Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dwie panewki się wytarły poza tym brak uszkodzeń, w całej Polsce nikt nie ma takiego wału... nowy 3700
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
może ktos potwierdzić czy M57 ma kuty wał korbowy?

Jest wykonany ze stali c38 mod.

Niestety większość informacji w googlach jest po szwabsku o tym gatunku.

Opublikowano
Ogólnie dwu litrowe diesle BMW mają ten problem, problemem jest koło zamachowe. Czekam na telefon z Frankfurtu ile kosztować bedzie wał bo w Polsce nie idzie dostać.
Opublikowano
Tez chcialem zrobi sobie chipa ale po tym zdjeciu walu chyba zrezygnuje.

Zobaczysz jak ci się dwumas zepsuje od 318d E46 nie pasują niestety. Po numerze vin okazał się całkiem inny dopiero od E90 podpasował. W serwisie rozłożyli ręce mówili, że jeszcze czegoś takiego to nie widzieli.

Opublikowano
niestety chyba tylko turbo. Dwumas który powinien teorytycznie pasować miał 4 ząbki nieco wyżej rozmieszczone, od 136ps wogóle było inne, dopiero ręcznie szukaliśmy to spasowało od e90, a sprzęgło znowu normalnie od E46 318d
Opublikowano
waco, a powiedz gdzie robiłeś program (jeżeli to nie tajemnica), jaki miałeś przebieg przed zrobieniem programu i jaki teraz jak kleknął wał ?
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
waco, a powiedz gdzie robiłeś program (jeżeli to nie tajemnica), jaki miałeś przebieg przed zrobieniem programu i jaki teraz jak kleknął wał ?

Za Pleszewem woj. wielkopolskie dokładnie w dobrej nadziei. Miałem 171tys klękło przy prawie 173tys.

Opublikowano
Waco 136km ma inne turbo niz 318d po lifcie.

Czyli też mnie wprowadzili w błąd bo każdy mówi, że te same i z tąd mają seryjnie 120km a nie jak podaje producent 116km

Opublikowano

Wal do E90 ma mniej przeciwwag oraz sa o innym ksztalcie, beda one obcieraly o korby ktore sa rowne a nie sciete jak e90.Malo tego jest tam zebatka napedu pompy oleju.

Pozatym jak zalozysz taki wal po zerwaniu bez uprzedniego palowania podpor wal sie zatrze lub peknie.ciekawi mnie tez czy nie rozeszedl sie na podporach.

Opublikowano
arkadius_k aż nie mogę uwierzyć że TY masz problemy natury stricte mechanicznej ze swoim 320d :wink:

Na ten moment to juz nie wiem czy mechanicznej czy elektrycznej . Jedna nie chce dzialac bez drugiego.

Opublikowano
może ktos potwierdzić czy M57 ma kuty wał korbowy?

A jest możliwa jakaś inna opcja?

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

Teraz wszystkie wały są kute. Ale nie jest to naparzanie młotem a raczej jedno dwa formowania prasą i już taki wał nazywa sie kutym.

To nie wał od pf126 gdzie wały były odlewane - a te też lubialy pękać

Opublikowano
Teraz tylko czekać, aż ktoś z M57 napisze o tym to już całkowicie stracę wiarę w te silniki.?

jestem w stanie się założyć, że tak się nie stanie... a w ogóle to wypluj te słowa :P

Opublikowano
Wału do mojego modelu w Polsce nie ma, jedynie od producenta w Monachium z 3700zł. Więc dziś jadę po nowy silnik.
Opublikowano
jceel naturalnie nie chciałbym usłyszeć o takim przypadku, bo sam planuję przesiadkę na M57 lub M57N lub po prostu SWAP jak to zapoczątkował Kolega chudy przeszczepiając motor z E39.
Opublikowano
Mam pytanie czy po zmianie silnika pozostanie mi moc 154km czy oryginalnie 116km?
Opublikowano
dziś jadę po nowy silnik

czekaj... nowy NOWY?? czy nowy, że SPRAWNY??

Nowy sprawny :D