Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem tu nowy i mam dylemat tego typu. Zostałem posiadaczem BMW E39 525 tds, chcę wymienić olej i w komorze silnika zauważyłem kartkę na której widnieje że olej wlany do silnika to Mobil 1 15w40 czy to mineralny???????? i chciałbym wymienić na pół syntetyczny Castrol 10W40 ale nie mam pewności czy mogę przejść z mineralnego na pół syntetyk,to bezpiecznie dla silnika???? Przebieg auta to 181 tyś, auto nie bierze oleju nie kopci i nie dymi. Czekam na szybką odpowiedź i pozdrawiam.
Opublikowano
tematów dotyczące olejów masz od groma. Nie trzeba zakładać nowego. Mobil 1 to pełen syntetyk. Ty masz mobila 15w40 mineralny. Ja bym sobie castrola odpuścił a kupił motula 10w40 a wcześniej zrobił płukankę.
Opublikowano
Tak tematów jest od groma, tyko siedze drugą noc i nic nie znalazłem na temat zejścia z oleju mineralnego na pół syntetyk, pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze, to szybko dodaj w temacie takie coś:"e39", bo temat będzie zamknięty. Po drugie zmieniaj śmiało na pół syntetyk, a nawet na fulla, bez problemu, ale wybierz coś bardzo dobrego, wszystkie oleje typu castrol, mobil, shell czy lotos to jeden grom, bo jeśli Twoje 14-letnie BMW ma 181tys km, to ja jestem ksiądz natanek :mad2: Masz pewnie jak większość z pół miliona kolometrów, więc lej coś dobrego.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Na górze masz podpięty temat o olejach i tam powinieneś pisać o problemie.

Jakiś desperat wlał do tego silnika olej mineralny,pytanie tylko czy był nie świadomy czy może chciał coś ,,naprawić".Tak czy inaczej ja wlałbym normalnie 10W40 bez płukanki i wymienił po 5tyś.km.od razu fula bym nie lał.Ten silnik może nie ma 500tś.ale 300 raczej na pewno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.