Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wymienilem olej ,do mojego silnika wchodzi 6.5l zalałem 6l , Pomyślałem że doleje do poziomu jak przyjade do domu, po przyjechaniu ok 15km(dom) i odczekaniu ok 30 min sprawdzam poziom oleju a tu 3milmetry ponad max. Nie wiem czym to morze byc spowodowane?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może banalne, ale auto stało w poziomie? Może 30 min to trochę za mało :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

wytrzyj bagnet i włóż jeszcze raz :cool2:

czesto tak jest ze po nocy sprawdzam stan oleju a tam dużo ponad max... wycieram bagnet sprawdzam jeszcze raz i jest ok :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O to autora nie podejrzewam, że tylko wyjął i sprawdził :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki maniek. Sprawdzałem na równej wylewce i auto stało całą noc i dziś rano to samo , gróbo ponad stan i nawet czynnośc powtórzona dwa razy.
Opublikowano

A do mojego wchodzi 6,2 litra, przy wymianie wlałem dokładnie 6 litrów....i też mam 3 mm ponad stan.

Przejechalem tak 1000 km i szczerze mowiąc bardziej mnie to cieszy niż martwi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może w silniku zostało sporo starego oleju i dlatego po wlaniu 6 L. jest ponad stan. Odessij nadmiar oleju bo to nie dobre dla silnika.
Opublikowano

Wjechałem do warsztatu z dobrze rozgrzanym silnikiem, pracownik odkręcił korek i zabrał się za wyjęcie filtra. Wkręcił korek gdy przestało już lecieć dołem.

Gdybym mial 3 litry za dużo to może bym sie przejąl. Sprawna odma da sobie rade z potencjalnie zwiększonym ciśnieniem w skrzyni korbowej.

Jedyne co mnie zdziwiło to to, że po uruchomieniu silnika z nowym olejem czerwona kontrolka zgasła natychmiast....wydawało mi się, że chwilę powinna się świecić.

Opublikowano
Ostatnio zmieniałem olej - zakręciłem korek spustowy chyba po 20 min :) - przy 1 odpaleniu po wymianie kontrolka olejowa też zgasła od razu, jakby olej nie był wcale zlewany...