Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie - 3mm na IS/ET różnicy CI nie zrobi, szczególnie przy tej szerokości felgi :wink: Mam właśnie u siebie 7x16" IS34 i na luzie można koła wypchnąć o jakieś 10-15mm na zewnątrz.

Co do czujników, to niestety nie doradzę, bo sam się zastanawiam, czy jak będę ściągał swoje zużyte ROF'y, to mogę przełożyć na nowe 17" kola, czy to dziadostwo też trzeba kupować od nowa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak jest z czujnikiem ciśnienia ?

Nie masz czujnika ciśnienia, chyba że posiadasz wersję z USA.

Opublikowano
No właśnie to jak to jest dokładnie z kontrolą ciśnienia w ogumieniu - w kołach, czy gdzieś są jakieś czujniki - co to dokładnie jest i co niby mierzy? To dziadostwo się przekłada, czy co się z tym robi podczas zmiany kółek? :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie to jak to jest dokładnie z kontrolą ciśnienia w ogumieniu - w kołach, czy gdzieś są jakieś czujniki - co to dokładnie jest i co niby mierzy? To dziadostwo się przekłada, czy co się z tym robi podczas zmiany kółek? :roll:

Czujniki ABS zliczają ilość obrotową kół i na tej podstawie komputer będzie wiedział o spadku ciśnienia w oponie.

Opublikowano

spadek cisnienia w kołach monitorowany jest na podstawie srednicy koła. W przypadku braku powietrza zmniejsza się średnica i czujnik pokazuje brak ciśnienia, niestety nie pokazuje w którym. Po każdym dopompowaniu czy zmianie kół powinno się zresetować ustawienia.

Pozdrawiam

Opublikowano
Więc jak rozumiem, nie ma żadnych czujników, które powinienem dokupić, wymieniając koła z 16" ROF na 17" zwykłe na wiosnę? Czujniki ABS pozostają te same co w starych? Zmieniam kola, resetuję ustawienia i to wszystko?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Więc jak rozumiem, nie ma żadnych czujników, które powinienem dokupić, wymieniając koła z 16" ROF na 17" zwykłe na wiosnę? Czujniki ABS pozostają te same co w starych? Zmieniam kola, resetuję ustawienia i to wszystko?

Dokładnie tak.

Opublikowano

Mam zapytanie do posiadaczy obręczy aluminiowych double spoke, klasyczne 16".

Chodzi o to, że nie zastanawiając się, kupiłem stojak na koła do garażu na zimę, jednak ten stojak wymaga otworu w centrum obręczy, a te u mnie są zaślepione plastikową nakładką z logo BMW.

Czy tę zaślepkę da się jakoś bezboleśnie zdejmować i zakładać, tak by jej nie popsuć?

:roll: