Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wracajac z wakacji z gor uslyszalem na swiatlach trzeszczenie polaczone ze skrzypieniem, otworzylem okno, popatrzylem no i faktycznie stoji obok astra w dieslu mysle sobie ale SZIT. Z tym ze asterka po cichu odjechala, a ja zostalem i wraz ze mna dziwne skrzypienie w tym momencie zwarlem poslady, i zdalem sobie sprawe ze juz nikogo na tych swiatlach oprocz mnie nie ma, oblal mnie zimny pot. Zjechalem na parking, niestety to moja beemka... :cry2:

Dzwiek ten nieraz prawie calkowicie ustaje, czasem slychac go cicho, czasem glosno. Co najsmieszniejsze oczywiscie nie ma na to reguly. Ale z tego co sie orientuje to pierwszy raz uslyszalem ten dzwiek po tym jak kolega testowal swoje zrobione przez TC 530D, no i ja staralem sie do bezskutecznie dogonic, przeciagnalem go troche na trzecim biegu. Ten dzwiek jest czyms pomiedzy metalicznym skrzypieniem, a skrzypieniem metalicznym.

Zamieszczam filmik:

Oby to bylo jakies glupie lozysko... Jakies pomysly?

PS Silnik nie traci mocy, ciagnie rowno zawsze tak samo, nie gotuje sie, po 500km dosc ostrej jazdy skrzypienie niemal calkowicie ustalo, ale w miedzyczasie na tych swiatlach to byla istna makabra.

Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
Opublikowano
Cos sobie przypomnialem, przy gaszeniu silnika slychac rowniez skrzypniecie, dzwiek ten do zludzenia przypomina ten na filmiku, z tym ze jest duzo glosniejszy. Aha te skrzypanie slychac na niskich obrotach, na postoju jak i na biegu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chcę krakać, ale posłuchaj filmiku kolegi, który ma problem z wałem :cry:

viewtopic.php?f=69&t=193178

i wersja bardziej oszczędnościowa, ale raczej to nie ten dźwięk:

viewtopic.php?f=69&t=194221

Koła pasowego też bym nie wykluczał, obejrzyj je.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Brzmi jak wtryski lub zatarty tłok podobnie jak na filmie
sama autorka filmu powiedziała ze przyczyna był zatarty tłok.
Opublikowano
Dwa zupelnie inne dzwieki.
Opublikowano

Nie straszcie kolegi.... Moim zdaniem zaden wał i zaden tłok.... Chodz w praktyce mechanik ze mnie marny, pod uwage bym wział:

-koło pasowe

-pompe wody

-ew. jakies rolki, napinacze

http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
No no pompa wody :) to tez nie wychodzi tanio jak rozwali dwie rolki ( każda 100zł za 1 szt) i pasek :) Moja się rozleciała w drobny mak na wiosnę po zimie. Była to jak do tej pory największa awaria mojej E46.
Opublikowano

Narazie chodzi i co najciekawsze ucichlo, jak sie spierniczy wybuchnie to bedzie wiadomo co :D

PS: Przeprosiny dla Ciebie Maju za to ze mialem Cie za oszukanca chcacemu zaszkodzic TC, faktycznie zrobil blad ale przyznal sie przeprosil i postanowil poprawe :P

EDIT: Dzis wracajac ze spacerku na swiatlach klekotalo 320D, uslyszalem identyczny dziwny dzwiek- uf nie jestem sam.

Opublikowano
Sprawa wyjasniona, to jedno z kilku łożysk (dokladnie od klimy).
  • 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam problem z bmw e46 320d 150km na zimnym silniku dziwne stukanie na ciepłym jest cisza co to może być ?

Za godzinę będę pił kawę to poczekaj, fusy zostaną i może się coś uda wywróżyć! :cool2:

Edit: sorry ale jednak wypiłem rozpuszczalną.