Skocz do zawartości

E46 320d wymiana ogranicznika drzwi kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ogranicznik drzwi kierowcy umarł. Nie ma już charakterystycznego skoku, a drzwi skrzypią jak w Żuku (tylko jak jest upał).

Nowy ogranicznik już zakupiony.

Jak dobrać się do ogranicznika? Prawdopodobnie trzeba zdjąć poduszkę i zdjąć gumę.

Ale co dalej? Nie chcę niepotrzebnie rozkręcać czegoś, co nie będzie mi potrzebne.

Czy należy odkręcić (nie wiem jak to nazwać, ale spróbuję :wink: ) blaszany bok drzwi?

Czy da się dobrać do dziada w inny sposób?

Doszedłem do momentu ze zdjęcia poniżej i się wycofałem.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

http://i50.tinypic.com/1566efs.jpg

http://i47.tinypic.com/f1y6n4.jpg

Opublikowano

najgorsze masz za sobą

jak otworzysz drzwi to najpierw odkręc ogranicznik od słupka, jeżeli nie masz takiego klucza to nasadka ( chyba 10 ) i powinno pójść

nastepnie zdejmij gumowa osłone ogranicznika ( ta na drzwiach) i kluczem torx 30 lub 40 odkręcasz ogranicznik

odchylasz pianke i wyciągasz ogranicznik

składasz w odwrotnej kolejności

Opublikowano
pierwszy klucz (czyli ten co ogranicznik jest przykręcony do słupka) to żeński torx 50 jak dobrze pamietam a nie 10 nasadowa :P albo to drugi na 50 żeńską, w każdym bądz razie jest potrzebna.
Opublikowano
najgorsze masz za sobą

jak otworzysz drzwi to najpierw odkręc ogranicznik od słupka, jeżeli nie masz takiego klucza to nasadka ( chyba 10 ) i powinno pójść

nastepnie zdejmij gumowa osłone ogranicznika ( ta na drzwiach) i kluczem torx 30 lub 40 odkręcasz ogranicznik

odchylasz pianke i wyciągasz ogranicznik

składasz w odwrotnej kolejności

siemka. dzięki za wszystkie opinie.

Ale nie do końca wiem jak wyjąć ten ogranicznik bez rozbebeszania drzwi :mad2:

Wyjmuje się go zapewne od wewnątrz. Czyli muszę odkręcić też tą blachę, co jest pod gumą.

Dobrze kombinuję?

Opublikowano
nieee

wyslalem ci na pw instrukcje z innego forum z fotkami

pozdro

dziękuję. wszystko jasne. :duh:

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
z tego co mi wiadomo to nie wyjmiesz jego jak nie zdejmiesz boczka no ale moze janusz ma racje :P
Opublikowano
Trzeba koniecznie zdejmowac tapicerke żeby to wymienić ? Janusz z tego forum mi mówił, że bez zdejmowania tapicerki się da...

Ten ogranicznik to jedyna rzecz jaka mi sie popsuła przez 5 lat....

Wymieniłem go i nie pamiętam żebym ściągał boczek....jeszcze nigdy nie sciągałem boczków w BMW....

Opublikowano
moze i da sie go tak wyjac nie wnikam... ja zdjalem tak jak zalecano mi i nic nie polamalem na szczescie ;p
Opublikowano
Zajrzałem z ciekawości pod gumową osłonę ogranicznika i nie wiem jak go wyjąc bez ściągania boczka. Wycofuję swoją sugestię, chyba rozbierałem wysoki sądzie, ale nie pamiętam. :)