Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moją BMW X3 2.0d 2006r przebieg ok 200 tyś

Auto odpala normalnie ale po 4-5 sekundach zaczyna falować na obrotach, bez względu na temperature silnika.

Po dodaniu gazu na biegu jałowym i przytrzymaniu auto także faluje, po odpuszczeniu znowu 4-5 sekund jest ok i po chwili falują.

Auto jeździ normalnie moc jest ok na ciepłym silniku pojawia sie biały dym głównie po dodaniu gazu i strasznie smierdzi z wydechu jakby spalinami moze troche ropą, az szczypie w oczy dotego wydaje mi sie, że spaliny wydostające sie z wydechu są strasznie gorące.

Szukałem na forum ale takich samych objawów nie znalazłem niestety w takim silniku,

co to może być od czego zacząć poszukiwania?

Dzisiaj zaobserwowałem, ze falowanie występuje do 2500 obrotów powyzej jest ok. Przy tych 2.5 jakby na chwile sie zawieszał i później sie wkrecał bez problemu

Opublikowano

Błędy świeć żarowych na 1,2 i 3 cylindrze oraz sonda lambda.

co dziwne auto odpala bez najmniejszych problemów.

Na pierwszy ogień idzie sonda zobaczymy co sie bedzie działo.

Opublikowano

Swiece pewnie do wymiany ew. sterownik świec ( ale tutaj chyba 4 powinny być błędy na nie 3 )

A jak wykasujesz błąd sondy to dalej się pojawia??

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
No to pewnie sama sonda do wymiany.U mnie też czasami ten błąd wyskakuje ale raz na pół roku.Kasuje i jest spokój ale falowania obrotów nie zauważyłem
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sonda wymieniona spadło zużycie paliwa bo wczesniej komputer pokazywał w granicach 13l. ale obroty dalej falowały po wymianie świec tez zadnej poprawy

A przyczyną był zawór regulacji ciśnienia paliwa po jego wymianie auto pracuje idelanie.

• 7 lat później...
Opublikowano

Mam dokładnie takie same objawy. Falowanie gryząco i smierdząco dymi oraz rura jest gorąca. Do tego na niskich biegach przy przyspieszaniu czuję pulsowanie. Przy szybszej jeździe już nie.

Czy to ten czujnik ciśnienia czy coś jeszcze może być.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, przede wszystkim konkretna diagnostyka i zajrzeć trzeba przede wszystkim w parametry dotyczące ciśnienia paliwa. Jeśli masz wahania o 100bar to już będzie to bardzo zauważalne na pracy silnika. Od tego bym zaczął. Jeśli tak właśnie jest to najprawdopodobniej winowajcą jest regulator ciśnienia CR, ale to znów diagnostyka...