Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MOŻE KTOŚ MIAŁ PODOBNY PRZYPADEK

Przestały dzisiaj działać mi sprzyskiwacze przedniej szyby, tzn działa pompka i płyn sie wydobywa ze spriskiwaczy ale na parę centymetrów. Spryskiwacze xenonów działają bez problemów jak i tylniej szyby.

Nie zauważyłem nigdzie wycieków przy przedniej szybie . Nie sprawdzałem tylko przy zbiorniczku bo jest zabudowany , ale racze było by widać jakieś plamy. Sciągnąłem wężyk tuż przy szybie aby sprawdzić czy ma ciśnienie niby jest ale nie wiem czy nie za małe. Może pompka klękła ? Do xenonów chyba jest osobna pompka ...?

:mad2:

Opublikowano

Witam

Sprawdź czy nie masz wycieków przy wtryskach od lamp. Przypuszczam że będziesz miał mokro pod zderzakiem. Jeżeli masz możliwość, zdejmij przednie koła, rozbierz nadkola, nastepnie nalej do pełna zbiorniczek wodą i zwróc uwagę na wężyki oraz pompki od ksenonów. Jeśli w którymkolwiek z nich masz wyciek, musisz wyciągnać ten z którego leci woda. Być może wystarczy wyczyścić tłoczek i wymienić oring. Jeżeli nadal będzie wyciekać, pozostaje tylko wymiana.

Powodzenia

Opublikowano
Witam

Sprawdź czy nie masz wycieków przy wtryskach od lamp. Przypuszczam że będziesz miał mokro pod zderzakiem. Jeżeli masz możliwość, zdejmij przednie koła, rozbierz nadkola, nastepnie nalej do pełna zbiorniczek wodą i zwróc uwagę na wężyki oraz pompki od ksenonów. Jeśli w którymkolwiek z nich masz wyciek, musisz wyciągnać ten z którego leci woda. Być może wystarczy wyczyścić tłoczek i wymienić oring. Jeżeli nadal będzie wyciekać, pozostaje tylko wymiana.

Powodzenia

o czym Ty piszesz?

radek8505 dokładnie jak podejrzewasz do wszystkiego jest osobna pompka (szyba przód, szyba tył, lampy).

I tak chyba nie masz wyjścia i musisz dobrać się do zbiornika, tam są wszystkie pompki. Jak się nie mylę są takie same więc spróbój zamienić je miejscami lub wtyczkami (chodzi mi o szyby przód/tył). Wtedy będziesz wiedział dokładnie co i jak.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Problem rozwiązany, okazalo się że zatkane jest sitko na pompce przedniej szyby . Całe oklejone jakąś mazią. Dzięki :)

Może u mnie jest to samo . Może ktoś podpowiedzieć gdzie sie znajduje w/w sitko . Czy trzeba zdemontowac nadkole , koło itp? Jak sie do niego dobrać?Pozdrawiam

Opublikowano
na początek sprawdźcie czy Wam płyn nie zamarzł, czasem najbardziej banalne przyczyny są kluczem do rozwiązania problemu....
Opublikowano
Witam, mam problem niestety ale z tylnym spryskiwaczem. Jeszcze 3 dni temu bez problemu działał. Teraz podczas używania tylnego spryskiwacza słychać jak pompka chce pompować płyn, ale niestety nic nie leci:/ Pod samochodem brak wycieku płynu...
Opublikowano
na początek sprawdźcie czy Wam płyn nie zamarzł, czasem najbardziej banalne przyczyny są kluczem do rozwiązania problemu....

mój na pewno nie zamarzł;/

Opublikowano
Witam, mam problem niestety ale z tylnym spryskiwaczem. Jeszcze 3 dni temu bez problemu działał. Teraz podczas używania tylnego spryskiwacza słychać jak pompka chce pompować płyn, ale niestety nic nie leci:/ Pod samochodem brak wycieku płynu...

Prawdopodobnie zamarzł Ci w wężyku. Pompka pompuje ale gdzieś jest zator. Zaparkuj w ogrzewanym garażu i po godzinie powinno byc git.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
miałem dokładnie to samo, nalałem płynu zimowego ale nie spryskałem szyb i wężykach został letni płyn , spryskiwacz szyby tylnej nie działa pewnie gdzies przymarzło a przedniej leją na 10 cm . dopiero po rozgrzaniu przednie zaczęły działać a tylna dalej zamarznięta.
Opublikowano
mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby w E90, przed tymi większymi mrozami wszystko było ok, ostatnio próbowałem spryskać przednią szybę i nic, więc pomyślałem, że płyn zamarzł, dolałem więc zimowego płynu, temp. była na poziomie -5 st. C spryskiwacze reflektorów pracowały bez problemu, a chcąc spryskać szybę słyszę tylko pompkę, przez ostatnie 3 dni temp. była na plusie ok. 5 st. C i dalej to samo, słyszę tylko pompkę jak się włącza, a spryskiwacze reflektorów pracują ok, a to przecież ten sam zbiornik płynu, dodam, że nigdzie nie znalazłem wycieków/plam pod samochodem
Opublikowano

może przeczyść dysze szpilką , zobacz też czy nie pękł gdzies wężyk . Jak słychać pompkę to powinno być wszystko ok.

Na forum trudno będzie Ci pomóc , weź kogoś i niech spryskuje a Ty patrz co się dzieje :mrgreen:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak naprawdę to zaczęły się ujemne temperatury w nocy i niestety trzeba już zalać cały układ płynem zimowym i oczyścić z letniego syfu .

Za tydzień nadaje już ujemne temperatury w nocy i czas przygotować auto na zimę ( opony , płyny itp. )

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
moge sie podzielic jak szybko (zapewne na krótki czas, ale ja np jestem poza domem i nie mialem wyjscia) mozna naprawic zatkane sitko. wyciaglem z dyszy wezyk i powietrzem pod cisnieniem(stacja paliw sprezarka) w odwrotnym kierunku jak idzie płyn. przedmuchalem. Radze otworzyc wlew płynu do spryskiwaczy. i jak narazie jest ok. jak zdobede ponosnik itd bede musiał wyczyscic sitko ..
  • 5 lat później...
Opublikowano

U mnie również niespodziewanie przestały działać spryskiwacze przedniej szyby. Mój przypadek wygląda następująco:

- spryskiwacz tył działa

- pompka pracuje

- po rozpięciu wężyków od dysz - płyn leci

- wężyki wpięte do dysz - płyn nie leci

- pod autem od strony kierowcy plama płynu do spryskiwaczy, pompka podaje ale przez dysze nie może się przebić i wywala gdzieś spodem (wyciek jest pomiędzy kołem a miejscem na lewarek od strony kierowcy)

- dysze przetkane igłą.

jakieś propozycje? ktoś miał podobne doświadczenie?

Parę dni temu wymieniałem olej + wszystkie filtry - usterka ta zbiegła się z wymianą filtrów, może to ma jakiś związek.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem solved.

Podczas dokręcania centralnej śruby od rozpórki uszkodziłem wężyk od spryskiwaczy i całe ciśnienie uciekało przez tą nieszczelność. Wymiana wężyka który łączy obie dysze spryskiwaczy przedniej szyby (środkowy odcinek ok 30 cm) załatwiło sprawę.

To tak dla potomnych.

Pozdrawiam

U mnie również niespodziewanie przestały działać spryskiwacze przedniej szyby. Mój przypadek wygląda następująco:

- spryskiwacz tył działa

- pompka pracuje

- po rozpięciu wężyków od dysz - płyn leci

- wężyki wpięte do dysz - płyn nie leci

- pod autem od strony kierowcy plama płynu do spryskiwaczy, pompka podaje ale przez dysze nie może się przebić i wywala gdzieś spodem (wyciek jest pomiędzy kołem a miejscem na lewarek od strony kierowcy)

- dysze przetkane igłą.

jakieś propozycje? ktoś miał podobne doświadczenie?

Parę dni temu wymieniałem olej + wszystkie filtry - usterka ta zbiegła się z wymianą filtrów, może to ma jakiś związek.

Pozdrawiam