Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo ,ze e46 jest lżejsza i stąd inny indeks ale opona 91 ma obciążenie do 615 kg także jest na styk.Jeśli nie zamierzasz wozić czegoś ciężkiego to są ok.Jeszcze kwestia tego czy jeździsz dużo tym autem

Inna sprawa ze zaleca się zawsze trochę większy nośnik niż masa całkowita auta z pełnym obciążeniem

A dobra cena za te opony jest??

Jak chcesz jakieś nowe napisz do mnie na PW i sprawdzę ceny hurtowe.Moze będzie też ok :cool2: :

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź i propozycję cen hurtowych.

Problem polega na tym iż samochód w raz ze mną jest w Islandii więc wysyłka + cło raczej by się nie opłacała pomimo cen hurtowych.

Opony były z kolcami a i cena też niezła.

Samochodem jeżdżę sporo i czasami zdarza się też po drogach szutrowych. Muszę się więc mocno zastanowić.

POZDRAWIAM

Opublikowano
chyba potrzebujesz opon które będą nadawać się do napędu na 4, te z e46 są takie?
Opublikowano

A jak już tak sobie rozmawiamy może ktoś się orientuje jakie zamiennie oponki można dać naszej BMW.

Mam na myśli coś większego (np 19") i wyższym profilem.

Zapewne na to pytanie odpowiedzą mi w wulkanizacji ale gdybym wiedział to może coś innego bym trafił.

Ciekawe czy fele i opony ze starszego brata (albo siostry) BMWx5 będą pasowały do x3

POZDRAWIAM

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Będą za wysokie :nienie: Typowa rozmiarówka opon podana jest na naklejce przy drzwiach kierowcy i dla 17 cali to 235/55/17. Na podanych przez Ciebie autko pójdzie wyżej i "kilometraż" będzie kłamał. :norty:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy mają rację. Poza tym należy się liczyć z tym, że czujnik powietrza nie będzie działał prawidlowo. Wyminiłem dla komfortu jazdy w mojej 3.0i wersja USA felgi z 19'' na 17'' i kontrolka powietrza cały czas się świeci. Nawet w serwisie nie pomogli bo nie mają oprogramowania dla wersji USA. Komfort lepszy zużycie zawieszenia mniejsze, a kontrolka niech się pali. Zanim kupisz opony to sprawdź w necie, czy nadają się do X3 w katalogu producenta. P.S. polecam na zimę opony Nokian. Cena w miarę przystępna, a opona rewelacyjna. To chyba fińska firma, więc o zimie dużo wiedzą. Pozdrawiam
Opublikowano

Moje zimowki sa niestety na wykonczeniu pewnie ten sezon jeszcze dadza rady ale za rok zapewne bede musial zainwestowac.

Mam pytanie - czy na terenie Krakowa mozecie kogos polecic gdzie mi sprawnie zmienia gumy? Niestety mam jedne fele wiec przekladka.

Czy jest cos na co szczegolnie musze zwrocic uwage przy wymianie? - Rozumiem, ze potem nalezy ponownie ustawic czujnik "cisnienia"?

Moze ktos wie ile taka operacja kosztuje w ASO

pozdr.

Opublikowano

Dzieki.

Niestety odnosnie opon znalazlem tylko polecany jeden zaklad De Vito s.c

w dodatku polecany 2 x przez ta sama osobe :8) wiec bardziej to na reklame wyglada :)

Moze nie powinienem przywiazywac wiekszej wagi do tego jaki zaklad to zrobi? W koncu zmieniajac opony chyba trzeba sie bardzo postarac aby cos zepsuc? :)

Opublikowano
No raczej tak ale zawsze warto w necie poczytać co i jak z danym zakładem,bo wiesz..juz samo wyważenie jest ważne więc i przy tak prostej czynności jak zmiana opon wiedza sie przydaje :cool2:
Opublikowano
Zadnego czujnika nie przestawiasz

Z tym , ze w instrukcji jest napisane ze po wymianie lub zmianie cisnienia nalez przytrzymac guzik ponad 4 sek. nastepnie ruszyc,... w innym wypadku czujnik moze nie dzialac?..Wiec jak to jest?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bylem w tym zakladzie i generalnie niby ok ale raczej sie tam juz nie pojawie :)

Pytanie czy moze ktos z Was jezdzi na oponach Nokian? Pytam bo sa w stosunkowo dobrej cenie. Staram sie znalezc zloty srodek :)

Pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jezdzi ktos na calorocznych? Slyszalem tu na forum glosy sprzeciwu ale najlepioej byloby zaslyszec opinii kogos kto cos takiego ma :) Oczywiscie kupuja cos calorocznego mam na mysli opone z gornej polki za 800-900 pln.

Jak juz pisalem bede chcial kupic drugi komplet felg. Standard to 17'' jednak zastanawiam sie czy 18" sa ok (napewno lepiej wygladaja) i czy nie jest zbyt twardo w i tak juz mega twardym X3 :)

Opublikowano

To kwestia tego gdzie jeździsz autem i ile.Jak mało to całoroczne mogą być ale jak np. pojedziesz tam gdzie śnieg to licz się z tym żę nie ujedziesz daleko :nienie:

Ja też rozwazałem jakieś 2 lata temu tę kwestię ale odpuściłem z dwóch powdodów:

1.Masa auta

2.Jechałem X3 znajomego na całorocznych akurat zimą i to była tragedia jak dla mnie

Też mam zimowe 17 a letnie 18 i polecam ci zdecydowanie odpowiednie dla pory kupować :mrgreen:

Na 18-tkach tragedii nie mam i ładnie wyglądają :D