Skocz do zawartości

E34 524 Td , Problem z odpalaniem i gaszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , czasami mam problemy z odpaleniem albo zgaszeniem samochodu ... nie jest to nagminne bo pojawia się raz na x czas , ale jest mega drażniące ... problemy są dwa i nigdy nie występują razem ..

Pierwszym problemem jest odpalenie auta , mianowicie , po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki i wszystko jest ok , jednak gdy już chcemy odpalić auto słychać tylko jak rozrusznik "pyknie" a nie kręci . Wtedy wystarczy wyłączyć zapłon i przekręcić jeszcze raz ewentualnie dwa razy i auto odpala normalnie ...

Drugim problemem jest gaszenie auta , otóż gdy chcemy zgasić samochód to się nie zawsze udaje , po przekręceniu kluczyka auto normalnie dalej chodzi , trzeba wtedy przekręcić kluczyk w pozycje zapłonu , zapalą się na chwile kontrolki , ożyją zegary i po ponownym przekręceniu kluczyka auto gaśnie normalnie ...

Pierwszą moją myślą była kostka stacyjki , którą wymieniłem ... ale jednak to chyba nie było to bo problemy pojawiają się dalej sporadycznie jak to było kiedyś , ja już nie mam pomysłu co to może być , i gdzie szukać przyczyny ... Auto to E34 2,4 Td na mechanicznej pompie ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pierwszy problem to rozrusznik do wyjecia i sprawdzenia-wyrzuca bendiks a nie kreci. Ew.sprawdź zamocowanie przewodów przy rozruszniku.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Hmm sprawdzę ten rozrusznik w najbliższym czasie i wymienię bendiks , a co do tego gaszenie to ktoś mówił że może coś być nie tak z zaworem na pompie .. czy to można jakoś samemu zrobić ? Czy konieczna jest wizyta u pompiarza ?
Opublikowano
...rozrusznik na razie sobie odpuść, sprawdz połączenie elektrozaworu na pompie http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA51&mospid=47372&btnr=13_0095&hg=13&fg=15 (element numer 6) ten elektrozawór odpowiedzialny jest za gaszenie po przez odcięcie paliwa.Gdzieś po miedzy stacyjką a tym że właśnie elektrozaworem zapewne jest jeszcze jakiś przekznik ,w skrzynce ze sterownikami znajdują się 3 sztuki ,brązowy jest od pompy ,czerwony to przekaznik główny a pomarańczowy odpowiedzialny jest za podgrzewanie filtra paliwa.Przeczyść styki czerwonego i brązowego powinno pomóc .Daj znać .Pozdro...
iZzI
Opublikowano
...rozrusznik na razie sobie odpuść

Tomkoo wyraźnie pisał,że słychac "pykniecie" rozrusznika-wiec raczej rozrusznik też do wyjecia.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
...a nie no jak słychać pyknięcie to przepraszam ...
iZzI