Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam nurtuje mnie takia sprawa jak to jest z podatkiem kupujac auto za granica przykladowo na mobile.de jest 101 821 PLN (Brutto) 85 564 PLN (Netto) 24 900 EUR (Brutto) 20 924 EUR (Netto) 19,00% VAT i teraz tak z faktura jak mam auto kupione tam to w polsce nie place vatu tylkopobbieram zaswiadczenie o zwolnieniu z vatu polskiego .a co jesli sprzedajacy sprzeda mi w cenie netto to w polsce place 23 vatu ?analizujac wychodzi na to ze lepiej tam zaplacic 19 vat niz tu 23 ?czy cos zle mysle czy wogole sie nie placi tego bo pobiera sie wat 24 i nie wazne czy na fakture czy na umowe byl zakup jak to jest ?
Opublikowano
zależy czy auto kupujesz na firmę czy prywatnie ... na firmę płacisz netto i w Polsce dopłacasz Vat , jak prywatnie to płacisz Vat niemiecki , a w Polsce dostajesz zaświadczenie o zwolnieniu z podatku Vat które kosztuje coś koło 160 pln... Możesz też kupić w cenie netto , wyrzucić fakturę i podrobić umowę prywatną i wtedy nie płacisz ani Vatu niemieckiego , ani Polskiego ... jak lubisz adrenalinę to możesz próbować ...
Kamil
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jak auto jest od prywatnego to nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musi być od prywatnego. Może być od firmy ale ta firma kupiła od prywatnego. :) Wtedy też VAT niemiecki zawarty jest w cenie i w Polsce VATu nie płaci się.
Opublikowano
a skad w polsce wiedza jak kupilem sprawdzaja to ?jak na przyklad kupilbym w netto cenie i przywiozl do polski umowe sama bez faktury ?:>
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każdy zakup wewnątrzwspólnotowy musi być rejestrowany. Musisz mieć NIP unijny żeby Ci szwabek sprzedał w netto. Zostawiasz ksero dowodu, podpisujesz odpowiednie dokumenty deklarujące wywóz itd. Teoretycznie wszystko jest do wykrycia. Praktyka okazuje się różna.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Znam kogoś kto dopłacił VAT do US :)
Opublikowano
a skad w polsce wiedza jak kupilem sprawdzaja to ?jak na przyklad kupilbym w netto cenie i przywiozl do polski umowe sama bez faktury ?:>

Aby kupić w cenie netto w DE, to tak jak ktoś wcześniej napisał musisz do sprzedawcy przyjechać z kompletem dokumentów (nip ue, regon, wpis), pieczątką i dowodem osobistym.

Jako że od kilku lat jest sporo nadużyć w tym temacie, to sprzedawca MA OBOWIĄZEK Ciebie sprawdzić, więc będzie sprawdzał - jest infolinia podatkowa w DE (nawet online), gdzie po podaniu

NIP i nazwy firmy sprawdzają czy dany podmiot istnieje.

Spotkałem sie już sytuacjami gdy sprzedawca odmawia wystawienia faktury Netto, bo się boi, że go oszukasz. SPotkałem się również, że niemcy wymagali wszystkich dokumentów przetłumaczonych i

kazali przedstawić zaświadczenie ze skarbówki, że płacisz podatki... Wszystko kwestia czy sprzedawca Ci zaufa, czy też nie.

Urzędy sprawdzają i dość często krzyżują faktury. Co pewien czas Skarbówka dostaje elektronicznie listę aut, które zostały sprzedane polskim podmiotom i ktoś to niby sprawdza.

Tak czy siak to i tak warto chyba tam zapłacić Vat choćby ze względu na 4% różnicy w samym Vacie...

Aha. Pamiętaj, że jak kupisz tam Netto to jedziesz do celnego, płacisz akcyzę i potem Vat płacisz od >>>zakupu Netto + akcyza<<<. Tak, tak płacisz Vat od samochodu, i vat od zapłaconej akcyzy. :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak kupi w kwocie brutto auto czyli z zapłaconym VATem w Niemczech to też płaci od tego VATu akcyzę więc wielkiej różnicy nie ma, aczkolwiek jak to jest akcyza 18,6% to już troszkę jest bo jednak VATu jest 4% więcej. W praktyce w sumie i tak najczęściej podstawa rachunkowa jest niższa niż wyliczenia celników z książki więc nie ma to wielkiego znaczenia.

Są w Niemczech sprzedawcy, którzy w ogóle nie chcą sprzedawać netto i koniec, nie ma dyskusji. Boją się oszustów zza wschodniej granicy po prostu. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba nie czytałeś uważnie co piszemy w tym temacie? Jak VAT jest zawarty w cenie czyli nie jest wyszczególniony, nie jest do zwrotu, zwał jak zwał, to płacisz cenę w Niemczech taką jaka jest i na tym się kończy. W Polsce płaci się VAT tylko w przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego czyli zakupu w cenie netto w innym kraju EU.
Opublikowano
Jak kupi w kwocie brutto auto czyli z zapłaconym VATem w Niemczech to też płaci od tego VATu akcyzę więc wielkiej różnicy nie ma, aczkolwiek jak to jest akcyza 18,6% to już troszkę jest bo jednak VATu jest 4% więcej. W praktyce w sumie i tak najczęściej podstawa rachunkowa jest niższa niż wyliczenia celników z książki więc nie ma to wielkiego znaczenia.

Mi się też często myli. Płaci się vat od akcyzy a nie akcyzę od vatu.

Tak czy inaczej to lepiej tam zapłacić brutto i nie bawić się w vat. Dlatego też większość importerów sprzedaje na vat-marża.

A ogarniałeś temat płacenia Vatu i dochodówki od akcyzy? Moja księgowa parę lat temu próbowała przeprowadzić wojnę z USem na temat płacenia podatku od podatku ale poległa, choć nawet

Janusza Weissa z RadioZet poinformowała :)

Są w Niemczech sprzedawcy, którzy w ogóle nie chcą sprzedawać netto i koniec, nie ma dyskusji. Boją się oszustów zza wschodniej granicy po prostu. :)

TU chyba nawet nie chodzi tylko o wschodnią granicę, bo z tego co czytuję w prasie niemieckiej to z tego żyje światek przestępczy we Włoszech, Albanii czy nawet w Hiszpanii.

Opublikowano
a jak jest w przypadku takim gdy na mobilu jest poddane ogloszenie takie ze nie pisze netto i brutto tylko sama cena i vat nie podlega zwrotowi oto przykladowe ogloszenie http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogloszenia/bmw-x5-4-8i-max-voll-sportpaket-head-up-21-zoll-erlenbach-main/165565756.html?useCase=SearchSession&__lp=6&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=3500&makeModelVariant1.modelId=49&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&fuels=PETROL&ambitCountry=DE&siteId=POLAND&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=125000&crossBorderSearchEnabled=true&minConstructionYear=2007&maxConstructionYear=2009&lang=pl&pageNumber=1

w takim wypadku jak w tym ogloszeniu placi sie vat vv polsce ?

To jest odpowiednik polskiej Faktury Vat-Marża, czyli faktury z komisu/autohandlu bez uwzględnionego Vatu-są - to faktury na auta pochodzące z rąk prywatnych.

W Polsce na fakturze musi być uwzględniony napis "vat marża", a w niemczech podany "Paragraf 25" niemieckiej ustawy podatkowej... Resztę słusznie dopisał mmw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi się też często myli. Płaci się vat od akcyzy a nie akcyzę od vatu.

Tak czy inaczej to lepiej tam zapłacić brutto i nie bawić się w vat. Dlatego też większość importerów sprzedaje na vat-marża.

A ogarniałeś temat płacenia Vatu i dochodówki od akcyzy? Moja księgowa parę lat temu próbowała przeprowadzić wojnę z USem na temat płacenia podatku od podatku ale poległa, choć nawet

Janusza Weissa z RadioZet poinformowała :)

TU chyba nawet nie chodzi tylko o wschodnią granicę, bo z tego co czytuję w prasie niemieckiej to z tego żyje światek przestępczy we Włoszech, Albanii czy nawet w Hiszpanii.

Mnożenie jest naprzemienne więc nie ma znaczenia czy płacisz VAT od akcyzy czy akcyzę od VATu, da Ci to tę samą kwotę sumarycznie.

Jeżeli źródłem zakupu jest firma leasingowa to niestety nie masz wyjścia i musisz płacić VAT w Polsce, bo wszystko idzie w netto. Nie przeskoczy się tego chyba że na firmę słupa kupujesz. :)

Nie rozumiem o czym piszesz z tym dochodowym i VATem od akcyzy. Przecież akcyza wchodzi w wartość auta więc nie ma to znaczenia. Płacisz dochodowy i VAT od zysku a nie akcyzy, nawet powiem więcej, jak jej nie zaksięgujesz to dla Ciebie jest to strata bo płacisz podatki od kwoty której nie zarobiłeś. Chyba, że nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Opublikowano

Właśnie o tym mówiłem.

Akcyza nie wchodzi w wartość auta i sporo importerów o tym nie wie, a urzędy też potrafią mieszać petentom.

Dla przykładu kupiłeś auto:

100000 - tyle kosztował zakup,

18600 - zapłaciłeś akcyzy

160 - zwolnienie z vatu

256 - rejestracja

100 - tłumaczenia

100 - przegląd.

Razem 119216.

Tyle kosztowało Cię auto. Jeżeli sprzedaż za powiedzmy 125000, to Twoim "zyskiem" jest 25000 (125000 sprzedane - 100000 kupione),a nie 125000-119216!

Oczywiście wszystko wrzucisz sobie w koszta ale i tak od 25000 płacisz Vat.

Według mnie to jedna z najbardziej idiotycznych ustaw w Polsce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ale przecież ten VAT który zapłaciłeś aby zarejestrować samochód składając deklarację VAT-23 (w przeciwnym razie nie musisz go płacić, czyli gdy auto odsprzedajesz dalej przed pierwszą rejestracją) księgowo Ci się odlicza czyli potem jak sprzedasz auto, to nadpłacona różnica zostaje Ci w kieszeni. Fakt, że jest dziadostwem, że blokujesz sobie dużo pieniędzy na jakiś czas, ale suma sumarum wszystko się zgadza po sprzedaży, bo płacisz VAT tylko od zysku.