Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Troche poszukałem i troche juz powymieniałem....

Wymieniłem filtr powietrza, olej+filtr, filtr paliwa, wszytskie podcisnienia na sylikonowe 3mm., powroty od wtrysków, wyczyscicłem egr+ kolektor dolotowy...

A mimo to mam wrazenie ze auto chyba duzo pali... BC pokazuje splalanie 8,7L .... a jak zaleje ok 18L to robie na tym ok 230km .... ditego dalej mam wrazenie ze auto ok 3tys/obr zmula przy przyspieszaniu.

Na kompie zadnych błedów nie ma ...

Zostało mi do wymiany jeszcze filtr odmy i czyszczenie elektrozaworkow i mam zrmiar zrobic to dzis...

Wie ktoś jak powinno byc z tym spalanie i jak cos to czego szukac jeszcze ?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano
Musisz zaktualizować soft sterownika. Spalanie z BC jest średnią obliczaną z CAŁEGO użytkowania auta od ostatniego kasowania. W ukrytych testach wskaźników pod opcją 5.0 masz spalanie z ostatnich 50km i według tej wartości się sugeruj.
Opublikowano
no dobrze ale te 8,7 wedlug BC by moze sie zgadzalo jak na 18l robie 230km ...
Opublikowano

Oki filtr odmy wymieniłem odrazu przemyłem obodowe od tej odmy, rozebrałem ta membrane ze sprezyna tez przemyłem itp..

Wzielem ze za elektrozaworki i ten przy turbine jak zaczelem odmacywac to spadl mi waz gumowy co jest za tym zaworkiem a wchodzi do dolotu przed turbina i idze chyba do glowicy....

I teraz szybkie pytanko ... on ma byc tam tylko nalozony czy skrecony na opaske ???

Opublikowano

dak dokladnie jest zalozony i idzie do glowicy i tez jest tylko zalozony na jakby spłaszczoną rurke...

Odma wymieniona elektrozaworki poczyszczone, nie sprawdzalem jeszcze jak auto jedzie ale odpalilem i mam wrazenie jak dodaje gaz na luzie to tak do ok1000obr delikatne drganie a potem ok, ale to moze takie wrazenie..wieczorem przetestuje czy cos sie zmienilo.. ale wracajaąc do tematu...

Co z tym spalaniem, gdzie szukac problemu i jak wam taki silnik pali.... bo mi sie wydaje ze duzo siorbie na chwile obecna... :| :mad2:

Opublikowano

mi tyle pali w zime w mieście na trasach rzędu 5km bo tyle dojeżdzam na uczelnie czy na treningi.

Aktualne spalanie letnie z miasta wynosi u mnie 6.6l. Nie lej jakbyś tankował skuter tylko zalej auto pare razy do pełna i skasuj licznik dzienny kilometrów i zobacz ile przejedziesz do następnego pelnego tankowania i sobie to przelicz. Ja tylko tak robie i według tego licze spalanie. BC pokazuje mi spalanie 6.9, a realne wychodzi 6.6. Na baku to jest około tysiaca km w mieście.

W trasie z ostatnich 600km (100-120kmh) spalanie z BC to 5l (obstawiam że jak zatankuje to może się okazać jeszcze niższe z przeliczenia ilości km na przejechanych litrach).

Auto zdrowe silnikowo i zrobiony chip.

Zrób diagnoze, sprawdz i wymien wszystko co trzeba aby auto odzyskało moc. Jest o tym cały duży temat.

szukam
Opublikowano

nie chce mi sie wierzyć że tak nisko schodzicie z tym spalaniem...

u mnie mimo ze komputer pokazuje nigdy nie wiecej jak 5.9 na 100 w mieście gdzie tak naprawde pali 8,5-9,0 L/100km to ani razu nie udało mi sie zejść ponizej 7,4l na 100 km i to w trasie przy stałej prędkości 90-100 km/h - silnik 2.0d 150KM zrobione na 180KM

Opublikowano
ja teraz w kilka dni zrobiłem równy 1000 km. Spalanie 6,7 litra średnie wyszło. 350 km szybką jazda autostrada, 250 km spokojną trasa, reszta miasto wrocław, prawie cały tysiąc zrobiony z kompletem 5 osób, a klimatyzacji nawet raz nie wyłączyłem. Mam dość ciężka nogę, nie jeżdżę jak emeryt. Wydaje mi sie że mieszczę sie w normie :) spalanie liczone z tankowania, bc nie posiadam u mnie, a test 5.0 pokazuje tak średnio do pol litra mniej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

złoty102 gdzie robiłeś program? Jakbym u siebie deptał cały czas pod czerwone to może osiągnąłbym taki wynik :roll:

Średnie (trasa/miasto 50/50) z komputera 5,6 a faktyczne 6,1 i nie jeżdżę jak emeryt, też nie pałuję, dynamiczna jazda, na trasie rzadko ktoś mnie wyprzedza :wink: sprint w mieście jest mało praktyczny, więc raczej nie szaleję :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

kolega ma po prostu coś nie tak z samochodem i tyle. Ja też nie jeżdze jak emeryt, rzadko odwiedzam może czerwone pole bo i po co ? skoro do 3tyś obrotów moge wyprzedzić 80% aut. Po wirusie od forumowicza spalanie chyba mi nawet spadło.

hamuje biegami, patrze dalej do przodu niż auto przede mna, jak widze z kilometra że jest czerwone to nie przyspieszam bo i po co, osiągam jak najszybciej predkość z jaką chce jechać i wtedy max bieg. Czyli jeśli chce 80 to żwawo przyspieszam do 80 i zapinam piatke i się auto toczy. Jeżdze na momencie obrotowym a nie na mocy czyli warto utrzymywać obroty w okolicy maksymalnego momentu obrotowego i tyle. A no i w oponach prawidłowe ciśnienie :)

W trasie to już w ogóle mozna się szybko przemieszczać i palić tyle co nic.

A co do wskazań komputera trzeba go resetować jeśli się chce mieć aktualne spalanie przy każdym tankowaniu. Moge zrobić trase 1000km gdzie spalanie będzie 5l, potem w miescie zrobie 200km gdzie spalanie moze podskoczy do 5.5 wedlug komputera ale przy tankowaniu sie okaże ze spaliłem 9l z odcinka miejskiego.

Dlatego należy tankować pod korek i przeliczać litry. Ja mam akurat to szczęscie że mi BC zawyża spalanie i w rzeczywistości wychodzi mniej.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic dodać, nic ująć, tylko zastosować w praktyce :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
domyślam się ze mam coś nie tak... auto zdecydowanie za dużo pali, a tak apropo jak bym deptał ciągle do czerwonego po mieście to potrafi mi wchłonać 13L/100. Obliczam to po zalaniu pod korek a nie z komputera bo ten ciągle mi zaniża o od 1,5 do nawet 3 L na 100 km przy średniej jeździe. Ostatnio jeżdżę jak emeryt bo chciałem sprawdzić ile najmniej mi spali i tak jak wcześniej napisałem to nie przekraczając prędkości 100 km/h na trasie o długości 200km spalił mi 7,4l/100km i nigdy nie udało mi się zejść poniżej tego wyniku :(((( zaczyna mnie to wkur....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupiłeś z programem czy sam robiłeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
to może napraw auto a nie tutaj wstawiasz smutne minki. Jezdzisz, auto ci pali wiecej jak 3l diesel i sie dziwisz i nic nie robisz. Do tego kopci wiec od razu wiadomo że nie spala paliwa, mocy pewnie też brakuje.
szukam
Opublikowano
domyślam się ze mam coś nie tak... auto zdecydowanie za dużo pali, a tak apropo jak bym deptał ciągle do czerwonego po mieście to potrafi mi wchłonać 13L/100. Obliczam to po zalaniu pod korek a nie z komputera bo ten ciągle mi zaniża o od 1,5 do nawet 3 L na 100 km przy średniej jeździe. Ostatnio jeżdżę jak emeryt bo chciałem sprawdzić ile najmniej mi spali i tak jak wcześniej napisałem to nie przekraczając prędkości 100 km/h na trasie o długości 200km spalił mi 7,4l/100km i nigdy nie udało mi się zejść poniżej tego wyniku :(((( zaczyna mnie to wkur....

