Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanie jaka może być przyczyna delikatnego wyciekania oleju przez czujnik powietrza na rurze doładowania przed EGR-em. Czy jest to znak że kończy się turbina a może coś innego (spadku mocy nie ma ciągnie tak jak zawsze) proszę o podpowiedzi.
Opublikowano

Niewielkie zaolejenie w ukladzie dolotowym jest czyms normalnym.

Olej wydostaje sie z dwoch miejsc .jedno to odma ,drugie to turbina.

Jesli po sciagnieciu dolnych przewodow od IC wydostanie sie sporo oleju.Najprosciej jest wyczyscic IC oraz przewody i odlaczyc odme od ukladu dolotowego.

Oczywiscie przewod od odmy trzeba przedluzyc i ulokowac w butelce.Da to mozliwosc wzrokowego okreslenia czy i ile wydostaje sie oleju odma a ile turbina.Prosze nie zapomniec o zablokowaniu otworu w ukladzie dolotowym po odmie (bedzie tamtedy zasysalo lewe powietrze poza przeplywka).Wypadalo by tez wyczyscic seperator oleju. Trzeba na tak zmodyfikowanym ukladzie jakis czas pojedzic.Jesli w butelce jest minimalna ilosc oleju a w IC znowu sporo, bedzie przyczna turbina.Jesli na odwrot to znaczylo by o pierscieniach.Dlugotrwala jazda prawdopodobnie moze spowodowac wypalenia sie tlokow.Tak czy innaczej ocene lepiej pozostawic zufanemu mechanikowi.

Opublikowano
To znak, że... uszczelniacz nie trzyma :wink:

To sie nazywa oring.

Oczywiscie jestem za wymiana :cool2: cale 50groszy jak dobrze pamietam

Opublikowano

wydaje mi się że to nie jest tylko oring przy czujniku powietrza, obawiam się że to jest tak jak kolega wyżej napisał uszczelniacz turbo który zaczął już puszczać mam tylko nadzieję że nie są to pierścienie bo tu kolega mnie troszkę nastraszył

(tak olej widać przy tym czujniku nr9 co na obrazku tylko że ja mam troszkę inny dolot )

Opublikowano
Olej wydobywający się spod czujnika temperatury powietrza na rurze dolotowej to na pewno wina podkładki miedzianej... natomiast olej w dolocie to wina ODMY lub Turba. Proponuje najpierw uszczelnić dolot (podkładka) a później szukać przyczyny obecności oleju w dolocie.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: