Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stan wtrysków i pompy - JEST OK

czujnik ciśnienia doładowania - TU MOZE BYC PROBLEM BO PODAJE CZASEM DZIWNE WSKAZANIA (NA WSZELKI WYPADEK WYMIENILEM NA NOWY, ALE DALEJ TAK SAMO)

czy przepływka jest sprawna jeśli jest to czy ma odpowiedni soft - SPRAWNA ALE NIE WIEM O CO CHODZI Z TYM SOFTEM

czy turbina jest odpowiednio ustawiona czy czasem nie przeładowuje albo niedoładowuje - SPRAWNA ALE CZY USTAWIONA TO TEGO NIE WIEM JAK SPRAWDZIC

stan egr czy działa, może zawiesił się - CZYSZCZONY I DZIAŁA

czyszczenie kolektora ssącego - ZROBIONE

wężyki podciśnienia - WYMIENIONE

Jedyne co mnie zastanawia to te wskazania czujnika ciśnienia doładowania (jak by było za duże - ale tylko czasem):

wartość mierzona - 1002 hPa

wartośc wymagana - 990 hPa

(przypominam że go wymieniałem na nowy i dalej to samo)

Wtedy rośnie także masa powietrza:

wartość mierzona - 504 mg

wartośc wymagana - 343 mg

Nie wiem czy to przypadkiem nie wina przepływki która może szfankować choć błędu nie pokazuje - w ciemno nie bede kupował nowej bo to troche kosztuje

Dodam że auto po chipie --> 181KM i 418Nm (skrzynia monualna 5-biegowa)

Opublikowano

Przepływka po odpaleniu tak może pokazywać musisz sie przejechać kawałek to wartości się zrównają, no chyba ze masz zaślepiony EGR to takie wartości będziesz mieć standardowo i nie będziesz wiedzieć kiedy masz zwalona przepływkę.

Zastanawia mnie jedno, temat jest o wersji przed liftowej (136KM) a ty masz program na 181KM czyli masz aż tak podkęcona moc czy masz wersję po lifcie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega podczepił się pod nie swój temat. Ma pod maską m47n.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

i potwierdził że jego pompa jest w dobrym stanie :P czyli fachowiec pełną gębą i wie co ma pod maską :)

skoro masz polifta to ani pompa ciebie nie dotyczy ani soft przepływomierza.

szukam
Opublikowano
i potwierdził że jego pompa jest w dobrym stanie :P czyli fachowiec pełną gębą i wie co ma pod maską :)

skoro masz polifta to ani pompa ciebie nie dotyczy ani soft przepływomierza.

sądziłem że chodzi o pompe CR, ale nie ważne... bo ja w przeciwieństwie do niektórych tu obecnych nie uważam sie za fachowca tylko opisuje swoje problemy z autem i szukam pomocy

no coment... jak zwykle pomocny...

Opublikowano

U mnie trasa Polska - Holandia, 950 km, średnia prędkość z komputera 130 km/h, spalanie 5,6l/100km

Na jednym zbiorniku zrobie tak okolo 1150 km :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie trasa Polska - Holandia, 950 km, średnia prędkość z komputera 130 km/h, spalanie 5,6l/100km

ha ja polska holandia poznań- amsterdam 980 km 60 l +20 kanka tam i z powrotem 1960km 80l /1960 4 l na sto przy 120 km/h średnio

Opublikowano
przez kfor10 » 18 Wrz 2012 21:43

fornal napisał(a):U mnie trasa Polska - Holandia, 950 km, średnia prędkość z komputera 130 km/h, spalanie 5,6l/100km

ha ja polska holandia poznań- amsterdam 980 km 60 l +20 kanka tam i z powrotem 1960km 80l /1960 4 l na sto przy 120 km/h średnio

A świstak siedzi i zawija w sreberka.... :D

Później przez takich fantastów innym dużo palą :nienie:

Opublikowano
przez kfor10 » 18 Wrz 2012 21:43

fornal napisał(a):U mnie trasa Polska - Holandia, 950 km, średnia prędkość z komputera 130 km/h, spalanie 5,6l/100km

A świstak siedzi i zawija w sreberka.... :D

Później przez takich fantastów innym dużo palą :nienie:

zapraszam na przejażdzkę ...

