Skocz do zawartości

E39 klima odpala się dopiero po 2 min od uruchomienia auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

mam problem (dość denerwujący szczególnie w upały i w czasie deszczu) a mianowicie klimatyzacja (kompresor) zapala mi się dopiero po ~2 minutach od uruchomienia samochodu. Śnieżka ciągle na klimatroniku się pali a mimo to żyje własnym życiem :( instalacja sprawna pełna odgrzybiona i sprawdzona po paru tygodniach i wszystko mechanicznie jest w porządku. Czy to może być czujnik temperatury czy może sam panel klimatronika? spotkał się ktoś z czymś takim?

pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Riddick
Moja pierwsza 540
Opublikowano (edytowane)

jeżeli masz wyłączone "auto"(włączony tryb manualny) i ustawioną niską temp., to kompresor powinien włączyć się od razu. Jeżeli auto dłużej postoi na słońcu ( zrobi się w nim gorąco) , to zaraz po odpaleniu silnika (w trybie auto), powinien załączyć się kompresor i dmuchawa wewn. powinna pracować max. wydajnie.

Spróbuj prostą rzecz zrobić: kratki w panelu klimatromika powinny być drożne, najlepiej wyciągnąć z nich ten cały syf odkurzaczen.

Edytowane przez adamsaba
Opublikowano

sprawdzę dziś po pracy czy to zadziała, a jeśli zadziała to co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Edit

niestety nawet do nagrzanego jak wchodzę i czekam to czekam min 2 minuty

spróbowałem to co pisałeś żeby w trybie manual uruchomić klimę ustawiłem najniższą temperaturę i na maxa nawiew i niestety to samo po 2 minutach dopiero zmieniły się obroty silnika i od razu było czuć ze klima zaczyna działać :(

czyszczenie na pewno spróbuję zrobić ale jakoś słabo wierzę że to ma wpływ na uruchamianie się po 2 minutach kompresora, po lekturze na forum zaczynam się zastanawiać nad czujnikiem w parowniku choć on tylko odpowiada przy już działającej klimie dlatego chyba pozostaje mi wymiana panelu klimatronika

może ktoś pomoże jeszcze?

Moja pierwsza 540
Opublikowano

Z góry przepraszam że sam odpowiadam na własnego posta ale chciałem odświeżyć i ponowić pytanie:

jak to możliwe że klima odpala dopiero po jakimś czasie od uruchomienia auta a raczej po przejechaniu kawałka drogi dopiero, nie to że słabo chłodzi tylko to że po jakimś czasie dopiero załączy się kompresor i wtedy daje ostro zimne powietrze o dziwo wydaje mi się że nawet za mocno chłodzi w stosunku do tego co ma zadane. Może ktoś coś doradzić?

Moja pierwsza 540
Opublikowano

kolejna ciekawostka mianowicie gdy już kllima działa przyglądałem się na postoju czy reaguje klimatronik na włączenie i wyłączenie słonka klimy

co ciekawe w trybie auto kompresor nie reaguje na włączenie i wyłączenie słonka na klimatroniku

czy to normalne czy może świadczy o awarii sterowania (panel)?

Moja pierwsza 540
Opublikowano
Podmień na początek panel sterowania klimatronika, to on może robić sobie tzw jajka
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Podmień na początek panel sterowania klimatronika, to on może robić sobie tzw jajka

chętnie ale najpierw muszę spotkać kogoś kto ma taki sam :)

teraz kolejne info:

- wyczytałem że nie jest to normalne że gdy klimatronik ma włączone AUTO to nie widać na skali jak mocno dmuchawa daje u mnie właśnie nic nie pokazuje tylko gdy guzikami +,- klikam to pokazuje jaka jest moc nawiewu - może to właśnie jakaś oznaka

- teraz po podpięciu do kompa nie pokazała żadnych błędów poza pompką dodatkową cieczy (słyszałem że to standardowy błąd pewnie chodzi o te od ogrzewania postojowego odpadowego REST)

- z kompa jak widać wskazania temperatur próbowałem uruchomić klimę na postoju i temp na zewnątrz jak i wewnątrz miałem grubo ponad 20C a na klimatroniku wybrane AUTO i Śnieżynka i temperatura minimalna 16C mimo to pokazywał jakieś bzdury w temp skorygowanej i klima się nie uruchamiała (znowu trzeba było czekać kilka minut na zmiłowanie)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ea0c0650616.jpg

- druga strona z impy pokazuje jakiś czujnik DME-KO Signal który ciągle migał ON/OFF a kompresor nie działał (warunki jak wyżej)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/931802cffe38.jpg

co to za czujnik? może to on jest przyczyną?

pomocy bo już mnie denerwuje to opóźnione działanie szczególnie że zbliża się sezon na deszcze i czekanie na odparowanie szyb to jakaś zmora

Moja pierwsza 540
Opublikowano
Poszukałem w angielskojęzycznych opisach że do klimy są 3 sygnały sygnał z klimatronika że chce klime włączyć sygnał z kompresora że gotowy i sygnał z wentylatora, na moim screenie widać że to chyba sygnał z klimatronika miga tylko pytanie czy to jego błąd że miga (on/off ciągle) czy próbuje dać sygnał kompresorowi i wentylatorowi :/
Moja pierwsza 540
Opublikowano

nie podpowie nikt co z tymi informacjami z inpy? czy tam jakiś czujnik nie jest do wymiany? czy to może panel?

no niech ktoś pomoże bo moja wiedza się na tym skończyła

Moja pierwsza 540