Masz automat >?

Zrób diagnostykę, może przepływomierz, może EGR, może termostat a może elektrozaworek. A może 4 rzeczy na raz czego wynikiem jest takie spalanie.

Raz na jakiś czas warto podjechać na komputer i sprawdzić jaka jest kondycja auta.

Za niskie spalanie w tych autach to też nie jest za dobry objaw bo to może świadczyć o tym że nie maja pełnej mocy, albo zdarzyło mi się tak że przepływomierz tak się popsuł że auto paliło mało ale i tez pełnej mocy nie miało.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o to spalanie....

To ostatnio wskazówka juz mi lezała prawie wiec wlałem rowne 10L ropy na orlenie, jak narazie przejechałem 102km i wskazówka za niedługo sie poloży, może jest z 2mm przed ost kreska, komp pokazuje ze niby jeszcze 81km moze przejechac.... Niewiem wydaje mi sie że coś nie halo jest z tym spalaniem... teraz najwyzej zaleje do pełna i zobacze ile zrobie ....

A jeżeli chodzi o wczorajsze zabiegi to po tej wymianie filtra odmy i czyszczeniu elektrozaworkow to auto dziś się dziwnie zachowywało, rano jak jechałem do pracy to miałem wrazenie jakby silnik glosniej chodzi i do tego jak stałęm na przejezdzie kolejowym to auto w pewnym momecie zaczelo wahac sie na obrotach wskazowka skakakala od ok 800-1200obr i widziałem jak swiatla rozjasnialy sie i przygasały ....

Po pracy auto normalnie juz sie zachowywało, dotego sprawdzałem czy ma kompniecie to przy powolnym wziskaniu gazu jest tak se ale jak dempne gwalnownie do kona to auto ladnie sie zbierac ale nieraz jest jakby taki spadochron ok 3000obr.... :| :|

p.s szukalem tematow o odzyskiwaniu mocy 320d i nie moge znalazc... znalazlem cos takiego tylko ... o tych elektrozaworkach ale to juz wczesniej...

Opublikowano

no to wlasnie to wczesniej znalazlem i dlatego te elektrozaworki przeczyscilem, ale tego jest tyle ze wszystkiego dobrze nie przeczytalem ... :/

Ale w kolko powtarzaja sie elektozaworki lub przeplywka...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hehe to musisz kupić sobie site, czy coś tam i puszczać do snu to pojmiesz wszystko bez czytania :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

stan wtrysków i pompy

czujnik ciśnienia doładowania

czy przepływka jest sprawna jeśli jest to czy ma odpowiedni soft

czy turbina jest odpowiednio ustawiona czy czasem nie przeładowuje albo niedoładowuje

stan egr czy działa, może zawiesił się.

czyszczenie kolektora ssącego

wężyki podciśnienia, zalecana od razu wymiana bo to grosze

zaworki nie tylko się czyści, zaworki się wymienia.

może jednak warto poczytać czasem

jakiś czas temu też byłem zielony, ale zaczynałem od czytania nie od pisania.

szukam
Opublikowano
Jeżeli chodzi o to spalanie....

To ostatnio wskazówka juz mi lezała prawie wiec wlałem rowne 10L ropy na orlenie

po pierwsze tankuj samochód z głową a nie czekaj aż ci wskazówka opadnia a po drugiej takie sprawdzanie nigdy nie będzie dokładnie - chyba że przy prawie pustym zbiorniku wskazówka od paliwa wcale ci nie wariuje..

Opublikowano
to może napraw auto a nie tutaj wstawiasz smutne minki. Jezdzisz, auto ci pali wiecej jak 3l diesel i sie dziwisz i nic nie robisz. Do tego kopci wiec od razu wiadomo że nie spala paliwa, mocy pewnie też brakuje.

daruj sobie takie komentarze bo w ten sposób nie pomagasz, a przezierz po to jest to forum. duzo bylo juz robione i nic nie pomoglo (np. regenerowane wtryski, czyszczony egr, kolektor dolotowy) a co najgorsze komp nic nie pokazal. już nie mam pomysłów co dalej