Opublikowano

nie rozumiem sceptyków dlaczego spalanie rzędu 5l jest dla was czymś niemożliwym. Możecie to jakoś wytłumaczyć ?

ja również zapraszam na jazde, tankujemy do pełna i robimy spokojnie trase ponad tysiac km i w baku jeszcze zostaje i rezerwa się nawet nie swieci.

Ja uzyskałem ostatnio 5.8l z trasy 700km. Nie jest to najniższe jakie można mieć ponieważ nie było to na autostradzie żadnej więc duzo hamowań i świateł itp. Wiec ja bez problemu wierze że komuś pali 5l jadąc powiedzmy 120 po autostradzie.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko, że koledze wyszło podobno 4l :roll: nie mówię, że nie wierzę, moje minimalne to licznikowe 3,9l - rzeczywiste 4,4l, jadąc z północy na południe krajówkami w żółwim tempie za ciężarówkami, pewnie jakbym jechał jednostajnie 120 km/h zbliżyłbym się do magicznych 4l :mrgreen: dodam, że touring, więc ponad 1,5t i wtedy na 205/55/16.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli ja wyrównałem dane fabryczne :norty: bo touring m47n ma niby spalić na trasie 4,5l..ale mi pewnie też nie uwierzysz :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
przez maniek21112 » 20 Wrz 2012 13:08

Czyli ja wyrównałem dane fabryczne :norty: bo touring m47n ma niby spalić na trasie 4,5l..ale mi pewnie też nie uwierzysz :mrgreen:

To ty normalnie w warunkach laboratoryjnych śmigasz? :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hehe, jak widać :wink: widocznie niemieccy inżynierowie podali spalanie testowane na polskich drogach krajowych :norty:

Tak na poważnie już, to trzeba wziąć pod uwagę, że to była jazda tempem tirów, na dystansie 500 km, ogólnie bez wyprzedzania, dostosowując się do drugiego auta 1,9 tdi 90km (kierowca nie znał drogi). Jak nie wierzysz to polecam zrobić taki test na trasie, oczywiście jak masz silne nerwy :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)

przeczytałem cały temat i tak zacząłem się zastanawiać czy mój też tak dużo pali czy wasze zaniżają wskazania :) miasto około 7 jak nie oszczedzam to 8

trasa to około 6-7 l

może też mam coś zepsutego

w zime jak robiłem trasy dziennie 2 x 4km + jakieś inne krótkie przejażdżki to po resecie spalania komputer pokazał mi nawet 10l :) mam przed lifta

Ojciec po liftową wersją z 6 biegową skrzynią na trasie spalał coś około 4.5l/100 km 60l prawie 1300 km

Edytowane przez happyd
Opublikowano
przez maniek21112 » 20 Wrz 2012 13:08

To ty normalnie w warunkach laboratoryjnych śmigasz? :8)

w białymstoku jeżdzą polnymi drogami jeszcze dlatego mają takie spalania he he :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przeczytałem cały temat i tak zacząłem się zastanawiać czy mój też tak dużo pali czy wasze zaniżają wskazania :) miasto około 7 jak nie oszczedzam to 8

trasa to około 6-7 l

może też mam coś zepsutego

w zime jak robiłem trasy dziennie 2 x 4km + jakieś inne krótkie przejażdżki to po resecie spalania komputer pokazał mi nawet 10l :) mam przed lifta

Ojciec po liftową wersją z 6 biegową skrzynią na trasie spalał coś około 4.5l/100 km 60l prawie 1300 km

Wszystko zależy od stylu jazdy i warunków na drodze. Mi też w zimie na krótkich odcinkach wciągnie ponad 10 litrów, to jest normalne. A na trasie jak mam ochotę pocisnąć to spali 7, a jak się wlokę to poniżej 5. Jakbyś jeździł na trasie ekonomicznie to też tyle spali.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL