Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ile mniej więcej będzie kosztowała wymiana końcówki drążka u mechanika? mam na mysli sama robocizne, części już mam, z góry dzięki, pozdro :)
Opublikowano
Jedź do mechanika, który posiada sprzęt do geometrii, bo i tak trzeba ją ustawić. Jak skasuje cie za wszystko 110zl to nie przepłacisz.
Opublikowano
Witam, ile mniej więcej będzie kosztowała wymiana końcówki drążka u mechanika? mam na mysli sama robocizne, części już mam, z góry dzięki, pozdro :)

wymień sam - banalna sprawa

tylko przy wykręcaniu starego policz ile razy pełnych obrotów wykonałeś żeby ją zdemontować i tyle samo obrotów wkręć nową

najwięcej czasu zajmie ci demontaż osłony pod silnikiem pewnie ;p hehe - chociaż bez tego też da się ta operacje wykonać

po wszystkim podjedź na stacje diagnostyczna - zobacz ile ci na płytach pokaże

więc rób jak uważasz...

ja bym wolał zostawić tą 100,- w kieszeni :P

zgadaj się może z kimś z forum z twoich rejonów - może za flaszkę lub parę browarków ci pomoże :)

Pozdr

gg5553463
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Geometria cie chyba jednak nie ominie. Cięzko ustawić tak jak było. U mnie po 60 km wywaliło błąd czujnika skrętu i zniknął dopiero po geometrii, a drążki zostały wkręcone jak było.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oddzielnie, ale tylko przodu to u mnie w mieście kosztuje 50 - 70 zł. Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej i czy to duzo:)
Opublikowano
ok a te ustawienie zbieżności jest płatne oddzielnie, czy na przeglądzie powinien to zrobic?

ja ustawiałem na stacji w tamtym tyg

czteropak lecha mnie to kosztowało - i 10 minut roboty :)

gg5553463
Opublikowano
byłem dzisiaj ponownie u mechanika, pojechałem z nim na stacje diagnostyczną, ruszałem kierownicą na boki , i słychać było takie "puk" okazuje się że może to byc w listwie czy coś takiego powiedział mechanik, mam nadzieje że to nic poważnego
Opublikowano
ruszałem kierownicą na boki , i słychać było takie "puk" okazuje się że może to byc w listwie czy coś takiego powiedział mechanik

Maglownica w starych autach zawsze stuka na sucho. Najważniejsze żeby nie miała luzu. W E46 często do wymiany są drązki kierownicze (luzy na przegubach kulistych drążka).

Opublikowano

za półtora godziny mam iść do mechanika, twierdzi że może to być jakaś część która ceni się w granicach 1500zł za nową... oby to sie okazała jakaś pierdoła, jak ruszałem na bki to nie tylko stukało, ale jak np. przesunąłem lekko kierownice powiedzmy w lewo o kilka cm, to koła nie reagowały

edit: rozregulowana jest listwa, do wymiany maglownica, koszt używanej na allegro ok. 400zł+jego robocizna 200zł, ale twierdzi że nie jest konieczna naprawa, rok-dwa można na niej pojeździć, tak chyba zrobie, pozdro

Opublikowano
No przecież to jest banał! Rozumiem cały drążek z końcówką to wtedy ustawiać zbieżność, ale przy końcówce?! Ktoś wyżej mądrze radził... policzyć ilość obrotów przy odkręcaniu i tyle samo odliczyć wkręcając nową końcówkę. Zabezpieczyć solidnie pierścień kontrujący i po zawodach.
Opublikowano
No przecież to jest banał! Rozumiem cały drążek z końcówką to wtedy ustawiać zbieżność, ale przy końcówce?! Ktoś wyżej mądrze radził... policzyć ilość obrotów przy odkręcaniu i tyle samo odliczyć wkręcając nową końcówkę. Zabezpieczyć solidnie pierścień kontrujący i po zawodach.

a za oszczędzone 100zł kup dobry bimber i zaproś tych co dobrze radzą na opijanie pomyślnie wykonanej roboty

po co dawać 100 mechanikowi skoro możesz sam to zrobić i w zamian napić się ze znajomymi z forum :) :mrgreen:

Pozdr.

gg5553463
Opublikowano
przeczytajcie mój post wyżej "rozregulowana jest listwa, do wymiany maglownica, koszt używanej na allegro ok. 400zł+jego robocizna 200zł, ale twierdzi że nie jest konieczna naprawa, rok-dwa można na niej pojeździć, tak chyba zrobie, pozdro" końcówki drążków są w dobrym stanie, słowa mechanika
Opublikowano
.... jak ruszałem na bki to nie tylko stukało, ale jak np. przesunąłem lekko kierownice powiedzmy w lewo o kilka cm, to koła nie reagowały
edit: rozregulowana jest listwa, do wymiany maglownica…..ale twierdzi że nie jest konieczna naprawa, rok-dwa można na niej pojeździć

To zmień mechanika bo przy takich luzach jak napisałeś

w lewo o kilka cm, to koła nie reagowały
to auto nie nadaje się do normalnej i bezpiecznej jazdy
Opublikowano
tego mechanika znam bo mam obok niego garaż i codziennie cos robi, wydaje się że ma fach, ja nazbieram kase to wymienie tę maglownice bo faktycznie niezbyt miło prowadzi sie samochód jak jest np. troche dziur+jekki zakręt i niemała prędkość w jednym= mocne i opanowane trzymanie kiery
Opublikowano
to uz dla mnie zbyt zaawansowane, on powiedział że sprawdzi co jest nie tak, i mówi że maglownica, a z tym luzem może nieco przesadziłem, ale nie jest jak powinno
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej,

I jak? zrobiłeś coś z tymi luzami? Ja mam chyba tez luzy na maglu bo czasem lubi sobie szarpnąć i na koleinach lubi sobie uciekać. Czuje tez znacznie bardziej wszelkie dziury, nawet małe kamyczki. Komfort spadł jak nic..Chyba tez się przymierze do nowego magla...