Skocz do zawartości

Cabrio vs coupe 330i

szybki_borkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam?

zastanawiam się jak to tak naprawdę jest, jakie są różnice pomiędzy dwoma wersjami tego modelu.

Sporo filmików oglądałem gdzie cabrio wyraźnie dostaje bęcki od coupe, nawet od 328i e36 dostaje. jak to przenosi się na praktykę i teorie według was, jakie są różnice, waga, przyśpieszenie , może nawet spalanie ;) .

Dziwne, wiec jeżeli wsiądzie do mnie 4 ciężkich typów to moja fura tak osłabnie? nie zdziwił bym się gdyby to było 2 litry turbo albo coś w tym stylu ale 3.0 litry przy 230km gdzie nie jest wcale dużo tych koni jak na taką pojemność, to auto powinno być mega silne i nie powinno tracić tych koni na ciężarze .

Pierwsza rzecz - cabrio jest DUŻO cięższe od coupe. Takie coupe z trochę słabszym silnikiem jedzie jak 330Ci cabrio.

Dziwne, wiec jeżeli wsiądzie do mnie 4 ciężkich typów to moja fura tak osłabnie? nie zdziwił bym się gdyby to było 2 litry turbo albo coś w tym stylu ale 3.0 litry przy 230km gdzie nie jest wcale dużo tych koni jak na taką pojemność, to auto powinno być mega silne i nie powinno tracić tych koni na ciężarze .

Co za bzdury. Nieważne czy masz 60 koni czy 300 koni, benzyna diesel, turbo czy N/A - jak wsiądzie komplet osób to auto od razu gorzej przyspiesza. Moja 330stka traci swój właściwy odrzut już jak wsiądą dwie osoby, a jak wsiada 4 grubasów to wyprzedza mnie 325.

BMW e46 330 coupe samo w sobie jest ciężkie i silnik nie trzyma tych 230 koni, a e36 328 jest lżejsze i silnik trzyma serię. Dlatego e36 328 jedzie podobnie jak e46 330. A jak do e36 328 założysz dolot od e36 325 to pojedzie nawet lepiej niż e46 330.

• Zasłużeni forumowicze
Ale z tego co widzę w pierwszym teście podanym przez kolegę mole różnica w wadze wynosi zaledwie 43 kg więc co najwyżej ciężar jakiegoś dziecka . Idąc tym tropem gdyby ktoś wziął na pokład 3.0i dwóch dorosłych kolesi to bym go objechał na sprincie do setki moją e46 2,0d :D

Różnica masy cabrio vs coupe jest dużo większa niż 43kg - gdzieś w danych mają błąd. Różne źródła różnie podają masę 330stki, raz 1400, raz 1600. Bardzo dużo zależy też od wyposażenia m.in. navi, elektryczne fotele itp.