Skocz do zawartości

e46 320d M47 Mocne wibracje, sprzęgło,CDV czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem że na forum tematów o wibracjach drganiach itp. w E46 jest mnóstwo ale po przeczytaniu sporej ich ilości dalej nie jestem pewien co może dolegać mojemu autku. Problem jest taki. Auto przy ruszaniu dostaje bardzo mocnych wibracji, czuć je na całej budzie zarówno na jedynce jak i na wstecznym, są także mocno odczuwalne na dwójce i trójce przy bardzo małej prędkości. np. przy dojeżdżaniu do drogi z pierwszeństwem, kiedy redukuję, skręcam i auto dostaje wibracji które znikają gdy auto trochę się rozpędzi i wejdzie na wyższe obroty. Sprzęgło nie wykazuje żadnych objaw zużycia, dwumasa nie hałasuje, na pedale nic nie czuć, nie wydaję też żadnych dziwnych dźwięków, biegi wchodzą ok. Dlatego też podejrzewałem podporę wału lub gumowe łączenie wału ale gdy wjechałem na kanał nie dało się odczuć jakiś wielkich luzów. Jedyny duży luz jaki wyczułem to tuleja na dyfrze {nr. 9}, tuleję zamówiłem i na dniach będzie wymiana ale nie wydaje mi się by ta tuleja powodowała aż takie wibracje.Pojawiają się także informacje że mogą to być objawy zużytej na maksa tarczy sprzęgła, czy możliwe by objawiało sie to tylko w te sposób? Wertując forum natknąłem się także na tematy o zaworze CDV, według wielu osób usunięcie go rozwiązuje większość problemów ze sprzęgłem. Proszę o pomoc bo jest to strasznie denerwujące.

Opublikowano

Mialem takie same objawy, tylko ze na niskich obrotach po malym dodaniu gazu silnik chcial wyskoczyc .

Wymienilem podszki Lemfordera + skrzyni i skakanie silnika ustalo. ale wibracje na 1 biegu i wtecznym zostaly, na sprzegle ich niema, tuleje z tylu wszystkie wymienione.

Czy to moze byc spowodowane luzem w dyferencjale? talerzowo cos tam....?

Opublikowano
Coś Ty... takie wibracje o których piszesz w zasadzie nigdy nie objawiały się luzem zębatki atakującej względem koła talerzowego (głuche puknięcie i delikatna zwłoka w przekazaniu napędu na półosie). U Ciebie szczególnie przyjrzałbym się łącznikowi gumowemu wału i luzowi wałka napędowego skrzyni biegów (złapać za flanszę, mocno szarpać i osłuchiwać czy stuka i czy jest luz). Do tego sprawdziłbym luz na "krzyżaku" wału.
Opublikowano
naturalnie poduszki silnika

A może znasz kolego jakiś prosty sposób na sprawdzenie poduszek? Ostatnio jak byłem na kanale to nie wyglądały na jakieś rozwalone, chociaż z drugiej strony jakoś specjalnie sie nimi nie interesowałem, a z tego co widze to poprzedni właściciele też sie jakoś za bardzo nie garneli do wymian bo odma byłą jeszcze z 98 roku. Wrzucam filmik z pracą silnika, ogólnie ni widać tam może za wiele bo aparat ma za mało klatek i wibracje wyglądają łagodniej jakby silnik falował. Czy wibracje silnika są w normie?

http://www.youtube.com/watch?v=WDC03hMS6Ck

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W większości wypadków rozpadają się po wyjęciu :roll: słuchaj kolegi bo dobrze mówi :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tak jak napisał Maniu przy demontażu lewa zazwyczaj całkowicie zerwana, prawa pęknięta. Niestety nie ma żadnej metody na szybką diagnozę stanu poduch. Jedynie objawem ich zużycia jest właśnie RZUCANIE silnikiem przy jeździe na częstym sprzęgle w korku i oczywiście rzut silnikiem w momencie wygaszania silnika. Przyczyną takiego ich masakrowania jest najgorszy moment w pracy silnika tj wygaszanie... bez klapy gaszącej trzeba się liczyć, że poduchy ponownie dostają identyczne i regularne baty jak zużyte poprzedniczki.