Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam kolejny problem z autem :( Mianowicie w silniku słychać głośne chrobotanie jakby coś się ocierało o siebie. Na wolnych obrotach to nie występuje natomiast po dodaniu lekko gazu, już słychać odgłosy wydobywające się z pod silnika. Dodam, że w czasie odpalania i na wysokich obrotach drży sprzęgło. W zeszły czwartek odebrałem auto z warsztatu, iż mechanik stwierdził, że to wina dwumasy i sprzęgła. Wydałem na wszystko 2800 a problem nadal występuje. Już brak mi sił pomóżcie! Poniżej załączam nagrany prze zemnie film:

Edytowane przez waco_o2
Spolszczenie CCC na PW ;)
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A zawór EGR może mieć coś wspolnego z turbo? Już raz go czyściłem..
Opublikowano
Silnik chodzi coraz głośniej! Jestem bezradny :evil: ciekawe kiedy stanie na drodze. Zaden mechanik nie potrafi znaleźć przyczyny byłem już u pięciu. Podejrzenia tym razem padły na koło pasowe.
Opublikowano
Może koło pasowe.. Typowałbym rozrząd-wyciągniete łańcuchy.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Z tego co wiem to łańcuch powinien wytrzymać do 500tys km. Ja jestem przekonany w 100%, że ma 172tys.
Opublikowano
trzeba sprawdzić stan rozrządu (napinacz oraz łańcuch) może pompa wody takie dzwięki wydaje?? fakt faktem troche głoszno klekocze i jak kolega sugeruje mogą to być hydrauliczne popychacze zaworowe :(
Opublikowano
Z tego co wiem to łańcuch powinien wytrzymać do 500tys km

He he,takie były zamiary konstruktorów. W tym przypadku teoria swoje i praktyka swoje-nie wierz za bardzo w te 500tys.km.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Do mechanika jade dopiero w następnym tygodniu. Dziś wróciłem od teściów i co jakiś czas zapalało mi się ładowanie nawet po 15min (akumulator). Czy jest możliwość, żeby alternator wydawał takie stuki? Czy po prostu i on też ma zamiar się skończyć?
Opublikowano
Już, wiem co się stało ukręcił się wał :duh:
Opublikowano

Czyli kolejny egzemplarz do kolekcji... były już M47 2,0; M47N 2,0; M47 1,8 i teraz M47N 1,8. Czyli wszystkie wysokoprężne doładowane czterocylindrówki od BMW są podatne na tą usterkę. Teraz tylko czekać, aż ktoś z M57 napisze o tym to już całkowicie stracę wiarę w te silniki.

Przykro czytać takie wpisy... współczuję Kolego. Naprawiasz ten silnik, czy kupujesz nowy, tj używany sprawny??

Opublikowano
Naprawiam silnik, ale już sam nie wiem co robić z autem...
Opublikowano
Pytanie z ciekawości : czy chip może być przyczyną ukręcenia wału ?

Mechanik tak twierdzi

Opublikowano

Ja bym na początku chciał zobaczyć (oczywiście jeśli to będzie możliwe) efekty awarii, tj który element, w którym miejscu itd itp. Dopiero po tym można dojść do prawdopodobnej diagnozy. Wydaje mi się, że wirus nie ma aż takiego wpływu zakładając, że auto przed modyfikacją było w pełni sprawne. Moje 320d (M47) już wyjeździło setki kilometrów na max modzie od BAGORA i żadnych niepokojących objawów jak do tej pory nie ma.

@ Waco jeśli będziesz miał możliwość to cpyknij kilka fotek uszkodzeń i podeślij do wątku.

Opublikowano

na pewno może być jednym z czynników wpływających na tą usterkę. Bądź co bądź przez chipa na wał pada większy nacisk (przyłożenie mocy) którego konstruktorzy w teorii nie przewidywali (na pewno zakładali większy ale nie koniecznie na tyle)

Edit:

Na pewno chip nie będzie głównym czynnikiem o ile wykonano go w ramach zdrowego rozsądku.

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
Auto zaczynają robić we wtorek, trochę na tej awarii km zrobiłem więc zobaczymy czy się blok silnika nie uszkodził...Denerwuje mnie jedynie fakt, że zrobiłem dwumas i sprzęgło choć stare jest dobre :duh: i 2800 poszło w błoto teraz tylko czekam ile wyniesie mnie ta naprawa...
Opublikowano
Mam pytanie czy w e90 problem z pękającym wałem został rozwiązany chodzi mi o pierwsze modele 320d
Opublikowano
w dziale e90 tez ktoś o tym pisał, że mu wał strzelił, więc zapewne nie.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Witam Panowie mam wielki problem nigdzie nie mogę dostać wału do mojego modelu silnika :mad2: przeszukaliśmy całe Allegro i zero :duh: Jak by ktoś miał namiary to proszę o pomoc!!
Opublikowano
http://iv.pl/images/90241977318533244832.jpg