na nasze. Jedno chyba wiem muszę mieć reflektory Europejskie.OK. Już je mam ale problem z przerobieniem świateł postojowych i kierunków bez konieczności jakiegoś druciarstwa. Postojówki USA mają zasilanie ok.3,6V i jak włączy się kierunek (ta sama żarówka) to migają na przemian raz ogniwo kierunku a raz ogniwo postojówek.

Czy wymienić też muszę moduł świateł LCM. Ten co to jest umiejscowiony w nogach pasażera?

Bardzo proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi.

Edytowane przez jarek48100
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wydaje mi sie, moge sie mylic, ze wszystko ustwisz ncs expert.kiedys bawilem sie i uruchamialem kierunki migaly z postojowymi itp, itd.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Kodować tak czy siak musisz jeśli zmieniasz z US na EU.

Możesz kodować Twój stary moduł ale gdybyś wymienił na inny też musisz kodować.

Opublikowano

Plan mam taki, zmienić moduł na europejski,przy pomocy schematów elektrycznych dorobić brakującą instalację elektryczną. Już np. wiem że nie posiadam przewodów zasilających (niezależnych) do świateł postojowych przednich. Więc logika wskazuje, że po wymianie modułu świateł muszę te dwa kabelki dołożyć.

Następnie podpiąć to wszystko do reflektorów europa i ... po bólu(?). :?:

Tylko nie wiem czy wymieniając moduł świateł nie muszę wymieniać jeszcze czegoś,

Piszesz, że można przekodować mój stary moduł. A wiesz jak to zrobić?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Lampy da sie przestawic na europe takim suwadłem pryznajmniej w poliftowych ale jakby nie było to po rozebraniu lamp też da sie przesłonę zmodyfikować zeby było ok moduł można przekodować, ale bedzie brakować przeciwmglowego tył:

trzeba dołozyc:

przewody i oprawki zarówek, zmienić włącznik świateł na taki z przeciwmglowymi tył

przewody do postojówek przednich i wyłączyc w momdule obrysówki

możesz też kupić nowe lampy i nowy moduł świateł który i tak bedzie trzeba zakodować dopisać vin i wyposażenie kto bogatemu zabroni.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

No i już po kłopocie.

Udało mi się zakupić na alledrogo komplet reflektorów w wersji europejskiej.(Soczewki i takie tam bajery).

Kupiłem kabelek INPA i NCS expert. (koszt 59 zł z przesyłką) Wypiąłem wszystkie przewody które były niepotrzebne a które dołożył jakiś druciarz poprzedniemu właścicielowi.

Dołożyłem w sumie dwa albo trzy kabelki do modułu i do wyłącznika świateł.

Przekodowałem moduł LCM i... działa. Nawet uruchomiłem światła do jazdy dziennej. (długie na 30%). A i uruchomiłem światła p. mgielne z tyłu.

W wersji USA tego nie ma.

Trochę z tym zachodu było (szczególnie szukania w necie).

Jak ktoś chce to na PW mogę przesłać kodowanie do modułu LCM nr 19.(cały plik w notatniku).

Opublikowano
Możesz podać linka do zakupu tej inpy- jeżeli polecasz :)