Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam wielki problem jestem teraz w Norwegii i moja babunia (e46 136km automat) zaczęła syczeć gdy wchodzi na obroty powyżej 2000 i podskoczyło spalanie.Co to może być?Dzwoniłem do mechanika w Polsce i stwierdził ,że mam jakąś dziurę w przewodzie który idzie do turbiny,albo jakiś zacisk się obluzował.Do kraju mam,a w zasadzie do promu w Szwecji 1300km czy dam radę dojechać z taką usterką do promu?Nie chciał bym nic w aucie bardziej zepsuć a jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych, jednakże koszta zajrzenia do auta w Norwegii są kolosalne a ja jestem tylko na wędkowaniu(ach te głupie pomysły na wakacje wakacje). Czy jestem sam w stanie usunąć usterkę żebym ze spokojną głową wrócić do domu?Będę wdzięczny za każdą udzieloną wskazówkę i pomoc.Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Otwórz maskę i szukaj dziury w dolocie, jak znajdziesz kup mocną taśmę i zawijaj ile się da i w drogę, chyba, że to turbina to gorzej :? ale szukaj najpierw dziury :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nasuwa się pytanie czy syczy,gwiżdże czy warczy . Jeśli gwiżdzę to jeszcze troche pojezdzisz ale to moga byc oznaki turbo na umarciu ale nie tak od razu. A może ci warczy np: na 3 cim biegu deptasz gazem i wchodzisz na 2 tyś obrotów ? :D
Opublikowano
Odgłos jest taki jam bym miał uchylone okno i ewidentnie to jest syczenie nie gwizd ani warkot.Przypomina to odgłos jak by coś mocno ssało powietrze.Jak ją trzymam na około 2000 to skaczą delikatnie obroty.Przed wyjazdem auto sprawdzał mechanik i powiedział, że nie może nic się stać z autem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od sprawdzenie przewodów, musi być gdzieś dziura jak syczy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jezeli to naprawde głosne syczenie stawiam na pękniety króciec ten od turbo do IC. Przewod ten ujrzysz nawet przez szczeline miedzy pierwsza osłona silnika, a tą srodkowa. Zdejmij srodkową osłone i przewód masz jak na tacy.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
http://img20.imageshack.us/img20/4166/2561393156foto1.jpg Ale nie koniecznie w nim moze byc przyczyna.. Zrób tak jak koledzy wyzej pisza. Zdejmij osłony, ktos niech dodaje gazu, a Ty nasłuchuj.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
Znalazłem pęknięcie :cool2: wielkie dzięki za pomoc naprawdę jestem wdzięczny.Mam tylko pytanko jak bym przeciął ten wąż w ktorym jest dziura i wstawił kawałek rurki dał bym z dwoch stron zaciski nawet podwójnie to nic się nie stanie?Rurkę użyję nierdzewną zgodną z wymiarem wewnętrznym ( zbliżonym) węża.Myślę że przewód nadal będzie spełniał rolę kompensacji a będzie to na pewno bardziej trwałe niż taśma.
Opublikowano
Dziura jest a w zasadzie pęknięty wąż na dole po lewej stornie patrząc od czoła auta jeden z kolegów wkleił link i to chyba nr 1.Napisałem chyba bo jestem laikiem w sprawach naprawczych jeśli chodzi o auta.
Opublikowano
Wąż doładowania za sprężarką. Możesz go przeciąć i wstawić łącznik, tylko zabezpiecz to dobrze, żeby doładowanie nie wyrwało gumy z łącznika.
Opublikowano
rurka wstawiona :cool2: dwa zaciski na kluczyk takie do węży ciśnieniowych 50 mm rurka 35 mm nie powinno nic tego wyrwać jeszcze raz dzięki za pomoc dziś auto testowałem :cool2: