Skocz do zawartości

E46 3xx Czy wymieniać takie opony ?

MarekBMW

Rekomendowane odpowiedzi

Na zdjęciu jedna z moich oponek,

Opony Nokian kupiłem 4 lata temu (4 sezony)

Oponki letnie 205/50/17 założone na feldze 8"R17

Wcześniej były opony 225, ale jazda była dramatyczna, więc zmieniłem na wąskie gumy, jeździ się super, ale oponka 205 na 8calach troszkę za pewne się męczy.

I teraz zastanawiam się czy to nie od szerokiej felgi ?

Ale wizualnie to prawie w ogóle nie widać aby była coś bardzo naciągnięta.

Podstawowe pytanie, czy takie opony przy codziennej jeździe stwarzają jakieś zagrożenie ?

Czy takie pęknięcie wierzchniej warstwy gumy może być niebezpiecznie ?

Nie chciał bym jeszcze wymieniać bo opony mają prawie 6mm bieżnika, mam je od nowości (4szt. są identycznie popękane)

http://www.aaxis.pl/opona.jpg

Witam,

Jeśli opony kupiłeś jako nowe to sprawdź czy kupiłeś je nowe czy zleżałe (czy data produkcji nie jest zbyt stara w porównaniu z datą zakupu), bo szczerze przyznam, że guma zestarzała się okropnie. Tego typu spękania nie są oznaką uszkodzeń lecz właśnie starości...

Moj tato mial podobny problem przednie zimowe opony mial chyba ze 6lat,w taki sam sposob sie one poprostu zestarzaly,przemienil je na tyl,pojezdzil nimi jeszcze ale guz wyszedl jednej i juz zmienil.Ja osobiscie nie chcial bym jezdzic na takich bal bym sie o wystrzal.Ale szacun nie tyrasz swojej pieknej hehe :)

• Zasłużeni forumowicze
Podaj nr DOT tych opon.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opony mają Dot z 04 roku, były kupione za kwotę 1400zł

Uważam że to i tak sporo kasy, szkoda ich po 4 sezonach,

Przejechałem może na nich 30tys km

hmmm, muszą jeszcze posłużyć

a nowe to oczywiście Continentalki, ale 2300zł trzeba dać, bo z całą pewnością kupię ze świeżą datą produkcji :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opony mają Dot z 04 roku, były kupione za kwotę 1400zł

Stare, jak na opony, przecież to 8 lat. :!:

Uważam że to i tak sporo kasy, szkoda ich po 4 sezonach,

CZTERY LATA TEMU TO ONE MIAŁY JUŻ CZTERY LATA :duh: Czegoś Ty oczekiwał po leżakach, że pojeździsz 10 lat na nich nawet jak robisz ~8kkm/rok? :lol:

Przejechałem może na nich 30tys km

Guma się starzeje, obojętnie czy się na niej jeździ czy stoi, czasami nawet gorzej jak stoi niż jeździ.

No lepiej nie ryzykować. Znajomemu właśnie strzeliła taka piękna guma z 2003r. Na szczęście przy małej prędkości, ale dzień wcześniej jechał po autostradzie ~190km/h. Miała jeszcze z 5-6mm bieżnika i wyglądała identycznie jak twoja :). Poprostu guma się jakoś rozwartwiła podczas jazdy i strzelił bok opony.

Rozumiem jeszcze taką oponę w jakimś matizie na miasto, gdzie nie rozpędzamy się szybciej niż 60km/h.

Za pęknięcie opony odpowiedzialne są uszkodzone druty w opasaniu opony. Takie uszkodzenia powstają przy waleniu w dziury i krawężniki. Ta opona ze zdjęcia może być bezpieczniejsza niż ta eksploatowana na wysokich krawężnikach....więc bez paniki. To są dobre opony.

• Zasłużeni forumowicze
To są dobre opony.

Wino za 10 zł też jest podobno dobre, a te opony wizualnie są gorsze od moich 10 letnich zimówek jeszcze od E36. :duh: A potem się ludzie dziwią, że przy tylnym napędzie zwiedzają rowy. Już sam bieżnik na tej oponie dla tego rozmiaru jest ledwo dostateczny, pomijam fakt, że opona ma 8 lat i na wodzie będzie jak materac, nie mówiąc o tym jak temperatura spadnie w okolice nastu stopni i stara guma zrobi się plastikowa.

To są dobre opony.

Wino za 10 zł też jest podobno dobre, a te opony wizualnie są gorsze od moich 10 letnich zimówek jeszcze od E36. :duh: A potem się ludzie dziwią, że przy tylnym napędzie zwiedzają rowy. Już sam bieżnik na tej oponie dla tego rozmiaru jest ledwo dostateczny, pomijam fakt, że opona ma 8 lat i na wodzie będzie jak materac, nie mówiąc o tym jak temperatura spadnie w okolice nastu stopni i stara guma zrobi się plastikowa.

Jeśli twierdzisz że wino za 10zl nie może być dobre....to nie znasz się na winach.

To że opona wizualnie jest "brzydka' nie znaczy że nadaje się na śmietnik. Widziałem chińską oponę, nową której kształt kola był obcy....ale guma cud miod

• Zasłużeni forumowicze
To są dobre opony.

Jeśli twierdzisz że wino za 10zl nie może być dobre....to nie znasz się na winach.

Nie znam się więc sprecyzuję, "wino marki wino, rocznik obecny w cenie 10zł/butelka" - przysmak wózkowych pod biedronką.

To że opona wizualnie jest "brzydka' nie znaczy że nadaje się na śmietnik. Widziałem chińską oponę, nową której kształt kola był obcy....ale guma cud miod

Ale my nie rozmawiamy o tym co kto widział, miał czy słyszał tylko o tym co widać na zdjęciu. Ta jest opona STARA, w połączeniu z kiepskim bieżnikiem i jej stanem wizualnym efekty mogą nieciekawe dla kierującego. W całej tej sytuacji jego zdziwienie jest już tylko dodatkiem rozweselającym. Opona 5-6 letnia na mokrym asfalcie zachowuje się jak plastik, jak pada mocno deszcz praktycznie jej zachowanie jest nieprzewidywalne. W tym przypadku wystrzał jest rzeczą którą bym się najmniej przejmował.

Dla mnie właściciel może jeździć nawet na wężu ogrodowym, jego sprawa, jego zdrowie. Ale to kolejny przykład na "gospodarskie podejście do tematu eksploatacja samochodu". Pytał o opinie to ją dostał. Mogę jeszcze dodać, że zakup 4 opon, 4-letnich za taką kasę to :duh: ale co to zmieni w obecnej sytuacji.

• 3 tygodnie później...
Zakładaj na tył i je styraj przynajmniej Ci żal nie będzie z 6mm bieżnikiem opon wywalać . Jak szkoda Ci auta ,to za darmo je przyjmę i ja je wykończę (ja do gumolepa na wiosnę na slickach przyjechałem i bez żalu wymieniłem ). :norty:
BMW E46 320i

• 1 rok później...

Witam podłącze się do tematu jako,że przez naprawę auta nie mogłem ruszyć autem nigdzie to stało około 2mc bez ruchu na płytach chodnikowych(koła co tydzień na lewarku podnosiłem by trochę ''ulżyć oponom'' i auto stało dużo na słońcu i tak z ciekawości jakoś przyjżałem się oponom i przednie w koło są popękane takie mikro pękniecia w koło

a druga sprawa po podniesieniu auta na lewarku opona nie ma żadnego wybulenia.Natomiast po opuszczeniu robi się taki flaczek z boku(mimo nabicia np 2.5 bar)

Na razie $$ nie pozwala na to... zresztą to padziernika się objezdzi potem zimówki a na wiosnę kupie 2 jakieś dobre

spytam i prosze o odpowiedz jutro kupię coś do opon jakieś czernidło czy coś w tym stylu,żeby chodz deko je zabezpieczyć i tu pytanie od strony zewnętrznej wiem,że tylko w koło można popiskać(NIE PO BIEŻNIKU!) ale chodzi o to czy od strony wewnętrznej też można???bo tam też mam mikro pęknięcia

Prosze o odpowiedz

oczywiscie ze mozna od srodka psiknąc jak masz ochotę sciagać koło albo wczołgiwać sie pod auto ;p na stronę zewnętrzną stosuje regularnie czernidło do opon (raz na 2-3 tygodnie psikne) i u mnie oprócz efektu wizualnego nie widze pęknięć i innych niepokojących zjawisk wiec chyba działa to też zabezpieczając opony....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

puzonn dzięki za odpowiedz

kurcze chyba to zrobiło się przez to,ze auto stało ciągle na słońcu dziwne tylko,że dwie przednie a dwie tylne nie to jest dziwne.Często jak podnosiłem koło na podnośniku to wodą polewałem i przekręcałem i może jak było nagrzane i poszła woda i popękało

kolego puzonn mam pytanie a dla czego jak koło jest podniesione nie ma wybulenia a po postawieniu na ziemi robi się?

kolego puzonn mam pytanie a dla czego jak koło jest podniesione nie ma wybulenia a po postawieniu na ziemi robi się?
pewnie dlatego ze w powietrzu na koło nie działa siła nacisku, na ziemi przenosi ciężar auta względem ziemi to i na opone działa inna siła ;)

wodą polewałeś w jakim celu ?

kto wie czy jak na rozgrzana gume lałes wode to nie działało to negatywnie :norty:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg