Skocz do zawartości

Kilka spraw po zakupie 320d.

zabaa1984

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek witam powtórnie ...

Nie wiem czy dobry dział ale mam kilka pyt. Wczoraj zakupiłem e46 2.0 d 136km w kombiaku, i zauwazyłem zę

... brak recznego jak pociagne wajche to leciutko idzie na moje oko to linki ale ile ich jest i jak sie do nich dostac ?

... przy hamowaniu wali kierownica czy przetoczyc tarcze czy nic juz z nich nie bedzie?

... podczas przyspieszania auto ladnie ciagne ale nieraz jest taki przymulenie chwilowe i dalej ciagnie, o co chodzi ?

... boczne szyby przy zamykaniu wolna sie zamykaja i szyba od strony pasazera sie przestawia... ?

Z góry dzięki za info ...

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

a ile L oleju wchodzi do tego silnika i co lac syntetyk czy polsyntetych.... przebieg 210tys ....

Ogólnie to nie wiem co jest teraz wlane i czy lyka olej ale nawet malego dymka nie puszcza... :shock:

A powiedzcie mi jeszcze jak sciagnac boczek z drzwi jak jest w nim poduszka ??

I nie wiem o co kaman z tym climatronikiem bo niby chlodzi ale co jakis czas ma odpal ze poczuje jakby cieple powietrze polecialo i potem znow zimne ... :?:

no i co że jest poduszka, normalnie odkręcasz śruby które są ukryte dość i potem od dołu trzeba go wyszarpać troche. Poduszka jest w drzwiach a nie w boczku.

I najpierw poczytaj bo zaraz bedziesz zadawał kolejne pytania na które już dziesiątki osób odpowiedziały i wystarczy tylko chwile poszukać.

szukam

Haha przy 320d nie ma "kilku" spraw po zakupie :D Jest miliard spraw po zakupie... Dla mnie to jest śmieszne trochę bo jeżdżąc autami z silnikami TDI nie było mowy o jakimś grzebaniu przy EGR-ach, czyszczeniu co tydzień dolotów, kolektorów, wymiana podciśnień... Nie wiem rok od zakupu i nie ogarniam tego silnika i tego kto go projektował :)

wszyscy to robią, wystarczy poczytać forum VW czy inne odnośnie tdi. Normalne że jak auto ma 10 lat i 300tyś przebiegu to wypadałoby cos wymienić.

Dolot czyści sie raz na 100tyś i wystarczy. Podciśnienie się wymienia bo wężyki gumowe mają już też po 10 lat i żeby to było sprawne to trzeba to wymienić. Diesel z bmw jest bardziej skomplikowany i wymaga więcej troski ale jak się wie co i jak to można wiele samemu zrobić.

No i to wszystko co my robimy to wina poprzedniego własciciela ponieważ on tez nic nie robił bo nawet nie wiedział że coś trzeba wymienić i potem na ktoregoś z kolei kupca spada niestety wieksza ilość usterek bo ktoś kiedyś nie zadbał o to.

szukam

• Zasłużeni forumowicze
jesli chodzi o szybe z prae strony pasazera to jeszcze nie spotkalem ktora nie narzekala by na to , to jest taka jedna z "wielu" wad w bmw e46 320d . Sam mialem takiego i rowniez sie przestawiala tak jak piszesz i zawsze byla o wiele wolniejsza niz ta od kierowcy

z tą szybą to i ja potwierdzam , chodzi dużo wolniej niż kierowcy ,ale na razie jeszcze chodzi :wink:

Do tej pory jezdziłem a4b5 i moge powiedziedziec ze to auto nie do zaje..;) wymieniłem tylko oleje filtry, lalem i jezdziłęm... e46 w kombiaku kupiłem bo potrzebowałem kombiaka ze wzhgledu na wozek itp, wahałem sie miedzy passatem, golfem, peugotem albo e46 ale wybralem e46 .... to ze pytam a nie szukam to moze niektorych irytuje ale trudno, probowalem szukac ale nie moglem za wiele znalezc.... Nie znam każdego auta od podszewki ale jutro bede dzialal ....

Dzięki za odpowiedzi :)

na forum vw golfa czy passata też jest wiele problematycznych pierdół ... miałem i to i to w dieslu to wiem że bywają jeszcze większe problemy

co do stanu samochodu, ja akurat miałem czysty egr, tzn osmolony tylko, wężyki wymienię dopiero teraz

tak jak pisał ktoś - wszystko zależy od tego kto tym przedtem jeździ i czy dbał - co ewidentnie można stwierdzić po stanie wnętrza samochodu, jeśli zgodne z vin

z reguły jedno się na drugie przekłada

a jak i gdzie....

A druga sprawa to nagle przestala mi dzialac dmuchawa.... dalem nawiew na szybe bo padalo dzis dmucha i nagle cisza nic nie dmucha...

wyczytalem ze podobno jez i znajduje sie w nogach kierowcy...

ale chcialem luknac jeszcze bezpieczniki ale ni hu hu nie wiem ktory to bezpiecznik od nawiewu na forum nie moge znalezc...

ok naprawilem... wymontowalem, polutowalem zalalem klejem i nawiew juz dziala ..:D

Tylko z tymi szybaki to jest masakra tak sie przestawia ze z rami az wypada.... masakra...

• Zasłużeni forumowicze
Taka wiedza raczej jest zbędna przy naprawie jeża czy mechanizmu szyby :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.